Kurser

 • Tvåändsstickningshelg i Gräsviken

  Datum: 13 – 15 oktober 2023
  Plats: Gräsviken utanför Trollhättan

  Vi börjar fredag klockan 18, Vad är tvåändsstickning? Maria pratar och berättar. Nystning av garn på nystpinne.

  Lördag förmiddag Tvåändsstickning, uppläggning, räta och aviga maskor och att hålla garnet på bästa sätt. Du väljer själv om du vill göra en provlapp eller börja på ett par randiga muddar eller vantar. Har du ett par vantar du vill sticka kan du få hjälp med starten.
  Marias beskrivningar till tvåändsstickade vantar hittar du här: https://www.ravelry.com/bundles/tvaandsstickat-4 , här kan du inspireras av det Maria tvåändsstickar http://mariasgarn.se/tag/tvaandsstickning/.
  eftermiddagen är det fri tvåändsstickning, Maria är med och hjälper till där det behövs.

  Söndag förmiddag, Tvåändsstickat krokmaskmönster med en färg och kanske två för den som tvåändsstickat tidigare.
  eftermiddagen är det fri tvåändsstickning till kl 16 då vi slutar.

  För att ha glädje av kursen bör du ha en viss stickvana och vara van vid att sticka på strumpstickor.

  At ta med: När man tvåändsstickar använder man vanligen ett 2‑trådigt garn (vanligen 250-300 m/100g) som är Z-tvinnat, dvs tvinnat tvärt om mot det S‑tvinnade garn vi vanligen använder när vi stickar, men för provstickning duger S-tvinnat garn (men det är viktigt att garnet är starkt så att det inte går av). Du behöver 2 kontrasterande färger. Du behöver även ett spel (5 stycken) strumpstickor 2,5 mm (gärna även en jumpersticka av samma storlek för att lägga upp på). Har du en nystpinne tag med den.
  Anteckningsmaterial och sax brukar vara bra att ha med.

  Priset för helgen är 1400:- och då ingår kursen, mat och boende. Mer information kan du få av Christina.hernvall@svenskakyrkan.se, telefon 070 237 44 13, det är också till henne du anmäler dig.
  Gräsviken som ligger utanför Trollhättan vid insjön Öresjö, det är Trollhättans församlings kurs- och lägergård. Kommer du med tåg till Trollhättan kan du bli hämtad vid stationen.

 • 5 sticktekniker på 5 kvällar

  5 onsdagar stickar vi en stickteknik per kväll.
  Datum: 27/9, 11/10, 25/10, 8/11 och 22/11 (varannan vecka)
  Klockan: 18.00 – 20.30
  Plats: SV Stockholm, Tjärhovsgatan 6, Stockholm

  Fiskbensflätor

  Fiskbensflätan är en lite annorlunda fläta som man kan sticka utan hjälpsticka. Mönstret kan stickas på lite olika sätt (vi provar ett av dem) och kallas caliper cables på engelska. Fiskbensflätorna är användbara och passar på det mesta, till exempel halskragar, muddar, vantar och liknande, men även på sjalar.

  Viggmönster

  Viggmönstret är ett roligt och ganska snabbstickat mönster, betydligt lättare att sticka än det ser ut. Resultatet blir ett effektfullt och grafiskt mönster som kan användas på många sätt, som en kant på en mössa eller till en hel sjal.

  Bellismönster

  Bellismönstret (Daisy stitch) och Stjärnmönstret (Star stitch, förekommer bl a som bottenmönster inom den estniska spetsstickningen) ser väldigt lika ut men stickas lite olika. Oavsett om man tycker det ser ut som blommor, spindlar eller stjärnor blir resultatet vackert och är roligt att sticka.

  Prickmönster

  Vem gillar inte prickar? Detta är ett roligt och lite annorlunda sätt att skapa stickat prickmönster. Prickmönstret stickas i minst två kontrasterande färger men man stickar endast med en färg i taget. Prickvarven kan vara lite pilliga, men sedan har man flera vilovarv emellan. Vi börjar med att provsticka mönstret fram- och tillbaka och den som vill provar att sticka det runt

  Näverstickning

  Näverstickning är ett sticksätt som ger ett rutigt resultat och ser ut ungefär som flätat näver. Under kvällen går vi igenom grunderna i tekniken och du får påbörja en trekantig sjal nerifrån spetsen. Sjalen gör sig mycket bra i självrandande garn med långa färgskiftningar, men även enfärgat går bra eller varför inte restgarner.

  Förkunskaper: För att få utbyte av kurskvällarna bör du ha en viss stickvana och behärska både räta och aviga maskor, vi kommer att sticka både fram och tillbaka samt runt (på strumpstickor eller mha magic loop).

  Anmälan görs till SV Stockholm.

 • Stickkurser på THE LAB

  Datum: 11 – 12/11 2023 (fredag och lördag)
  Plats: THE LAB by Tant Hulda, Stora Gråbrödersgatan 11, LUND

  I november åker jag söder ut för att hålla kurs i 4 olika sticktekniker.

   Sticka med flera färger på många sätt, lördag fm

  Att sticka med flera färger är roligt, inspirerande och går att göra på många sätt. Det enklaste sättet att sätta färg på sin stickning är att sticka ränder. Ränder går att sticka på flera sätt, vi provar olika effekter med räta och aviga maskor.

  Oanade flerfärgseffekter kan uppnås med hjälp av lyfta maskor, de flesta mönster är lättstickade då man endast använder en färg i taget. Vi provstickar en handfull olika mönster.

  Inga speciella förkunskaper krävs förutom att kunna sticka räta och aviga maskor, var och en utgår från sin kunskap. Det underlättar om du är van vid att sticka runt.

  Ta med garn i flera färger och stickor som passar till det garn du tar med dig: Raka (gärna korta) och strump/kort rundsticka, virknål är alltid bra att ha plus sax och anteckningsmaterial.

  Tulpanmönster, lördag eftermiddag

  Tulpanmönstret är mycket dekorativt, antingen som kant på ett plagg eller heltäckande som en hel blomsteräng. Mönstret ser mycket avancerat ut, men är inte alls svårt att sticka, man stickar med 3 färger men bara med en i taget. Vi börjar med att provsticka mönstret fram- och tillbaka och den som vill provar att sticka det runt. Därefter är det fritt fram att påbörja ett projekt.

  Här kan du hitta lite inspiration till vad man kan göra med tulpanmönster: http://mariasgarn.se/tag/tulpanmonster/

  För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor och gärna ha provat att sticka runt.

  Ta med garn (gärna några olika kvaliteter/grovlekar) i 3 färger att provsticka i och passande stickor (även när man stickar fram och tillbaka används sticka som är öppen i båda ändarna; strumpstickor eller rundsticka).  Anteckningsmaterial, virknål och sax brukar vara bra att ha med.

  Sticka raglantröja uppifrån och ner, söndag förmiddag

  Att det blivit allt mer populärt att sticka tröjor uppifrån och ner är inte svårt att förstå då det är lätt att prova och justera plagget efter hand. Att det sedan knappt blir någon montering är det inte många som blir ledsna över.

  Vi kommer att göra en beskrivning till en baströja med raglan efter egna mått och önskat garn. Det blir en del räknande och mycket mätande på den egna kroppen eller medhavt plagg. Vi kommer även att diskutera hur man gör för att förändra sin baströja, det kommer att finnas en hel del inspirationsmaterial som visar enkla förändringar. När din beskrivning är klar kan du börja sticka din baströja.

  Som förberedelse måste du göra en provlapp (minst 12 * 12 centimeter) i det garn du vill sticka din tröja. Mät provlappen, tvätta provlappen och mät den igen, givetvis antecknar du provlappens mått. Förutom provlappen tar du med måttband & transparent linjal, miniräknare, anteckningsmaterial, tröja i allra bästa favoritstorlek eller kroppen att mäta på. Den som hinner och vill kan påbörja sitt plagg, då behövs lite garn och rundsticka (60 cm).

  Detta är kursen för dej som tidigare stickat tröjor men nu vill kunna påverka storlek och utformning själv.

  Sticka flätor, söndag eftermiddag

  Att flytta maskor åt höger eller vänster och skapa vridningar i det stickade materialet skapar många möjligheter till vackra mönster – dessutom är det jätteroligt och enklare än man kan tro! På den här kursen får du lära dig att sticka flätor med hjälpsticka och efter diagram. Vi ser på olika effekter av hur ofta och åt vilket håll man gör vridningarna, du får även prova att sticka flätor utan hjälpsticka.

  Kursen är för dej som inte stickat flätor förut men behärskar räta och aviga maskor.

  Vi går igenom grunderna i flätstickning och du får börja med att prova hur man gör. Till detta behöver du ett medelgrovt garn (gärna ljust ullgarn) och stickor som passar till garnet, hjälpsticka och anteckningsmaterial.

  Har du ett eget mönster med flätor som du funderar på att sticka eller behöver hjälp att komma igång med får du gärna ta med det till kursen.

  Mer information och hur du anmäler dej hittar du på THE LAB.

Tidigare kurser