Rätt eller fel

Jag brukar säga att jag inte tycker att det finns några fel när det gäller stickning, men jag har kommit på att jag har fel. Att INTE blocka (fukta & forma) en spetsstickad sjal tycker jag är fel, eller kanske mer synd för det är ju när sjalen ”bockats” som man kan se mönstret till fullo. Den tid det tar att ”blocka” sjalen är väl värt besväret (det är ju en ganska liten andel av projekttiden), även en rätstickad sjal blir oftast vackrare efter en ”blockning”. Vilken teknik man sedan använder bryr jag mig inte om.

Detta är min färdigstickade festivalsjal oblockad,
och såhär ser den ut när den blockas. man kan se en ”viss” skillnad, eller hur?
Denna sjal var betydligt mer tidsödande att blocka då varje luftmaskbåge krävde en knappnål för att det skulle bli riktigt snyggt och varje knappnål flyttas ju både 2 och tre gånger… Genvägen med ”blockningsvire” blev inte lika snyggt (tycker jag).
Sjalen är stickad i pälsull och stickstorleken är 4½.

, , ,

10 Responses to Rätt eller fel

 1. Paula 2 november, 2008 at 12:43 #

  Håller med! Det blir snyggare om man tar sig tid att blocka. Men visst det är galet tidsödande!

 2. Marias garnhändelser 2 november, 2008 at 12:49 #

  Jag tycker faktiskt att det är värt varje sekund…

 3. Gunilla 2 november, 2008 at 14:40 #

  Mycket vackert! Grattis till en så vacker skapelse! Men det var väl ett lite dumt resonemang. Det är väl helt självklart att man ska blocka!

 4. Åsa i Skuttunge 2 november, 2008 at 16:42 #

  Tja -dumt och dumt…jag vet inte det jag. Det kan ju uppenbarligen vara värt besväret när det gäller spetssjalar (den var mycket snyggare efteråt)men annars vete tusan. Det kan vara hugget som stucket ibland kan jag tycka!

 5. Fru Rønne 2 november, 2008 at 21:28 #

  Hold da op et arbejde, du må være en omhyggelig og tålmodig sjæl! Det bliver så smukt.

 6. Inger 2 november, 2008 at 23:08 #

  Måste erkänna att fullt så frikostig med nålarna var inte jag,men jag blev nöjd ändå.

 7. Soili 3 november, 2008 at 10:24 #

  Fantastiskt vacker.Det är ju så att allt efterarbete man lägger ner lönar sej.Fast det kräver massor med nålar och en stark rygg:)

 8. Annette 3 november, 2008 at 17:52 #

  Så vacker!

  Det går mycket fortare att blocka än att sticka…

 9. Anonymous 3 november, 2008 at 23:59 #

  Berätta mer om blockningsvire, jag vill också kunna göra så fint som du har gjort. Vad är en bl.v? och var köper man en?
  Hälsningar Maria utan blogg

 10. Marias garnhändelser 4 november, 2008 at 10:35 #

  Maria, ”blockningsvire” är en tunn rostfri stålpinne som man trär genom uddarna på sjalen, sedan sätter man nålar utmed den istället för i varje udd. Det blir färre nålar att flytta om och därmed enklare och snabbare att blocka. På festivalsjalen har jag endast använt ”blockningsvire”2 i överkanten för att få den jämn. tidda gärna på övriga sjalinlägg på min blog, jag använder oftast denna teknik.
  Jag säljer stålpinnar som man kan använda som ”blockningsvire” i min butik Marias garn.