Strik Bornholm 2022

TYVÄRR ÄR MITT DELTAGANDE I STRIK BORNHOLM 2022 INSTÄLLT.

23 – 25 september är det dags för Strik Bornholm 2022.
Det är så underbart att få sticka på denna fantastiska ö och i år kommer jag att hålla 3 kurser.

Fredag 23/9, kl. 9:00-12:00, Workshop i tvåändsstickning

Tvåändsstickning är namnet på en gammal nordisk stickteknik. Som ordet tvåändsstickning säger så stickar man hela tiden med två trådändor, antingen från samma nystan eller från två olika nystan. Vi kommer att börja med att lägga upp maskor och sticka räta maskor på det traditionella sättet som skiljer sej något från hur många av oss vanligen stickar idag, att hålla garnet i höger hand brukar vara den stora utmaningen. Att tvåändssticka ett armband kan vara en lagom utmaning att börja med om man inte vill börja något större. Kursen passar för dej som inte tvåändsstickat förut men även för dej som provat på tvåändsstickning tidigare och vill repetera för att komma igång igen.
När man tvåändsstickar använder man vanligen ett 2‑trådigt garn som är Z-tvinnat, dvs tvinnat tvärt om mot det S‑tvinnade garn vi vanligen använder när vi stickar, men för provstickning duger S-tvinnat garn om du inte kan få tag på Z-tvinnat garn, det viktigaste är att du har ett starkt garn (som inte går av när du drar i det), grovlek c:a 300 m/100g. Du behöver även ett spel (5 stycken) strumpstickor 2½. Anteckningsmaterial och sax brukar vara bra att ha med.
För att ha glädje av kursen bör du vara van vid att sticka runt på strumpstickor.

Fredag 23/9, kl. 13:00-16:00, Sticka av hjärtans lust

Kursen för dej som gillar hjärtan. Vi kommer att sticka två olika tekniker som ger hjärtliknande mönster men stickas väldigt olika.
Hjärtresår, är en strukturresår som kan stickas både fram och tillbaka och runt. Tekniken kan användas som resårkant på en kofta eller ett par strumpor men också till en hel sjal, kika gärna här och låt dej inspireras.

Hjärtmönster, stickas med två färger, men är betydligt lättare att sticka än det ser ut då man hela tiden endast stickar med en färg i taget. Mönstret stickas helst runt då mönstermaskan stickas över ett varv och från rätsidan. Kika gärna här för att se vad man kan använda mönstret till.
Ta med garn i minst 2 färger (gärna fler) att provsticka i och strumpstickor i passande storlek. Anteckningsmaterial och sax brukar vara bra att ha med.
För att få utbyte av kursen bör du behärska både aviga och räta maskor och att sticka runt på strumpstickor.

Lördag 24/9 kl. 09:00-12:00, Sticka Viggmönster

Viggmönstret är ett roligt och ganska snabbstickat mönster, betydligt lättare att sticka än det ser ut. Resultatet blir ett effektfullt och grafiskt mönster som kan användas på många sätt, som en kant på en mössa eller till en hel sjal. Kika gärna här och låt dej inspireras.
Man stickar med två färger (minst), men endast 1 i taget. Det är lika lätt att sticka mönstret runt som fram och tillbaka.
Tag med garn i minst 2 kontrasterande färger, välj gärna ett runt och flertrådigt garn, samt stickor som passar till. Anteckningsmaterial och sax brukar vara bra att ha med.
För att få utbyte av kursen bör du behärska både aviga och räta maskor.