Dä ä i di djupe Värmlandsskogera dä hänner

[unordered_list]Datum:
Plats: Flogned, Värmland
[/unordered_list]

Jag har blivit inbjuden till en stickhelg i en liten by som heter Flogned och ligger mellan Charlottenberg och Åmotfors. Jag kommer att hålla stickkurser på lördagen men en hel del annat spännande ulligt står på programmet.[box border=”full”]Sticka flerfärgat bellismönster (lördag förmiddag)
Basen i mönstret är Bellismönster och Stjärnmönster som kombineras med lyfta maskor för att på ett enkelt sätt få fram mönstereffekten. Man stickar med två olikfärgade garner, men endast ett i taget. Bellismönstret (Daisy stitch) och Stjärnmönstret (Star stitch, förekommer bl a som bottenmönster inom den Estniska spetsstickningen) ser väldigt lika ut men stickas lite olika.

Vi börjar med att provsticka mönstret fram och tillbaka, den som vill provar att sticka det runt. Ta med garn (gärna några olika kvaliteter/grovlekar) i minst 2 färger att provsticka i och rund- eller strumpstickor (tekniken stickas på stickor med spets i båda ändorna) i passande storlek, välj gärna en kort rundsticka (40 cm) när du skall sticka runt så behöver du inte lägga upp så många maskor. Anteckningsmaterial, virknål och sax brukar vara bra att ha med. För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor samt vara van att sticka runt med rundsticka (om du vill prova att sticka mönstret runt).

Sticka flerfärgade flätor  (lördag eftermiddag)
Flätmönster är ett roligt och enkelt sätt att skapa mönster i sin stickning. För extra effekt kan man på flera olika sätt sticka flätor i flera färger. Vi kommer att sticka själva flätan i en färg som avviker från bakgrunden och använda minst en egen tråd för varje fläta. Det är inte svårare än att sticka flätor på vanligt vis, men lite pilligare. Tekniken kan liknas vid intarsia och då man använder en extra tråd får flätan extra struktur och kan både stickas med slätstickad botten och avigstickad.

Vi börjar med att provsticka mönstret fram och tillbaka, den som vill provar att sticka det runt. Ta med garn i minst 2 färger (gärna fler) att provsticka i och stickor i passande storlek, välj gärna en kort rundsticka (40 cm) när du skall sticka runt så behöver du inte lägga upp så många maskor. Hjälpsticka/flätsticka kan vara bra om du föredrar att använda det. När man stickar flätor på detta sätt underlättar det om man gör smånystan/garnrosetter av mönsterfärgen eller lindar upp garnet på garnbobbiner, har du sådana kan du ta med dem. Anteckningsmaterial, virknål och sax brukar vara bra att ha med. För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor, har du provat att sticka flätor tidigare är det en fördel.  Om du vill prova att sticka mönstret runt skall du vara van att sticka runt med rundsticka.[/box]Ser med stor spänning fram emot detta event. Kommer du?

[box type=”info” border=”full”]Mer information och hur du anmäler dej hittar du här.[/box]

[hr]