Strik Bornholm 2020 (3 – 6 september)

[unordered_list]Datum: 3 – 6 september 202020
Plats: Allinge, Bornholm
[/unordered_list]

Även i år har jag blivit inbjuden till det fantastiska evenemanget Strik Bornholm. Jag ser fram emot att mot slutet av sommaren tillbringa ett par härliga dagar på den fantastiska ön Bornholm tillsammans med glada och entusiastiska stickare. Jag kommer dessutom att hålla några kurser:[box border=”full”]Workshop i tvåändsstickning  (lördag 5/9 kl. 9-12)
Tvåändsstickning är namnet på en gammal stickteknik. Som ordet tvåändsstickning säger så stickar man hela tiden med två trådändor, antingen från samma nystan eller från två olika nystan. Vi kommer att prova på olika sätt att lägga upp maskor, sticka räta maskor, aviga maskor, krokmönster både enfärgat och flerfärgat. Utefter din tidigare erfarenhet av tvåändsstickning bestämmer du själv vad du vill göra.
När man tvåändsstickar använder man vanligen ett 2‑trådigt garn som är Z-tvinnat, dvs tvinnat tvärt om mot det S‑tvinnade garn vi vanligen använder när vi stickar, men för provstickning duger S-tvinnat garn om du inte kan få tag på Z-tvinnat garn. Du behöver även ett spel (5 stycken) strumpstickor 2½ eller 3. Anteckningsmaterial och sax brukar vara bra att ha med.
För att ha glädje av kursen bör du vara van vid att sticka runt på strumpstickor.

Sticka med pärlor (lördag 5/9 kl. 13-16)
Att förgylla sina stickade alster med pärlor har man gjort redan sedan början av 1800-talet. Vi kommer att titta på olika sätt att sticka in pärlor på sjalar, muddar och smycken.
Tag med: tunt garn (350 – 400m/100g) och sjalgarn (minst 600m/100g eller tunnare), rocaillespärlor (eller liknande) storlek (8/0, 9/0 eller större) eller andra pärlor med stort hål, liten virknål (mindre än 1 mm) den skall ha så litet huvud att en pärla går att trä på. Stickor 1½ – 2 mm & 4 – 5 mm, tunn synål och om du har pärlnål.
För att ha glädje av kursen bör du ha stickvana och lite tålamod.

Prova på att sticka flätor i flera färger (söndag 6/9 kl. 9-12 )
Vanligen stickar man flätorna i samma färg som bottenmaterialet, vi provar ett sätt att sticka själva flätan i en färg som avviker från bakgrunden.
Vi börjar med att provsticka mönstret fram och tillbaka, den som vill provar att sticka det runt. Ta med garn i minst 2 färger (gärna fler) att provsticka i och stickor i passande storlek, välj gärna en kort rundsticka (40 cm) när du skall sticka runt så behöver du inte lägga upp så många maskor. Hjälpsticka/flätsticka kan vara bra om du föredrar att använda det. När man stickar flätor på detta sätt underlättar det om man gör smånystan/garnrosetter av mönsterfärgen eller lindar upp garnet på garnbobbiner, har du sådana kan du ta med dem. Anteckningsmaterial, virknål och sax brukar vara bra att ha med.
För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor och gärna ha provat att sticka runt. Har du provat att sticka flätor är det en fördel.

[/box]Ser verkligen fram emot detta härliga event. Kommer du?

[box type=”info” border=”full”]Anmälan görs till Strik Bornholm.[/box]

[hr]