Vantar från Medelpad

Det känns så länge sedan jag var på Norra berget och höll stickkurs, det är som om det var en annan tidzon på något sätt. När jag var där fick jag i alla fall ett jättefint vantkit, Maria West har utifrån en vante i Medelpads hemslöjds samlingar gjort en beskrivning till ett par stjärnvantar med hålkrusmönster. Tittar man i deras digitala samlingar hittar man inga vantar, endast broderier, blir ju lite nyfiken på om det finns mer stickat där.

När jag åkte norrut i början av sommaren tyckte jag att det var passande att påbörja dessa vantar, men jag kom inte så långt. Resåren i mudden blev alldeles för vid för min lilla hand. Jag fick dessutom för mej att göra de räta maskorna vridna, så står det inte i beskrivningen och det gjorde inte saken bättre.

I början av förra veckan tog jag fram vantarna igen, tänkte att det kunde vara bra att göra klart dem som uppvärmning inför stickresan. Jag repade upp mudden och stickade den på mindre stickor. Påbörjade dessutom vante två, kan vara bra att göra så när man frångår beskrivningen.

Valde att göra en lite annorlunda (bredare) tumkil för att slippa öka maskantalet efter tumkilen, allt för att passa min lilla hand. Den bredare typen av tumkil sitter så mycket bättre på min hand.

Påbörjade till och med den ena tummen och kände mej jätteduktig.

Tills jag provade vanten och insåg att jag stickat tummen fram och bak. Stjärnan som skulle vara på utsidan kom på vantens insida. Längre än så kom jag inte….