Tvåändsstickningshelg på The Lab

Datum: 16 – 17 mars 2024
Plats: 
THE LAB by Tant Hulda, Stora Gråbrödersgatan 11, LUND

Tvåändsstickning är en gammal och främst nordisk stickteknik. Den skiljer sig från vanlig stickning genom att man hela tiden stickar med två garnändar som man snor om varandra under stickandet, resultatet blir fast och mycket vackert.

Vi börjar med att prata lite historik och materialkunskap. Vi provar att nysta på nystpinne då tvåändsstickningen underlättas om man kan ta garnet inifrån nystanet. Vi kommer att gå igenom tvåändsstickningens vackra men lite annorlunda uppläggning, lära oss hur man stickar räta och aviga maskor och hur man håller garnet på bästa sätt. Du väljer själv om du vill göra en provlapp, ett litet armband, börja på ett par randiga muddar eller vantar. Har du ett par vantar du vill sticka kan du få hjälp med starten.

På söndagen fortsätter vi att sticka tvåändsstickning, den som vill provar att sticka det vackra krokmaskmönster som är så speciellt för tvåändsstickningen med en färg och med två färger för den som stickat krokmaskmönster tidigare.

Kursen vänder sig främst till dig som inte stickat tvåändsstickning förut, men även till dig som provat men vill komma igång igen. För att få glädje av kursen bör du ha stickvana och kunna sticka runt på strumpstickor (eller magic loop).

För att ha glädje av kursen bör du ha stickvana och vara van vid att sticka runt på strumpstickor, det går även att sticka tvåändsstickning mha magic loop för den som redan kan det (det är inget vi lär ut under helgen).

At ta med: När man tvåändsstickar använder man vanligen ett 2‑trådigt ullgarn (vanligen 250-300 m/100g) som är Z-tvinnat, dvs tvinnat tvärt om mot det S‑tvinnade garn vi vanligen använder när vi stickar, men för provstickning duger S-tvinnat garn (men det är viktigt att garnet är starkt så att det inte går av). Du behöver minst 2 kontrasterande färger. Du behöver även ett spel (5 stycken) strumpstickor 2,5 mm (gärna även en jumpersticka av samma storlek för att lägga upp på) eller en rundsticka om du redan kan sticka mha magic loop. Har du en nystpinne tag med den.
Anteckningsmaterial och sax brukar vara bra att ha med.

Beskrivningar till tvåändsstickade vantar (och lite annat) hittar du här: https://www.ravelry.com/bundles/tvaandsstickat-4 , här kan du inspireras av det jag tvåändsstickar http://mariasgarn.se/tag/tvaandsstickning/.