I blomsternes tegn

[unordered_list]Datum:
Klockan: 10.00 – 16.00
Plats: Vestfyns Husflid i Middelfart, Danmark

Jag har blivit inbjuden till Vestfyns Husflid för att hålla stickkurser med blommig inspiration. Vi kommer att sticka blommiga ränder och flerfärgat bellismönster. Kurserna hålls på svenska, kursbeskrivningar på danska finns här.[/unordered_list][box border=”full”]

Sticka blommiga ränder

Blommiga ränder kan stickas med slätstickning eller rätstickning emellan. Man kan välja om mellanrummet mellan blomränderna skall ha samma färg som blommorna eller inte. Det går att variera mönstret genom att placera blommorna rakt över varandra eller förskjuta mönstret vilket ger nya mönstereffekter. De blommiga ränderna kan användas som dekorränder eller fylla hela ytor, allt efter smak.

Vi kommer att prova att sticka mönstret fram och tillbaka samt runt på rundsticka. Ta med stickor och garn i minst två kontrasterande färger. Blommiga ränder går att sticka i alla garngrovlekar, tag gärna med lite olika garner, men välj hellre ett lite grövre än ett tunt garn, att börja provsticka i. Välj gärna en kort rundsticka när du skall sticka runt så behöver du inte lägga upp så många maskor. Anteckningsmaterial, virknål och sax brukar vara bra att ha med.

För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor samt vara van att sticka runt med rundsticka (om du vill prova att sticka mönstret runt).

Sticka flerfärgat bellismönster

Basen i mönstret är Bellismönster och Stjärnmönster som kombineras med lyfta maskor för att på ett enkelt sätt få fram mönstereffekten. Man stickar med två olikfärgade garner, men endast ett i taget. Bellismönstret (Daisy stitch) och Stjärnmönstret (Star stitch, förekommer bl a som bottenmönster inom den Estniska spetsstickningen) ser väldigt lika ut men stickas lite olika.

Vi börjar med att provsticka mönstret fram och tillbaka, den som vill provar att sticka det runt. Ta med garn (gärna några olika kvaliteter/grovlekar) i minst 2 färger att provsticka i och rund- eller strumpstickor (tekniken stickas på stickor med spets i båda ändorna) i passande storlek, välj gärna en kort rundsticka när du skall sticka runt så behöver du inte lägga upp så många maskor. Anteckningsmaterial, virknål och sax brukar vara bra att ha med.

För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor samt vara van att sticka runt med rundsticka (om du vill prova att sticka mönstret runt).

[/box]

[box type=”info” border=”full”]Anmälan görs till Vestfyns Husflid.[/box]

[hr]