Fjärde och sista dagen

var det dags att besöka Jamieson & Smith som inte spinner sin ull på Shetlandsöarna utan på fastlandet (minns faktiskt inte var). Är lite osäker på om de spinner allt själva, men de tar om hand 80 % av öarnas ull (vet att det blir 110% tillsammans med Jamiesons, men det är väl fukten?).

På Shetlandsöarna sorterar man i alla fall den vackra ullen både i färg och grovlek,

och det var ull överallt. Man jobbar hårt med att hitta på nya använvändningsområden för ullen, man gör både mattor och fyller sängar med den, dessutom samarbetar man med kända designers som tex Kate Davies.

Det senaste i garnväg är ett kamgarn som skiljer så mycket från det garn som numer vanligen tillverkas på öarna att lokalbefolkningen inte riktigt ville tro att det är shetlandsull i. Man gör också ett fantastiskt fint spetsstickningsgarn av kammad ull. Jag vet att vi var i deras butik (2 gånger), vad kameran gjorde just då vet dock ingen.

Nästa anhalt var Shetland Museum,

där gick kameran varm istället även om bilder inte blir så bra genom glas och jag vet att deras alster finns digitalt någonstans (sätt på haklappen innan du klickar här).

Det är ju så häftigt att se det live som man bara dreglat över på på nätet tidigare.

Speciellt denna lilla basker fick mitt hjärta att slå hårdare just denna dag.

Dagen avslutades med en workshop. Jag trodde vi skulle sticka flerfärg, men det visade sig att vara spetsstickning. Vi stickade bland annat i Jamiessons & Smits vanliga spetsstickningsgarn (kardgarnet) och jag blev bara kär, vilket härligt lacegarn (därav besök 2 i butiken).

Inköp, javisst blev det det på resan. En hel del garn, även om det ser mer ut än det är då nystanen endast innehåller 25 gram. Det finns faktiskt planer till det mesta…tre tröjor (speciellt tröjan med stort T + bild från museet) och två sjalar, men det vet ju alla att planer kan förändras:-). Stickbälte och långa stickor givetvis och en del tidningar och böcker, både modernt och traditionellt. Bästa souvenirerna från en härlig resa.

2 kommentarer

  1. souvenirerna kan göra vem som helst grön av avund:)

    det skall bli kul att se vad som faktiskt blir av det här på bloggen:)

  2. Tack för en trevlig och intressant resa – som jag ”följt med på” hemifrån soffan. Det verkar som de är duktiga på att förvalta sitt textila arv där.

Kommentarer är stängda.