Kurser

Kurs, mera tvåändsstickning (fortsättningskurs), 4 måndagar

Datum: 25/10, 8/11, 15/11, 22/11
Klockan: 18.00 – 21.00
Plats: Birkagården, Karlbergsvägen 86, Stockholm


MartaKlara3
Tvåändsstickning är en gammal och främst nordisk stickteknik. Den skiljer sig från vanlig stickning genom att man hela tiden stickar med tvågarnändar som man snor om varandra under stickandet, resultatet blir fast och mycket vackert.
Detta är kursen för dig som har grundläggande kunskaper i tvåändsstickning och vill komma vidare. Vi provar olika uppläggningar, fördjupar oss i enfärgade och flerfärgade krusmönster och kanske tvåändsstickade flerfärgsmönster. Vi kan titta på olika tumkilar och hur man stickar tvåändsstickade sockor.  Det kommer även att finnas möjlighet att få hjälp att starta upp eller komma vidare i individuella tvändsstickningsprojekt.

För att ha glädje av kursen skall du ha grundläggande kunskaper i tvåändsstickning.

Anmälan görs till Birkagården.
Haendigt Hantverksmässa 2022

Datum: 11-14 augusti 2022
Plats: @blahallen Höganäs.

Haendigt Hantverksmässa 2022 är framflyttat ett år! I augusti nästa år anordnas äntligen detta häftiga garnevent i Höganäs, det blir garnförsäljning, kurser och föredrag. Kursschemat är som tidigare planerat.
Jag har blivit inbjuden att delta och de kurser jag skall hålla är:
Prova på att sticka krokodilfjäll

Krokodilfjällsmönster är oftast virkade, jag gillar att sticka och detta har blivit mitt sätt att komma fram till ett liknande resultat. Det blir ett värmande material med kul utseende som passar ypperligt till sjalar, halskragar och liknande, men även som kanter på andra plagg. Vi börjar med att provsticka mönstret fram- och tillbaka och den som vill provar att sticka det runt. Därefter är det fritt fram att påbörja ett projekt, kika gärna här för att få inspiration till vad du kan sticka,  kanske har du redan något påbörjat som du vill avsluta med en krokodilfjällskant.

Ta med garn (gärna några olika kvaliteter/grovlekar) att provsticka i och passande stickor. Anteckningsmaterial och sax brukar vara bra att ha med. För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor.

Sticka blommiga ränder

Blommiga ränder kan stickas med slätstickning eller rätstickning emellan. Man kan välja om mellanrummet mellan blomränderna skall ha samma färg som blommorna eller inte. Det går att variera mönstret genom att placera blommorna rakt över varandra eller förskjuta mönstret vilket ger nya mönstereffekter. De blommiga ränderna kan användas som dekorränder eller fylla hela ytor, allt efter smak.

Vi kommer att prova att sticka mönstret fram och tillbaka samt runt på rundsticka. Ta med stickor och garn i minst två kontrasterande färger. Blommiga ränder går att sticka i alla garngrovlekar, tag gärna med lite olika garner, men välj hellre ett lite grövre än ett tunt garn, att börja provsticka i. Välj gärna en kort rundsticka när du skall sticka runt så behöver du inte lägga upp så många maskor. Anteckningsmaterial, virknål och sax brukar vara bra att ha med. För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor samt vara van att sticka runt med rundsticka (om du vill prova att sticka mönstret runt).

Sticka trekantssjal i näverstickning

Näverstickning är ett sticksätt som ger ett rutigt resultat och ser ut ungefär som flätat näver. Även om man historiskt stickade främst strumpskaft och vantmuddar passar tekniken utmärkt till sjalar, kuddar, väskor och tröjor etc. Det ser ganska komplicerat ut att sticka näverstickning, men har man väl kommit på hur det fungerar är det istället nästan svårt att sluta, man vill bara sticka en ruta till, och även om man stickar varje ruta för sig blir det inte en massa trådar att fästa.

Vi går igenom grunderna i tekniken och du får påbörja en trekantig sjal nerifrån spetsen. Sjalen gör sig mycket bra i självrandande garn med långa färgskiftningar, men även enfärgat går bra eller varför inte restgarner. Då vi skall sticka sjal väljer vi en sticka som är lite större än vanligt till garnet och gärna en rundsticka.

Sticka flerfärgspatent (brioche)

Efter att ha varit borta länge har patentstickningen kommit tillbaka. Istället för tröjor i tunna garner ser man idag halskragar och halsdukar i lite grövre garner gärna i flerfärgspatent.

Du får lära dig grunderna i patentstickning. Vi börjar med att sticka patent runt med två olika färger vilket ger ett spännande och vändbart resultat. Helt ologiskt är det lättare att sticka runt än att sticka fram och tillbaka. Till detta behövs garn i två kontrasterande färger (välj hellre ett lite grövre än ett tunt garn att provsticka i) och rundsticka, välj gärna en kort (40 cm) rundsticka så behöver du inte lägga upp så många maskor, i storlek som passar till garnet. Därefter fortsätter den som vill med att sticka patent i två färger men fram och tillbaka istället. Till detta behövs garn av två färger och två stycken strumpstickor eller en rundsticka (tekniken stickas på stickor med spets i båda ändorna) av passande storlek. Förutom garn och stickor enligt ovan behöver du ta med dig en virknål av liknande storlek som stickorna. Anteckningsmaterial och sax brukar vara bra att ha med.

För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor samt vara van att sticka runt med rundsticka. Ta med garn och passande stickor, anteckningsmaterial och sax brukar vara bra att ha med. För att få utbyte av kursen bör du ha lite stickvana och behärska både aviga och räta maskor.

För mer information och hur du anmäler dej hittar du på Haendigt .

Tidigare kurser

 

Kurs, tvåändsstickning, 5 måndagar


Datum: 6/9, 13/9, 20/9, 4/10, 11/10
Klockan: 18.00 – 21.00
Plats: Birkagården, Karlbergsvägen 86, Stockholm

HilmaFlerf-C3-A4rg
Tvåändsstickning är en gammal och främst nordisk stickteknik. Den skiljer sig från vanlig stickning genom att man hela tiden stickar med två garnändar som man snor om varandra under stickandet, resultatet blir fast och mycket vackert.

Vi kommer att gå igenom tvåändsstickningens vackra men lite annorlunda uppläggning, lär oss hur man stickar det vackra krusmönster som är så speciellt för tvåändsstickningen både enfärgat och flerfärgat. Utöver detta kommer vi även prata lite historik och materialkunskap. Kursen vänder sig främst till dig som inte stickat tvåändsstickning förut, men även till dig som provat men vill komma igång igen. För att få glädje av kursen bör du ha stickvana och kunna sticka runt på strumpstickor (eller magic loop).

Material som du behöver ha med dej: Garn lämpligt för tvåändsstickning: 2-trådigt ullgarn, gärna Z-tvinnat i minst 2 kontrasterande färger samt en snutt mönsterfärg + strumpstickor 2½ (gärna även en jumpersticka av samma storlek för att lägga upp på). Om du har gärna en nystpinne. Anteckningsmaterial och sax brukar vara bra att ha med.

För mer information och anmälan, kontakta Birkagården.
Hjärtvärmare och Ull för livet

Årets sommarutställning på Länsmansgården Österåkers konsthall är ”ull för livet”, den pågår 12 juni – 14 augusti.
I utställningen ingår den patentstickade hjärtvärmaren Julia som jag har designat.
Julia är inspirerad av hjärtvärmaren Torsten som jag designade med en hjärtvärmare som hittades i en låda i samlingen på Färghandlare Nordströms Museum som förlaga. I samband med utställningen har jag lovat att hålla en kurs i hur man stickar en hjärtvärmare (läs även mer nedan) av denna modell och Charlotte Hellsten Husman kommer även att hålla ett föredrag om hjärtvärmare. Vi har lagt kursen sent i sommar så att pandemiläget förhoppningsvis skall vara under kontroll och gruppen är liten så att vi skall kunna hålla avstånd.

Datum: Tyvärr INSTÄLLT
Klockan: 13 – 16
Plats: Länsmansgården Österåkers konsthall, Kantarellvägen 12, Åkersberga
Med inspiration från den gamla hjärtvärmare som upphittats i samlingarna på Färghandlare Nordströms museum i Norrtälje stickar vi en minihjärtvärmare för att gå igenom de moment man behöver kunna för att sticka en egen. Vi att prova en stretchig uppläggning, patentstickning (brioche), förkortade varv, minskningar i patentstickning, en stretchig avmaskning och om vi hinner lite enkel spetsstickning efter diagram till kanten.För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor.

Ta med stickor, virknål och ullgarn. Garnet den nya hjärtvärmaren är uppstickad i är Rauma finull, till det passar sticka 3,5 mm (beroende på handlag), gärna rundsticka, virknål av samma grovlek som stickan eller lite grövre (ta även gärna med ett par extrastickor till kanten). Anteckningsmaterial, nål och sax brukar vara bra att ha med.

Missa inte att på förmiddagen samma dag håller Charlotte Hellsten Husman ett mycket intressant föredrag om hjärtvärmare.

För mer information och anmälan, kontakta Länsmansgården Österåkers konsthall.
Kurshelg hos Limmo design
Datum: 25 – 27 september 202020
Plats: Limmo design, Brån, Vännäs

I slutet av september far jag norrut, Lillemor på Limmo Design har ordnat så att vi skall kunna sticka tillsammans med lagom distans i hennes nya lokaler under en härlig långhelg. Det blir ett fullmatat program och vi börjar med buffé redan fredag kväll, jag kommer att hålla följande kurser:

Fredag, Workshop Magiska ränder

Magiska ränder är en förenklad variant av dubbelstickning och bygger också på att när man stickar resår (1 rät, 1 avig) framträder varannan maska mest på ena sidan och varannan på andra. Genom att sticka randigt med två färger och lyfta maskor kan man skapa enkla mönster. Vi kommer att börja med att sticka en mudd som blir tvärrandig på ena sidan och långrandig på den andra.

Till detta behöver du ett mellangrovt garn (c:a 200m/100g) och strumpstickor 4 mm. Stickar du hellre Magic lopp går detta lika bra (detta lär vi inte ut under kvällen, då fokuserar vi på de magiska ränderna). Sax, nål virknål och anteckningsmaterial kan också vara bra att ta med. Passande garn och stickor finns givetvis att köpa på plats om du inte har.

För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor samt vara van att sticka runt på strumpstickor (eller magic loop).

Lördag förmiddag, Prova på tvåändsstickning

Tvåändsstickning är namnet på en gammal stickteknik. Som ordet tvåändsstickning säger så stickar man hela tiden med två trådändor, antingen från samma nystan eller från två olika nystan.

Att tvåändssticka lär man sig inte på par timmar, men vi kommer att prova på att lägga upp maskor, sticka räta maskor och framför allt att hålla garnet i höger hand istället för i vänster hand som vi vanligen gör.

När man tvåändsstickar använder man vanligen ett 2‑trådigt garn som är Z-tvinnat, dvs tvinnat tvärt om mot det S‑tvinnade garn vi vanligen använder när vi stickar, men för provstickning duger S-tvinnat garn väl. Du behöver även ett spel (5 stycken) strumpstickor 2½ eller 3. För att ha glädje av kursen bör du vara van vid att sticka på strumpstickor.

Lördag eftermiddag, Sticka blommiga ränder

Blommiga ränder kan stickas med slätstickning eller rätstickning emellan. Man kan välja om mellanrummet mellan blomränderna skall ha samma färg som blommorna eller inte. Det går att variera mönstret genom att placera blommorna rakt över varandra eller förskjuta mönstret vilket ger nya mönstereffekter. De blommiga ränderna kan användas som dekorränder eller fylla hela ytor, allt efter smak.

Vi kommer att prova att sticka mönstret fram och tillbaka samt runt på rundsticka. Ta med stickor och garn i minst två kontrasterande färger. Blommiga ränder går att sticka i alla garngrovlekar, tag gärna med lite olika garner, men välj hellre ett lite grövre än ett tunt garn, att börja provsticka i. Välj gärna en kort rundsticka när du skall sticka runt så behöver du inte lägga upp så många maskor. Anteckningsmaterial, virknål och sax brukar vara bra att ha med.

För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor samt vara van att sticka runt med rundsticka (om du vill prova att sticka mönstret runt).

Söndag, Sticka raglantröja uppifrån och ner

Att det blivit allt mer populärt att sticka tröjor uppifrån och ner är inte svårt att förstå då det är lätt att prova och justera plagget efter hand. Att det sedan knappt blir någon montering är det inte många som blir ledsna över.

Vi kommer att göra en beskrivning till en baströja med raglan efter egna mått och önskat garn. Det blir en del räknande och mycket mätande på den egna kroppen eller medhavt plagg. Vi kommer även att diskutera hur man gör för att förändra sin baströja, det kommer att finnas en hel del inspirationsmaterial som visar enkla förändringar. När din beskrivning är klar kan du börja sticka din tröja.

Som förberedelse måste du göra en provlapp (minst 12 * 12 centimeter) i det garn du vill sticka din tröja. Mät provlappen, tvätta provlappen och mät den igen. Förutom provlappen tar du med måttband & transparent linjal, miniräknare, anteckningsmaterial, tröja i allra bästa favoritstorlek eller kroppen att mäta på. För att kunna påbörja ditt plagg tar du även med lite garn och rundsticka (60 cm).

Detta är kursen för dej som tidigare stickat tröjor men nu vill börja sticka uppifrån och ner samt kunna påverka storlek och utformning själv.

Ser verkligen fram emot detta härliga event. Kommer du?

Anmälan och mer detaljerad info får du direkt från Limmo design.
Strik Bornholm 2020 (3 – 6 september)
Datum: 3 – 6 september 202020
Plats: Allinge, Bornholm

Även i år har jag blivit inbjuden till det fantastiska evenemanget Strik Bornholm. Jag ser fram emot att mot slutet av sommaren tillbringa ett par härliga dagar på den fantastiska ön Bornholm tillsammans med glada och entusiastiska stickare. Jag kommer dessutom att hålla några kurser:

Workshop i tvåändsstickning  (lördag 5/9 kl. 9-12)
Tvåändsstickning är namnet på en gammal stickteknik. Som ordet tvåändsstickning säger så stickar man hela tiden med två trådändor, antingen från samma nystan eller från två olika nystan. Vi kommer att prova på olika sätt att lägga upp maskor, sticka räta maskor, aviga maskor, krokmönster både enfärgat och flerfärgat. Utefter din tidigare erfarenhet av tvåändsstickning bestämmer du själv vad du vill göra.
När man tvåändsstickar använder man vanligen ett 2‑trådigt garn som är Z-tvinnat, dvs tvinnat tvärt om mot det S‑tvinnade garn vi vanligen använder när vi stickar, men för provstickning duger S-tvinnat garn om du inte kan få tag på Z-tvinnat garn. Du behöver även ett spel (5 stycken) strumpstickor 2½ eller 3. Anteckningsmaterial och sax brukar vara bra att ha med.
För att ha glädje av kursen bör du vara van vid att sticka runt på strumpstickor.

Sticka med pärlor (lördag 5/9 kl. 13-16)
Att förgylla sina stickade alster med pärlor har man gjort redan sedan början av 1800-talet. Vi kommer att titta på olika sätt att sticka in pärlor på sjalar, muddar och smycken.
Tag med: tunt garn (350 – 400m/100g) och sjalgarn (minst 600m/100g eller tunnare), rocaillespärlor (eller liknande) storlek (8/0, 9/0 eller större) eller andra pärlor med stort hål, liten virknål (mindre än 1 mm) den skall ha så litet huvud att en pärla går att trä på. Stickor 1½ – 2 mm & 4 – 5 mm, tunn synål och om du har pärlnål.
För att ha glädje av kursen bör du ha stickvana och lite tålamod.

Prova på att sticka flätor i flera färger (söndag 6/9 kl. 9-12 )
Vanligen stickar man flätorna i samma färg som bottenmaterialet, vi provar ett sätt att sticka själva flätan i en färg som avviker från bakgrunden.
Vi börjar med att provsticka mönstret fram och tillbaka, den som vill provar att sticka det runt. Ta med garn i minst 2 färger (gärna fler) att provsticka i och stickor i passande storlek, välj gärna en kort rundsticka (40 cm) när du skall sticka runt så behöver du inte lägga upp så många maskor. Hjälpsticka/flätsticka kan vara bra om du föredrar att använda det. När man stickar flätor på detta sätt underlättar det om man gör smånystan/garnrosetter av mönsterfärgen eller lindar upp garnet på garnbobbiner, har du sådana kan du ta med dem. Anteckningsmaterial, virknål och sax brukar vara bra att ha med.
För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor och gärna ha provat att sticka runt. Har du provat att sticka flätor är det en fördel.

Ser verkligen fram emot detta härliga event. Kommer du?

Anmälan görs till Strik Bornholm.
Stickfest på Öland
Datum: Jag kommer 2021 istället!
Plats: Hornsjöns pensionat.

Stickfest på Öland är ett årligen återkommande arrangemang, i år skall även jag vara med för att inspirera deltagarna med några roliga sticktekniker. Jag har inte varit med tidigare och det skall verkligen bli spännande. Det är Ullcentrum som arrangerar och mer info finns här. De kurser jag skall hålla är:

Sticka flerfärgat Bellismönster

Basen i mönstret är Bellismönster och Stjärnmönster som kombineras med lyfta maskor för att på ett enkelt sätt få fram mönstereffekten. Man stickar med två olikfärgade garner, men endast ett i taget. Bellismönstret (Daisy stitch) och Stjärnmönstret (Star stitch, förekommer bl a som bottenmönster inom den Estniska spetsstickningen) ser väldigt lika ut men stickas lite olika. På bellismönstret stickas mönstermaskan från avigsidan och på stjärnmönstret från rätsidan.

Vi kommer att sticka mönstret både fram- och tillbaka samt runt. Det flerfärgade bellismönstret går att sticka i alla garngrovlekar, tag gärna med lite olika garner, men välj hellre ett lite grövre än ett tunt garn, att börja provsticka i. Välj gärna en kort rundsticka när du skall sticka runt så behöver du inte lägga upp så många maskor. Anteckningsmaterial och sax brukar vara bra att ha med.

För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor samt vara van att sticka runt med rundsticka (om du vill prova att sticka mönstret runt).

Sticka blommiga ränderBlommiga ränder kan stickas med slätstickning eller rätstickning emellan. Man kan välja om mellanrummet mellan blomränderna skall ha samma färg som blommorna eller inte. Det går att variera mönstret genom att placera blommorna rakt över varandra eller förskjuta mönstret vilket ger nya mönstereffekter. De blommiga ränderna kan användas som dekorränder eller fylla hela ytor, allt efter smak.

Vi kommer att prova att sticka mönstret fram och tillbaka samt runt på rundsticka. Ta med stickor och garn i minst två kontrasterande färger. Blommiga ränder går att sticka i alla garngrovlekar, tag gärna med lite olika garner, men välj hellre ett lite grövre än ett tunt garn, att börja provsticka i. Välj gärna en kort rundsticka när du skall sticka runt så behöver du inte lägga upp så många maskor. Anteckningsmaterial, virknål och sax brukar vara bra att ha med.

För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor samt vara van att sticka runt med rundsticka (om du vill prova att sticka mönstret runt).

För mer information och hur du anmäler dej hittar du på Stickfest på Ölands hemsida.
FUFF, Färg, Ull, Form i Farhult 2020

Datum: Flyttat
Plats: Farhult, Skåne.

Även nästa vår har jag blivit inbjuden att tillsammans med flera inspirerande workshopledare och föreläsare delta i FUFF, det skall verkligen bli spännande. Det går att anmäla sej redan nu, sista anmälningsdatum är 15 april 2020 (om det finns platser kvar då). Jag kommer att hålla 3 workshops:
Sticka trekantssjal i näverstickning  (lördag 09:00 – 12:30)
Näverstickning är ett sticksätt som ger ett rutigt resultat och ser ut ungefär som flätat näver. Även om man historiskt stickade främst strumpskaft och vantmuddar passar tekniken utmärkt till sjalar, kuddar, väskor och tröjor etc.
Det ser ganska komplicerat ut att sticka näverstickning, men har man väl kommit på hur det fungerar är det istället nästan svårt att sluta, man vill bara sticka en ruta till, och även om man stickar varje ruta för sig blir det inte en massa trådar att fästa.
Vi går igenom grunderna i tekniken och du får påbörja en trekantig sjal nerifrån spetsen. Sjalen gör sig mycket bra i självrandande garn med långa färgskiftningar, men även enfärgat går bra eller varför inte restgarner. Då vi skall sticka sjal väljer vi en sticka som är lite större än vanligt till garnet och gärna en rundsticka.
Ta med garn och passande stickor, anteckningsmaterial och sax brukar vara bra att ha med. För att få utbyte av kursen bör du ha lite stickvana och behärska både aviga och räta maskor.

Prova på att sticka krokodilfjäll (lördag 13:30 – 17:00)
Krokodilfjällsmönster är oftast virkade, jag gillar att sticka och detta har blivit mitt sätt att komma fram till ett liknande resultat. Det blir ett värmande material med kul utseende som passar ypperligt till sjalar, halskragar och liknande, men även som kanter på andra plagg.
Vi börjar med att provsticka mönstret fram- och tillbaka och den som vill provar att sticka det runt. Därefter är det fritt fram att påbörja ett projekt, kika gärna här för att få inspiration till vad du kan sticka, kanske har du redan något påbörjat som du vill avsluta med en krokodilfjällskant.
Ta med garn (gärna några olika kvaliteter/grovlekar) att provsticka i och passande stickor. Anteckningsmaterial och sax brukar vara bra att ha med. För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor.

Sticka blommiga ränder (söndag 09:00 – 12:30)
Blommiga ränder kan stickas med slätstickning eller rätstickning emellan. Man kan välja om mellanrummet mellan blomränderna skall ha samma färg som blommorna eller inte. Det går att variera mönstret genom att placera blommorna rakt över varandra eller förskjuta mönstret vilket ger nya mönstereffekter. De blommiga ränderna kan användas som dekorränder eller fylla hela ytor, allt efter smak.
Vi kommer att prova att sticka mönstret fram och tillbaka samt runt på rundsticka. Ta med stickor och garn i minst två kontrasterande färger. Blommiga ränder går att sticka i alla garngrovlekar, tag gärna med lite olika garner, men välj hellre ett lite grövre än ett tunt garn, att börja provsticka i. Välj gärna en kort rundsticka när du skall sticka runt så behöver du inte lägga upp så många maskor. Anteckningsmaterial, virknål och sax brukar vara bra att ha med. För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor samt vara van att sticka runt med rundsticka (om du vill prova att sticka mönstret runt).

Anmälan görs direkt till FUFF.
Snart blir det fest i Stickholm

Snart NYTT DATUM KOMMER! går Yarn Fest Stockholm av stapeln lite utanför Stockholms city. Följ @yarnfest.stockholm på instagram och på Facebook för att se allt spännande som kommer att hända. Biljetterna har inte släppts än, men när det händer gäller det nog att hänga på för att inte bli besviken. Det kommer att bli ett härligt evenemang med garn och workshops i stickningens tecken, jag kommer att vara med på ett hörn och hålla kurs:

Datum: NYTT DATUM KOMMER!
Plats: Artipelag, Nacka/Stockholm.

Prova på att sticka tvåändsstickning
Tvåändsstickning är en gammal och främst nordisk stickteknik. Den skiljer sig från vanlig stickning genom att man hela tiden stickar med två garnändar som man snor om varandra under stickandet, resultatet blir fast och mycket vackert.

Att tvåändssticka lär man sig inte på ett par timmar, men vi kommer att prova på att lägga upp maskor, sticka räta maskor och framför allt att hålla garnet i höger hand istället för i vänster hand som vi vanligen gör.

När man tvåändsstickar använder man vanligen ett 2‑trådigt garn som är Z-tvinnat, dvs tvinnat tvärt om mot det S‑tvinnade garn vi vanligen använder när vi stickar, men för provstickning duger S-tvinnat garn (men det är viktigt att garnet är starkt så att det inte går av), garngrovlek c:a 300 meter/100 g. Du behöver 2 kontrasterande färger. Du behöver även ett spel (5 stycken) strumpstickor 2,5 mm. För att ha glädje av kursen bör du vara van vid att sticka på strumpstickor. Anteckningsmaterial och sax brukar vara bra att ha med.

Anmälan görs direkt till Yarn Fest Stockholm.
2 stickdagar i härliga Halland
Datum:
Plats:

I mars har jag blivit inbjuden till Knit one Purr one för att hålla några inspirerande stickkurser; det blir flerfärgspatent, bellis- och stjärnmönster, näverstickning och flotterande mönster och du kan välja om du vill gå enstaka kurs/er eller alla.

Sticka flerfärgspatent (brioche), lördag förmiddag

Efter att ha varit borta länge har patentstickningen kommit tillbaka. Istället för tröjor i tunna garner ser man idag halskragar och halsdukar i lite grövre garner gärna i flerfärgspatent.

Du får lära dig grunderna i patentstickning. Vi börjar med att sticka patent runt med två olika färger vilket ger ett spännande och vändbart resultat. Helt ologiskt är det lättare att sticka runt än att sticka fram och tillbaka. Till detta behövs garn i två kontrasterande färger (välj hellre ett lite grövre än ett tunt garn att provsticka i) och rundsticka, välj gärna en kort (40 cm) rundsticka så behöver du inte lägga upp så många maskor, i storlek som passar till garnet. Därefter fortsätter den som vill med att sticka patent i två färger men fram och tillbaka istället. Till detta behövs garn av två färger och två stycken strumpstickor eller en rundsticka (tekniken stickas på stickor med spets i båda ändorna) av passande storlek. Förutom garn och stickor enligt ovan behöver du ta med dig en virknål av liknande storlek som stickorna. Anteckningsmaterial och sax brukar vara bra att ha med.

För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor samt vara van att sticka runt med rundsticka.

Sticka bellis- och stjärnmönster, lördag eftermiddag
Bellismönstret (Daisy stitch) och Stjärnmönstret (Star stitch), förekommer bl a som bottenmönster inom den Estniska spetsstickningen) ser väldigt lika ut men stickas lite olika. Oavsett om man tycker det ser ut som blommor, spindlar eller stjärnor blir resultatet vackert och är roligt att sticka. Det kommer att finnas gott om inspiration till hur man kan sticka mönstret och vad man kan använda det till. Kom och låt dig inspireras!

Vi börjar med att provsticka mönstret på lite olika sätt och sedan är det fritt fram att påbörja ett projekt, kika gärna här för att få inspiration till vad du kan sticka (bläddra neråt). Ta med garn (gärna några olika kvaliteter/grovlekar) att provsticka i och passande stickor. Anteckningsmaterial och sax brukar vara bra att ha med. För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor.

Sticka trekantssjal i näverstickning, söndag förmiddag
Näverstickning är ett sticksätt som ger ett rutigt resultat och ser ut ungefär som flätat näver. Även om man historiskt stickade främst strumpskaft och vantmuddar passar tekniken utmärkt till sjalar, kuddar, väskor och tröjor etc.
Det ser ganska komplicerat ut att sticka näverstickning, men har man väl kommit på hur det fungerar är det istället nästan svårt att sluta, man vill bara sticka en ruta till, och även om man stickar varje ruta för sig blir det inte en massa trådar att fästa.

Vi går igenom grunderna i tekniken och du får påbörja en trekantig sjal nerifrån spetsen. Sjalen gör sig mycket bra i självrandande garn med långa färgskiftningar, men även enfärgat går bra eller varför inte restgarner. Då vi skall sticka sjal väljer vi en sticka som är lite större än vanligt till garnet och gärna en rundsticka. Ta med garn och passande stickor, anteckningsmaterial och sax brukar vara bra att ha med. För att få utbyte av kursen bör du ha lite stickvana och behärska både aviga och räta maskor.

Sticka flotterande mönster, söndag eftermiddag
Flotterande mönster är ett annorlunda sätt att skapa flerfärgade mönster. Flotterande mönster stickas med dubbelt garn, man stickar med två trådar av olika färg. Effekten påverkas av vilka färger man väljer, hur stor kontrast det är mellan dessa och vilken av färgerna som får bilda mönster.

Efter att vi provstickat är det fritt fram att börja ett eget projekt, kika gärna här (bläddra neråt) för inspiration. Tag med garn, minst två färger och gärna några olika kvaliteter att provsticka i och lite olika stickor. Det går lika bra att sticka runt som fram och tillbaka. Du kanske vill testa ett eget mönster, så ta med rutpapper. Anteckningsmaterial och sax brukar vara bra att ha med. För att få utbyte av kursen bör du behärska både aviga och räta maskor.

För mer information och anmälan kontakta Elisabeth på Knit one Purr one: elisabeth@torkel.com.
ULLDAG på norra berget

Datum: 7 – 8 september 2019
Plats: Norra Berget, Sundsvalls friluftsmuseum.

Den första lördagen i september varje år firas Hemslöjdens Dag över hela landet. Medelpads Hemslöjd Ideell Förening uppmärksammar detta genom att hylla den fantastiska ullen på Norra Berget Sundsvalls friluftsmuseum.

På lördagen är det marknad med slöjdare och ullhantverkare med garn, fårskinn, ULL att spinna, yllebroderier,
tovat, spinnrockar, vävramar m. m. Prova-på-aktiviteter och workshops. Jag är inbjuden att hålla föredrag och att hålla en stickkurs på söndagen.

Mitt stickliv, lördag 7/9 klockan 13.00

Jag berättar om mitt liv med garn och stickor – hur började allt egentligen? Hur kommer det sig att jag gör det jag gör? Jag berättar om hur det var att starta och driva företag, vad jag gör idag och om mitt designande och vad som inspirerar mej.

Workshop i flerfärgspatent (brioche), söndag 8/9, klockan 10 – 15 (lokal: Danslogen)

Efter att ha varit borta länge har patentstickningen kommit tillbaka. Istället för enfärgade tröjor i tunna garner ser man idag flerfärgade halskragar och halsdukar i lite grövre garner. Stickad i två färger får patenten ett spännande dubbelsidigt uttryck med olika färgdominans. Tekniken har ett rykte att vara svårstickad, men man lär sig den lätt på ett par timmar.

Vi börjar med att sticka patent runt med två olika färger, helt ologiskt är detta lättare än att sticka fram och tillbaka och enfärgat. Sedan går vi vidare och provar att sticka patenten enfärgat eller i två färger fram och tillbaka och kanske till och med flätor. Den som vill provar också att sticka patent med ännu fler färger och på lite olika sätt.

Förkunskaper: Viss stickvana krävs, att ha stickat räta och aviga maskor plus vana att sticka runt på rundsticka/strumpstickor.

Ta med: Ta med garn i minst två kontrasterande färger gärna fler (välj hellre ett lite grövre än ett tunt garn att provsticka i) och rundsticka, välj gärna en kort (40 cm) rundsticka så behöver du inte lägga upp så många maskor, i storlek som passar till garnet. För att sticka fram och tillbaka behövs två stycken strumpstickor eller en rundsticka (tekniken stickas på stickor med spets i båda ändorna) av passande storlek. Förutom garn och stickor enligt ovan behöver du ta med dig en virknål av liknande storlek som stickorna. Anteckningsmaterial och sax brukar vara bra att ha med.

För mer information och anmälan kontakta Medelpads hemslöjd: info@medelpad.hemslojden.org.
Stickhelg på Siggesta gård

Datum: 4 – 6 oktober 2019
Plats: Siggesta gård, Värmdö.

I oktober blir det stickhelg på Siggesta gård på Värmdö; vi umgås med likasinnade stickentusiaster, äter gott, och lär oss av varandra. Vi kan ta en promenad i den fina naturen, eller ta en tur förbi alpacorna och fantisera kring alster som går att skapa av den blivande ullen. Jag kommer att hålla  workshops på lördagen som man kan anmäla sej till om man är intresserad.
 Sticka med mönster med flera färger, tips & tricks.

Att sticka med flera färger är roligt, inspirerande och går att göra på många sätt. Vi kommer främst prata om det man traditionellt kallar  flerfärgsstickning och som är slätstickade mönster med två (eller flera) färger. En del tycker att det kan vara svårt att få ett jämnt utseende, men det finns sätt som underlättar ett fint resultat.

Vi provar olika sätt att hålla garnet, vi tittar på olika sätt att binda de trådar/flotteringar som bildas på arbetets avigsida och vi pratar om färgdominans, något som kan ge stora effekter på det färdiga resultatet.

För att spara kurstid lägger du som förberedelse upp maskor på en rundsticka och stickar några varv resår/slätstickning, så att du har något att teststicka på, tag även med minst ett garn till i samma grovlek i en kontrasterande färg så att du kan sticka mönster. Du väljer garn och stickor själv, men jag rekommenderar ett inte allt för tunt garn och en kortare (60 cm) rundsticka så att det blir lättare att se och inte blir så många maskor. Jag tänker att detta blir ett prov, men du kan också göra en halskrage/cowl om du vill och har du ett speciellt mönster du vill sticka tar du med det. Tag även med anteckningsmaterial, gärna rutpapper, virknål och sax.

Flerfärgsstickning stickar många gärna runt för att slippa sticka aviga varv, vill man göra tex en kofta måste man klippa i det stickade materialet. Vill du prova på hur man gör tar du med en provlapp (helst stickad i ljust ullgarn), virknål, garn och en sax.

För att få utbyte av denna workshop bör du behärska att sticka räta och aviga maskor väl.

För mer information och anmälan kontakta dubbelmaskorna @ gmail.com.
Betongull

15 – 16/6 arrangeras Betongull i Huset på höjden i Jakobsberg. Det blir många ullrelaterade aktiviteter (allt är inte färdigplanerat än), jag kommer att hålla en stickkurs på lördagen.

Datum: 15 juni 2019
Plats: Huset på höjden, Jakobsberg (norr om Stockholm).
Prova på att sticka fiskbensflätor (lördag 11:00 – 13:30)
Fiskbensflätan är en lite annorlunda fläta som man kan sticka utan hjälpsticka. Mönstret kan stickas på lite olika sätt (vi provar ett av dem) och kallas caliper cables på engelska. Fiskbensflätorna är användbara och passar på det mesta, till exempel  halskragar, muddar, vantar och liknande, men även på sjalar.
Vi kommer att prova att sticka mönstret fram och tillbaka samt runt på rundsticka. Ta med stickor och garn. Fiskbensflätorna går att sticka i alla garngrovlekar, tag gärna med några olika att prova i, men välj hellre ett lite grövre än ett tunt garn att börja provsticka i (ljust garn är alltid lättare att se i). Välj gärna en kort rundsticka (40 cm) när du skall sticka runt så behöver du inte lägga upp så många maskor. Anteckningsmaterial, virknål och sax brukar vara bra att ha med.
För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor samt vara van att sticka runt med rundsticka (om du vill prova att sticka mönstret runt).

Anmälan görs direkt till Betongull.
FUFF, Färg, Ull, Form i Farhult

Datum: 17 – 19 maj 2019
Plats: Farhult, Skåne.

I vår har jag blivit inbjuden att tillsammans med flera inspirerande workshopledare och föreläsare delta i FUFF, det skall verkligen bli spännande. Det går att anmäla sej redan nu, sista anmälningsdatum är 15 april 2019 (om det finns platser kvar då). Jag kommer att hålla 3 workshops:
Sticka tvåändsstickning med flerfärgskrus (lördag 09:00 – 12:30)
Tvåändsstickning är namnet på en gammal stickteknik. Som ordet tvåändsstickning säger så stickar man hela tiden med två trådändor, antingen från samma nystan eller från två olika nystan. Vi kommer att sticka optiska flerfärgsmönster med hjälp av krus eller krokmaskor. Krokmaskmönstret är unikt för tvåändsstickningen och ett modernt sätt att använda det är att sticka det med två färger. Flerfärgskruset ger ett nästan optiskt mönster. Du väljer själv om du vill sticka ett prov eller ett påbörja ett par vantar. Detta är kursen för dej som redan tvåändsstickat lite och vill lära dej mer.
För att ha glädje av kursen bör du vara van vid att sticka på strumpstickor (eller magic loop).

Sticka stjärnor och bellis i en eller flera färger (lördag 13:30 – 17:00)
Basen i det flerfärgade bellismönstret är bellismönster och stjärnmönster som sedan kombineras med lyfta maskor för att på ett enkelt sätt få fram mönstereffekten. Man stickar med två olikfärgade garner, men endast ett i taget. Vi börjar med att provsticka bellismönstret (Daisy stitch) och stjärnmönstret (Star stitch), de ser väldigt lika ut men stickas lite olika. Vi övergår sedan till att sticka det flerfärgade bellismönstret på lite olika sätt. Det kommer att finnas gott om inspiration till hur man kan sticka mönstren och vad man kan använda dem till. Kom och låt dig inspireras!
För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor.

Sticka flerfärgspatent (söndag 09:00 – 12:30)
Efter att ha varit borta länge har patentstickningen kommit tillbaka. Istället för tröjor i tunna garner ser man idag halskragar och halsdukar i lite grövre garner gärna i flerfärgspatent.
Du får lära dig grunderna i patentstickning. Vi börjar med att sticka patent runt med två olika färger vilket ger ett spännande och vändbart resultat. Helt ologiskt är det lättare att sticka runt än att sticka fram och tillbaka. Därefter fortsätter den som vill med att sticka patent i två färger men fram och tillbaka istället. Det kommer att finnas gott om inspiration vad man kan använda den flerfärgade patenten till. Kom och låt dig inspireras!
För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor samt vara van att sticka runt med rundsticka.

Anmälan görs direkt till FUFF.
Stickläger, Pörkenäs

Datum: 11-14 april 2019
Plats: Pörkenäs lägergård, Finland.

Detta är 20:e lägret Mikaela anordnar i Pörkenäs, läs mer här, jag har varit där flera gånger och ser fram emot lägret i april. Miljön är fantastisk, maten brukar vara super och umgänget underbart. Anmälan öppnar idag, måndag 14/1 2019 klockan 18.00 finsk tid (17 svensk tid), och det gäller säkert att hänga på låset för det brukar att vara populärt, deltagarna kommer främst från Finland och Sverige.
Jag kommer att hålla workshop i att sticka en tröja med OK uppifrån och ner, jag håller den på svenska och vid behov även på engelska.
Sticka tröja med runt OK uppifrån och ner
Att det blivit allt mer populärt att sticka tröjor uppifrån och ner är inte svårt att förstå då det är lätt att prova och justera plagget efter hand. Att det sedan knappt blir någon montering är det inte många som blir ledsna över.
Vi kommer att göra beskrivning till en baströja med runt OK efter egna mått och önskat garn. Vi kommer att diskutera vad man bör tänka på när man skall sticka mönster på sitt OK. Det blir en del räknande och mycket mätande på den egna kroppen eller medhavt plagg. När din beskrivningarna är klar kan du börja sticka en tröja.

Som förberedelse måste du göra en provlapp (minst 12 * 12 centimeter) i det garn (och mönster) du vill sticka din tröja (mät provlappen, tvätta provlappen och mät den igen och dokumentera vad som hänt), vill du sticka flerfärgsmönster på OKet gör du en provlapp med detta mönster också (byt ev stickstorlek så att du får samma stickfasthet/storlek på de tvättade provlapparna). Förutom provlappen tar du med måttband & transparent linjal, miniräknare, anteckningsmaterial, tröja i allra bästa favoritstorlek eller kroppen att mäta på. Eftersom vi är på lägret finns det gott om tid att påbörja ditt plagg, så tag även med lite garn och rundsticka (60 cm), jag är på plats och stöttar om det behövs.
Detta är kursen för dej som tidigare stickat tröjor men nu vill kunna påverka storlek och utformning själv.

Anmälan görs till Mikaela, anmälan öppnar 14/1 klockan 18.00 finsk tid (17 svensk tid).
Sticka tröja med runt OK uppifrån och ner
Att det blivit allt mer populärt att sticka tröjor uppifrån och ner är inte svårt att förstå då det är lätt att prova och justera plagget efter hand. Att det sedan knappt blir någon montering är det inte många som blir ledsna över.
Vi kommer att göra beskrivning till en baströja med runt OK efter egna mått och önskat garn. Vi kommer att diskutera vad man bör tänka på när man skall sticka mönster på sitt OK. Det blir en del räknande och mycket mätande på den egna kroppen eller medhavt plagg. När din beskrivningarna är klar kan du börja sticka en tröja.
Som förberedelse måste du göra en provlapp (minst 12 * 12 centimeter) i det garn (och mönster) du vill sticka din tröja (mät provlappen, tvätta provlappen och mät den igen och dokumentera vad som hänt), vill du sticka flerfärgsmönster på OKet gör du en provlapp med detta mönster också (byt ev stickstorlek så att du får samma stickfasthet/storlek på de tvättade provlapparna). Förutom provlappen tar du med måttband & transparent linjal, miniräknare, anteckningsmaterial, tröja i allra bästa favoritstorlek eller kroppen att mäta på. För att, om vi hinner, kunna påbörja ditt plagg tar du även med lite garn och rundsticka (60 cm).Detta är kursen för dej som tidigare stickat tröjor men nu vill kunna påverka storlek och utformning själv.
För mer information och anmälan, kontakta Garnadiset.
Stickfest i Väst 2019

Datum: 29-31 mars 2019
Plats: I år håller SiV till på Marstrand i härliga Bohuslän lite utanför Göteborg.

I år kommer jag åter att vara med på SiV, det är några år sedan sist och jag ser mycket fram emot detta härliga evenemang. Förutom att njuta av omgivningarna, alla trevliga stickare och de roliga aktiviteter som brukar anordnas (och kanske shoppa lite garn) kommer jag att hålla 3 kurser:
Sticka tvåändsstickning med flerfärgskrus, fredag 14-17

Tvåändsstickning är namnet på en gammal stickteknik. Som ordet tvåändsstickning säger så stickar man hela tiden med två trådändor, antingen från samma nystan eller från två olika nystan. Detta är kursen för dej som redan tvåändsstickat lite och vill lära dej mer. Vi kommer att sticka optiska flerfärgsmönster med hjälp av krus eller krokmaskor.

Vi börjar med att repetera de två vanligaste uppläggningarna, du väljer själv om du vill sticka ett prov med olika mönster eller påbörja ett par vantar. Många av de tvåändsstickade vantar jag designat har flerfärgat krusmönster. Vi kommer att sticka runt på strumpstickor (eller magic loop om du heller stickar runt så), stickstorlek 2,5 mm eller grovlek som passar ditt garn. Du behöver garn i minst två kontrasterande färger. Vanligen stickar man tvåändsstickning i Z-tvinnat garn men stickar du ett prov är det inte det viktigaste, viktigast är att färgerna skiljer sig åt väl. Anteckningsmaterial och sax brukar vara bra att ha med.

Sticka flotterande mönster, lördag 10-12

Flotterande mönster är ett annorlunda sätt att skapa flerfärgade mönster. Flotterande mönster stickas med dubbelt garn, man stickar med två trådar av olika färg. Effekten påverkas av vilka färger man väljer, hur stor kontrast det är mellan dessa och vilken av färgerna som får bilda mönster. Efter att vi provstickat är det fritt fram att börja ett eget projekt, kika här för inspiration.

Tag med garn, minst två färger och gärna några olika kvaliteter att provsticka i och lite olika stickor. Det går lika bra att sticka runt som fram och tillbaka. Du kanske vill testa ett eget mönster, så ta med rutpapper. Anteckningsmaterial och sax brukar vara bra att ha med. För att få utbyte av kursen bör du behärska både aviga och räta maskor.

Sticka hjärtmönster , lördag 14-16

Hjärtmönstret stickas med två färger, men är betydligt lättare att sticka än det ser ut då man hela tiden endast stickar med en färg i taget. Mönstret stickas helst runt då mönstermaskan stickas över ett varv och från rätsidan. Efter att vi provstickat är det fritt fram att börja ett eget projekt, kika gärna här för inspiration.

Tag med garn, minst två färger och gärna några olika kvaliteter att provsticka i och lite olika stickor. Eftersom vi skall sticka runt passar rundsticka (gärna kort om du inte stickar magic loop så att du inte behöver lägga upp så många maskor) eller strumpstickor bäst. Anteckningsmaterial och sax brukar vara bra att ha med. För att få utbyte av kursen bör du behärska både aviga och räta maskor.

Anmälan görs till Stickfest i Väst, anmälan öppnar 13/1.
Sticka 4 olika sticktekniker på 4 kvällar II

Datum: 11/3, 18/3, 25/3, 8/4
Klockan: 18.00 – 21.00
Plats: Birkagården, Karlbergsvägen 86, Stockholm
För dej som vill få lite ny inspiration i din stickning. Vi stickar en stickteknik per kväll.
Vi provar dessa spännande sticktekniker (OBS! Det är andra sticktekniker än i kurs I);
Magiska ränder, en enkel och spännande teknik där ena sidan kan bli långrandig och den andra tvärrandig.
Flerfärgat bellismönster, Bellismönstret och Stjärnmönstret kombineras med lyfta maskor för att på ett enkelt sätt få fram mönstereffekten.
Tulpanmönster, Barbara Walker kallar sitt mönster Thorn pattern = taggar eller törnen, när jag gjort om det tycker jag att det mer liknar tulpaner och har därför döpt om det.
Näverstickning, ett sticksätt som ger ett rutigt resultat och ser ut ungefär som flätat näver.För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor samt vara van att sticka runt med rundsticka eller strumpstickor.

Anmälan görs till Birkagården.
Sticka med mönster med flera färger, tips & tricks

Att sticka med flera färger är roligt, inspirerande och går att göra på många sätt. Vi kommer under kvällen att främst prata om det man traditionellt kallar  flerfärgsstickning och som är slätstickade mönster med två (eller flera) färger. En del tycker att det kan vara svårt att få ett jämnt utseende, men det finns sätt som underlättar ett fint resultat.

Vi provar olika sätt att hålla garnet, vi tittar på olika sätt att binda de trådar/flotteringar som bildas på arbetets avigsida och vi pratar om färgdominans, något som kan ge stora effekter på det färdiga resultatet.

För att spara kurstid lägger du som förberedelse upp maskor på en rundsticka och stickar några varv resår/slätstickning, så att du har något att teststicka på, tag även med minst ett garn till i samma grovlek i en kontrasterande färg så att du kan sticka mönster. Du väljer garn och stickor själv, men jag rekommenderar ett inte allt för tunt garn och en kortare (60 cm) rundsticka så att det blir lättare att se och inte blir så många maskor. Jag tänker att detta blir ett prov, men du kan också göra en halskrage/cowl om du vill och har du ett speciellt mönster du vill sticka tar du med det. Tag även med anteckningsmaterial, gärna rutpapper, virknål och sax.

Flerfärgsstickning stickar många gärna runt för att slippa sticka aviga varv, vill man göra tex en kofta måste man klippa i det stickade materialet. Vill du prova på hur man gör tar du med en provlapp (helst stickad i ljust garn), virknål, garn och en sax.

För att få utbyte av kursen bör du behärska att sticka räta och aviga maskor väl.

För mer information och anmälan, kontakta Garnadiset.
Sticka 4 olika sticktekniker på 4 kvällar I

Datum: 4/2, 11/2, 18/2, 4/3
Klockan: 18.00 – 21.00
Plats: Birkagården, Karlbergsvägen 86, Stockholm
För dej som vill få lite ny inspiration i din stickning. Vi stickar en stickteknik per kväll (OBS! Det är andra sticktekniker än i kurs II).
Vi provar dessa spännande sticktekniker;
Blommiga ränder, de blommiga ränderna kan användas som dekorränder eller fylla hela ytor, allt efter smak.
Flotterande mönster, mönstret skapas av att man lägger den en tråd som en lös flottering på arbetets rätsida.
Flätor i avvikande färg, vi stickar själva flätan i en färg som avviker från bakgrunden.
Hjärtmönster, som stickas med två färger, men är betydligt lättare att sticka än det ser ut då man hela tiden endast stickar med en färg i taget.För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor samt vara van att sticka runt med rundsticka eller strumpstickor.

Anmälan görs till Birkagården.
Prova på att sticka flerfärgat bellismönster

SyfestivalBellisFlerfgBasen i mönstret är Bellismönster och Stjärnmönster som kombineras med lyfta maskor för att på ett enkelt sätt få fram mönstereffekten. Man stickar med två olikfärgade garner, men endast ett i taget. Bellismönstret (Daisy stitch) och Stjärnmönstret (Star stitch, förekommer bl a som bottenmönster inom den Estniska spetsstickningen) ser väldigt lika ut men stickas lite olika. Vi kommer att sticka mönstret både fram- och tillbaka samt runt.Flerf-C3-A4rgsBellisSjalVi börjar med att provsticka mönstret fram- och tillbaka och den som vill provar att sticka det runt. Därefter är det fritt fram att påbörja ett projekt, kika gärna här för att få inspiration till vad du kan sticka. Ta med garn (gärna några olika kvaliteter/grovlekar) att provsticka i och rund eller strumpstickor i passande storlek. Anteckningsmaterial och sax brukar vara bra att ha med. För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor

För mer information och anmälan, kontakta Garnadiset.
Stickhelg hos Väv och Mix i byn i Fellingsbro

Att åka till Fellingsbro en gång per termin börjar kännas som en tradition nu, en härlig tradition!

Lördag klockan 10.30 – 13.00 Sticka Estniskt fiskfjällsmönster

Fiskfjällsmönstret ses ibland som mudd på Estniska vantar. Även namn som spiralribb eller fusk-näverstickning förekommer. Utseendet påminner en hel del om näverstickning (som också förekommer på Estniska vantar) men är betydligt lättare att sticka.

Mönstret stickas runt på strump- eller rundsticka. Vi kommer att påbörja ett par muddar stickade i garn av sockgarnsgrovlek (c:a 400 meter /100g) men även garn liknande Drops alpacka fungerar ypperligt. Välj gärna ett självrandande garn eller ta med dig flera färger.
Vi stickar på strumpstickor 2½ (gillar du magic lopp fungerar givetvis även det), har du ett mjukare handlag väljer du tunnare stickor då mönstret med fördel stickas lite fast.
Gillar du inte tunna stickor tar du med dig ett grövre garn (självrandande eller minst två färger) och passande rundsticka (40 eller 60 cm lång) så kan du påbörja en halskrage istället. Vill du lära dig hur man virkar upp maskor tar du även med virknål i samma storlek som stickorna. Anteckningsmaterial och sax brukar vara bra att ha med.
För att få utbyte av kursen bör du behärska räta maskor samt vara van att sticka runt med strump- eller rundsticka.

På eftermiddagen är det fri stickning, Maria är med och hjälper till om det behövs.

Söndag klockan 10.30 – 13.00 Sticka flotterande mönster 

Flotterande mönster är ett annorlunda sätt att skapa flerfärgade mönster. Flotterande mönster stickas med dubbelt garn, man stickar med två trådar av olika färg. Effekten påverkas av vilka färger man väljer, hur stor kontrast det är mellan dessa och vilken av färgerna som får bilda mönster.Efter att vi provstickat är det fritt fram att börja ett eget projekt, kika gärna på Marias hemsida för inspiration, http://mariasgarn.se/?tag=flotterande-monster.
Tag med garn, minst två färger och gärna några olika kvaliteter att provsticka i och lite olika stickor. Det går lika bra att sticka runt som fram och tillbaka. Du kanske vill testa ett eget mönster, så ta med rutpapper. Anteckningsmaterial och sax brukar vara bra att ha med.
För att få utbyte av kursen bör du behärska både aviga och räta maskor.

På eftermiddagen är det fri stickning.

Anmälan görs till Garn & Väv Mix i byn.
Prova på att sticka Bellis- och stjärnmönster

Datum: torsdagen 15/11 2018
Klockan: 18.00–20.30
Plats: Garnadiset, Bandhagens centrum

Bellismönstret (Daisy stitch) och Stjärnmönstret (Star stitch), förekommer bl a som bottenmönster inom den Estniska spetsstickningen) ser väldigt lika ut men stickas lite olika. Oavsett om man tycker det ser ut som blommor, spindlar eller stjärnor blir resultatet vackert och är roligt att sticka. Det kommer att finnas gott om inspiration till hur man kan sticka mönstret och vad man kan använda det till. Kom och låt dig inspireras!

Vi börjar med att provsticka mönstret på lite olika sätt och sedan är det fritt fram att påbörja ett projekt, kika gärna på här för att få inspiration till vad du kan sticka. Ta med garn (gärna några olika kvaliteter/grovlekar) att provsticka i och passande stickor. Anteckningsmaterial och sax brukar vara bra att ha med.

För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor.

För mer information och anmälan, kontakta Garnadiset.
Dä ä i di djupe Värmlandsskogera dä hänner
Datum:
Plats: Flogned, Värmland

Jag har blivit inbjuden till en stickhelg i en liten by som heter Flogned och ligger mellan Charlottenberg och Åmotfors. Jag kommer att hålla stickkurser på lördagen men en hel del annat spännande ulligt står på programmet.

Sticka flerfärgat bellismönster (lördag förmiddag)
Basen i mönstret är Bellismönster och Stjärnmönster som kombineras med lyfta maskor för att på ett enkelt sätt få fram mönstereffekten. Man stickar med två olikfärgade garner, men endast ett i taget. Bellismönstret (Daisy stitch) och Stjärnmönstret (Star stitch, förekommer bl a som bottenmönster inom den Estniska spetsstickningen) ser väldigt lika ut men stickas lite olika.

Vi börjar med att provsticka mönstret fram och tillbaka, den som vill provar att sticka det runt. Ta med garn (gärna några olika kvaliteter/grovlekar) i minst 2 färger att provsticka i och rund- eller strumpstickor (tekniken stickas på stickor med spets i båda ändorna) i passande storlek, välj gärna en kort rundsticka (40 cm) när du skall sticka runt så behöver du inte lägga upp så många maskor. Anteckningsmaterial, virknål och sax brukar vara bra att ha med. För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor samt vara van att sticka runt med rundsticka (om du vill prova att sticka mönstret runt).

Sticka flerfärgade flätor  (lördag eftermiddag)
Flätmönster är ett roligt och enkelt sätt att skapa mönster i sin stickning. För extra effekt kan man på flera olika sätt sticka flätor i flera färger. Vi kommer att sticka själva flätan i en färg som avviker från bakgrunden och använda minst en egen tråd för varje fläta. Det är inte svårare än att sticka flätor på vanligt vis, men lite pilligare. Tekniken kan liknas vid intarsia och då man använder en extra tråd får flätan extra struktur och kan både stickas med slätstickad botten och avigstickad.

Vi börjar med att provsticka mönstret fram och tillbaka, den som vill provar att sticka det runt. Ta med garn i minst 2 färger (gärna fler) att provsticka i och stickor i passande storlek, välj gärna en kort rundsticka (40 cm) när du skall sticka runt så behöver du inte lägga upp så många maskor. Hjälpsticka/flätsticka kan vara bra om du föredrar att använda det. När man stickar flätor på detta sätt underlättar det om man gör smånystan/garnrosetter av mönsterfärgen eller lindar upp garnet på garnbobbiner, har du sådana kan du ta med dem. Anteckningsmaterial, virknål och sax brukar vara bra att ha med. För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor, har du provat att sticka flätor tidigare är det en fördel.  Om du vill prova att sticka mönstret runt skall du vara van att sticka runt med rundsticka.

Ser med stor spänning fram emot detta event. Kommer du?

Mer information och hur du anmäler dej hittar du här.
KNITWORK 2018, Köpenhamn

I september blir det återigen stickfestival i Köpenhamn! Jag kommer även i år att åka dit för att hålla kurs, denna gång blir det i tvåändsstickning  och i att sticka flotterande mönster, träffa andra stickare, gå på föredrag och kanske passa på att gå en kurs också om jag hinner (här är några bilder från 20172016 och 2015). Hela programmet finns att ladda ner här

Sticka flotterande mönster (lördag 29/9 klockan 10 – 13)
Jag har fått den äran att designa årets Knitworkhue, tekniken jag använt är flotterande mönster som är ett annorlunda sätt att skapa flerfärgade mönster. Flotterande mönster stickas med dubbelt garn, man stickar med två trådar av olika färg. Effekten påverkas av vilka färger man väljer, hur stor kontrast det är mellan dessa och vilken av färgerna som får bilda mönster.Efter att vi provstickat är det fritt fram att börja ett eget projekt, kika gärna på Marias hemsida för inspiration, kanske vill du sticka dej en Knitworkhue 2018.
Tag med garn, minst två färger och gärna några olika kvaliteter att provsticka i och lite olika stickor. Det går lika bra att sticka runt som fram och tillbaka, vill du sticka runt rekommenderar jag kort rundsticka så att det inte behövs så många maskor. Du kanske vill testa ett eget mönster, så ta med rutpapper. Anteckningsmaterial och sax brukar vara bra att ha med.
För att få utbyte av kursen bör du behärska både aviga och räta maskor.

Sticka tvåändsstickning  (lördag 29/9 klockan 14 – 17)
Tvåändsstickning är namnet på en gammal stickteknik. Som ordet tvåändsstickning säger så stickar man hela tiden med två trådändor, antingen från samma nystan eller från två olika nystan. Att tvåändssticka lär man sig inte på ett par timmar men vi kommer att prova på att lägga upp maskor, sticka räta maskor och framför allt att hålla garnet i höger hand istället för i vänster hand som vi vanligen gör.

När man tvåändsstickar använder man vanligen ett 2‑trådigt garn som är Z-tvinnat (c;a 300 m/100g), dvs tvinnat tvärt om mot det S‑tvinnade garn vi vanligen använder när vi stickar, men för provstickning duger S-tvinnat garn om du inte kan få tag på Z-tvinnat garn. Du behöver även ett spel (5 stycken) strumpstickor 2½. Anteckningsmaterial och sax brukar vara bra att ha med.
För att ha glädje av kursen bör du vara van vid att sticka runt på strumpstickor.

Ser verkligen fram emot detta härliga event. Kommer du?

Anmälan görs till Knitwork.
Workshop, sticka raglantröja uppifrån och ner
Datum: torsdagen 13 september 2018
Klockan: 18. 00 – 20.30
Plats: Garnadiset, Bandhagsplan 14, Bandhagens centrum

JuditKlar

Att det blivit allt mer populärt att sticka tröjor uppifrån och ner är inte svårt att förstå då det är lätt att prova och justera plagget efter hand. Att det sedan knappt blir någon montering är det inte många som blir ledsna över.

Vi kommer att göra en beskrivning till en baströja med raglan efter egna mått och önskat garn. Det blir en del räknande och mycket mätande på den egna kroppen eller medhavt plagg. Vi kommer även att diskutera hur man gör för att förändra sin baströja, det kommer att finnas en hel del inspirationsmaterial som visar enkla förändringar. När din beskrivning är klar kan du börja sticka din tröja.

Som förberedelse måste du göra en provlapp (minst 12 * 12 centimeter) i det garn du vill sticka din tröja (mät provlappen, tvätta provlappen och mät den igen). Förutom provlappen tar du med måttband & transparent linjal, miniräknare, anteckningsmaterial, tröja i allra bästa favoritstorlek eller kroppen att mäta på. För att kunna påbörja ditt plagg tar du även med lite garn och rundsticka (60 cm).

Detta är kursen för dej som tidigare stickat tröjor men nu vill börja sticka uppifrån och ner samt kunna påverka storlek och utformning själv.

För mer information och anmälan, kontakta Garnadiset.
Strik Bornholm 2018 (7 – 9 september)
Datum: 7 – 9 september 2018
Plats: Allinge, Bornholm

Även i år har jag blivit inbjuden till det fantastiska evenemanget Strik Bornholm. Jag ser fram emot ett par härliga dagar på den fantastiska ön Bornholm tillsammans med glada och entusiastiska stickare. Jag kommer dessutom att hålla några kurser:

Prova på att sticka Tulpanmönster (fredag 7/9 kl. 13-16)
Tulpanmönstret är mycket dekorativt, antingen som kant på ett plagg eller heltäckande som en hel blomsteräng. Mönstret ser mycket avancerat ut, men är inte alls svårt att sticka, man stickar med 3 färger men bara med en i taget. Vi börjar med att provsticka mönstret fram- och tillbaka och den som vill provar att sticka det runt. Därefter är det fritt fram att påbörja ett projekt.

Ta med garn (gärna några olika kvaliteter/grovlekar) i 3 färger att provsticka i och passande stickor (även när man stickar fram och tillbaka används sticka som är öppen i båda ändarna; strumpstickor eller rundsticka).  Anteckningsmaterial, virknål och sax brukar vara bra att ha med. För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor och gärna ha provat att sticka runt.

Prova på att sticka magiska ränder (lördag 8/9 kl. 13-16)
När man stickar den enklaste varianten av magiska ränder får man ett resultat som är tvärrandig på ena sidan och långrandig på den andra, det känns nästan som ett partytrick! Tekniken är enkel och lätt att lära och vi börjar med att sticka en handledsmudd. Hinner vi med blir lite rutor och prickar också.

Till detta behöver du ett mellangrovt garn (c:a 200m/100g) i 2 kontrasterande färger och strumpstickor 4 mm. Stickar du hellre Magic lopp går detta lika bra (detta lär vi inte ut under kursen, då fokuserar vi på de magiska ränderna). Sax, nål, virknål och anteckningsmaterial kan också vara bra att ta med. För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor samt vara van att sticka runt på strumpstickor (eller magic loop).

Prova på att  sticka fiskbensflätor (söndag 9/9 kl. 9-12 )
Fiskbensflätan är en lite annorlunda fläta som man kan sticka utan hjälpsticka. Mönstret kan stickas på lite olika sätt (jag har valt ett av dem) och kallas caliper cables på engelska. Fiskbensflätorna är användbara och passar på det mesta, till exempel  halskragar, muddar, vantar och liknande, men även på sjalar.

Vi kommer att prova att sticka mönstret fram och tillbaka samt runt på rundsticka. Ta med stickor och garn. Fiskbensflätorna går att sticka i alla garngrovlekar, tag gärna med några olika att prova i, men välj hellre ett lite grövre än ett tunt garn att börja provsticka i (ljust garn är alltid lättare att se i). Välj gärna en kort rundsticka när du skall sticka runt så behöver du inte lägga upp så många maskor. Anteckningsmaterial, virknål och sax brukar vara bra att ha med. För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor samt vara van att sticka runt med rundsticka (om du vill prova att sticka mönstret runt).

Ser verkligen fram emot detta härliga event. Kommer du?

Anmälan görs till Strik Bornholm.
STICKSTÄMMAN 2018
Datum: 24-27 juli 2018
Plats: Biskops Arnö folkhögskola

STICKSTÄMMAN 2018, arrangeras av Uppstickaren och Sannsticks på Biskops Arnö folkhögskola. Utbudet av kurser är digert, här kan du hitta en beskrivning av de kurser jag skall hålla:

Sticka raglantröja uppifrån och ner (Tisdag eftermiddag – onsdag förmiddag)

Att det blivit allt mer populärt att sticka tröjor uppifrån och ner är inte svårt att förstå då det är lätt att prova och justera plagget efter hand. Att det sedan knappt blir någon montering är det inte många som blir ledsna över.

Vi kommer att göra en beskrivning till en baströja med raglan efter egna mått och önskat garn. Det blir en del räknande och mycket mätande på den egna kroppen eller medhavt plagg. Vi kommer även att diskutera hur man gör för att förändra sin baströja, det kommer att finnas en hel del inspirationsmaterial som visar enkla förändringar. När din beskrivning är klar kan du börja sticka din tröja.
Detta är kursen för dej som tidigare stickat tröjor men nu vill kunna påverka storlek och utformning själv.

Sticka tröja med runt ok uppifrån och ner (Onsdag eftermiddag – torsdag förmiddag)

Att det blivit allt mer populärt att sticka tröjor uppifrån och ner är inte svårt att förstå då det är lätt att prova och justera plagget efter hand. Att det sedan knappt blir någon montering är det inte många som blir ledsna över.

Vi kommer att göra beskrivning till en baströja med runt OK efter egna mått och önskat garn. Vi kommer att diskutera vad man bör tänka på när man skall sticka mönster på sitt OK. Det blir en del räknande och mycket mätande på den egna kroppen eller medhavt plagg. När din beskrivningarna är klar kan du börja sticka en tröja.
Detta är kursen för dej som tidigare stickat tröjor men nu vill kunna påverka storlek och utformning själv. Det är en fördel om du gått kursen ”Sticka raglantröja uppifrån och ner”.

Sticka stjärnor, tulpaner och bellis i en eller flera färger (Torsdag eftermiddag – fredag förmiddag)

Basen till mönstren är bellismönster och stjärnmönster som sedan kombineras med lyfta maskor för att på ett enkelt sätt få fram nya mönstereffekter.  Man stickar med två olikfärgade garner, men endast ett i taget.

Vi börjar med att provsticka bellismönstret (Daisy stitch) och stjärnmönstret (Star stitch), de ser väldigt lika ut men stickas lite olika. Vi övergår sedan till att sticka det flerfärgade bellismönstret på lite olika sätt för att avsluta med det söta tulpanmönstret. Efter att vi provstickat mönstren är det fritt fram att påbörja ett projekt, det kommer att finnas gott om inspiration till hur man kan sticka mönstren och vad man kan använda dem till. Vill du förbereda dej kan du kika här för att få inspiration till vad du kan sticka: bellismönster, flerfärgat bellismönster och tulpanmönster.

För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor.

Ser verkligen fram emot detta härliga event. Kommer du?

Anmälan görs till STICKSTÄMMAN 2018.
Fånga våren med tvåändsstickning i FARHULT
Datum: lördag 19/5 2018
Klockan: 10-16
Plats: Farhult nära Höganäs i Skåne

Tvåändsstickning är namnet på en gammal stickteknik. Som ordet tvåändsstickning säger så stickar man hela tiden med två trådändor, antingen från samma nystan eller från två olika nystan. Det tvåändsstickade materialet blir tätt, vackert och mycket slitstarkt.

Vi börjar med att prata om tvåändsstickningen och dess historia. Vi pratar garn, material och provar att nysta på nystpinne. Vi går igenom tvåändsstickningens lite speciella men vackra uppläggning, stickar räta maskor och övar på att och hålla garnet på bästa sätt.

Efter lunch blir det aviga maskor och krokmaskor som skapar det fina ytmönster som är så speciellt för tvåändsstickningen. Du väljer själv om du vill göra en provlapp eller börja på ett par muddar eller vantar.

När man tvåändsstickar använder man vanligen ett 2‑trådigt garn (vanligen 250-300 m/100g) som är Z-tvinnat, dvs tvinnat tvärt om mot det S‑tvinnade garn vi vanligen använder när vi stickar, men för provstickning duger S-tvinnat garn (men det är viktigt att garnet är starkt så att det inte går av). Du behöver 2 kontrasterande färger. Du behöver även ett spel (5 stycken) strumpstickor 2,5 mm. För att ha glädje av kursen bör du vara van vid att sticka på strumpstickor. Anteckningsmaterial och sax brukar vara bra att ha med. Har du en nystpinne tag med den.

Här kan du se exempel på tvåändsstickade vantar.

För mer information och anmälan, kontakta Pernilla Ahlström.
Vårstickning hos Väv och Mix i byn i Fellingsbro

Lördag klockan 10.30 – 13.00 Sticka flerfärgspatent (brioche)Efter att ha varit borta länge har patentstickningen kommit tillbaka. Istället för tröjor i tunna garner ser man idag halskragar och halsdukar i lite grövre garner gärna i flerfärgspatent.

Du får lära dig grunderna i patentstickning. Vi börjar med att sticka patent runt med två olika färger vilket ger ett spännande och vändbart resultat. Helt ologiskt är det lättare att sticka runt än att sticka fram och tillbaka. Till detta behövs garn i två kontrasterande färger (välj hellre ett lite grövre än ett tunt garn att provsticka i) och rundsticka, välj gärna en kort (40 cm) rundsticka så behöver du inte lägga upp så många maskor, i storlek som passar till garnet. Därefter fortsätter den som vill med att sticka patent i två färger men fram och tillbaka istället. Till detta behövs garn av två färger och två stycken strumpstickor eller en rundsticka (tekniken stickas på stickor med spets i båda ändorna) av passande storlek. Förutom garn och stickor enligt ovan behöver du ta med dig en virknål av liknande storlek som stickorna. Anteckningsmaterial och sax brukar vara bra att ha med.

För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor samt vara van att sticka runt med rundsticka.

För dej som redan kan sticka flerfärgspatent men ändå vill vara med stickar vi sjalen Veronica (beskrivningen till sjalen ingår inte i kursavgiften). Maria hjälper till och stöttar där det behövs.

På eftermiddagen är det fri stickning, Maria är med och hjälper till om det behövs.

Söndag klockan 10 – 12.30 Tvåändsstickning, uppföljning

Vi kommer framför allt att sticka optiska flerfärgsmönster med hjälp av krus eller krokmaskor.  Vi går igenom hur man läser diagram och stickar dessa spännande och nästan optiska mönster. Du väljer själv om du vill göra en provlapp eller börja på ett par muddar eller vantar. Har du ett par vantar du vill sticka kan du få hjälp med starten. Titta gärna här för inspiration.

Eftersom tvåändsstickning inte är den snabbaste tekniken kommer du att behöva förbereda en provlapp/vantstart innan. Lägg upp minst 48 maskor och sticka ett par varv i två färger (varannan maska mörk, varannan ljus), provet skall göras på strumpstickor 2,5 mm (eller magic loop om du föredrar det) och stickas runt. När man tvåändsstickar använder man vanligen ett 2‑trådigt garn (vanligen 250-300 m/100g) som är Z-tvinnat, dvs tvinnat tvärt om mot det S‑tvinnade garn vi vanligen använder när vi stickar, men för provstickning duger S-tvinnat garn (men det är viktigt att garnet är starkt så att det inte går av).

Det kommer även att finnas möjlighet att få hjälp att starta upp eller komma vidare i individuella tvändsstickningsprojekt..

Detta är kursen för dej som redan tvåändsstickat lite och vara van vid att sticka runt på strumpstickor (eller magic loop).

Tag gärna med sådant du tvåändsstickat så att vi kan inspirera varandra. Anteckningsmaterial och sax brukar vara bra att ha med. Har du en nystpinne tag med den.

Anmälan görs till Garn & Väv Mix i byn.
Sticka fiskbensflätor
Datum: 
Klockan: 
Plats: Fingerborg, Åsögatan 132, Stickholm

Fiskbensflätan är en lite annorlunda fläta som man kan sticka utan hjälpsticka. Mönstret kan stickas på lite olika sätt (jag har valt ett av dem) och kallas caliper cables på engelska. Fiskbensflätorna är användbara och passar på det mesta, till exempel  halskragar, muddar, vantar och liknande, men även på sjalar.

Vi kommer att prova att sticka mönstret fram och tillbaka samt runt på rundsticka. Ta med stickor och garn. Fiskbensflätorna går att sticka i alla garngrovlekar, tag gärna med några olika att prova i, men välj hellre ett lite grövre än ett tunt garn att börja provsticka i (ljust garn är alltid lättare att se i). Välj gärna en kort rundsticka (40 cm) när du skall sticka runt så behöver du inte lägga upp så många maskor. Anteckningsmaterial, virknål och sax brukar vara bra att ha med.

För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor samt vara van att sticka runt med rundsticka (om du vill prova att sticka mönstret runt).

För mer information och anmälan, kontakta Fingerborg.
Sticka hjärtvärmare

Datum:
Klockan:
Plats: Slöjdrummet, Stockholms läns museum, Nacka
Hjärtvärmare har länge varit ett av hemslöjdskonsulent Charlotte Hellsten Husmans många textila intressen. Genom åren har hon letat, undersökt och tittat på flera hjärtvärmare från olika delar av Stockholms län. Så den förtjusning och glädje som uppstod när just den här hjärtvärmaren hittades, i en låda i samlingen på Färghandlare Nordströms Museum, går nästan inte att beskriva.
Jag fick i samband med detta det roliga uppdraget att ta fram ett stickmönster till en hjärtvärmare med utgångspunkt i den som hittats i Nordströmska samlingen.
Med inspiration från den gamla hjärtvärmare som upphittats i samlingarna på Färghandlare Nordströms museum i Norrtälje stickar vi en minihjärtvärmare för att gå igenom de moment man behöver kunna för att sticka en egen. Vi att prova en stretchig uppläggning, patentstickning (brioche), förkortade varv, minskningar i patentstickning, en stretchig avmaskning samt lite enkel spetsstickning efter diagram till kanten.

För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor.

Ta med stickor, virknål och garn. Garnet den nya hjärtvärmaren är uppstickad i är Rauma finull, till det passar sticka 3,5 mm (beroende på handlag), gärna rundsticka, virknål av samma grovlek som stickan eller lite grövre (ta även gärna med ett par extrastickor till kanten). Anteckningsmaterial, nål och sax brukar vara bra att ha med.

Materialförpackningar från Garnadiset i Bandhagen finns att köpa för dig som vill sticka en stor hjärtvärmare.

På förmiddagen samma dag håller Charlotte Hellsten Husman ett mycket intressant föredrag om hjärtvärmare, läs mer här.

För mer information och anmälan, kontakta Slöjd Stockholm.
I blomsternes tegn

Datum:
Klockan: 10.00 – 16.00
Plats: Vestfyns Husflid i Middelfart, Danmark

Jag har blivit inbjuden till Vestfyns Husflid för att hålla stickkurser med blommig inspiration. Vi kommer att sticka blommiga ränder och flerfärgat bellismönster. Kurserna hålls på svenska, kursbeskrivningar på danska finns här.

Sticka blommiga ränder

Blommiga ränder kan stickas med slätstickning eller rätstickning emellan. Man kan välja om mellanrummet mellan blomränderna skall ha samma färg som blommorna eller inte. Det går att variera mönstret genom att placera blommorna rakt över varandra eller förskjuta mönstret vilket ger nya mönstereffekter. De blommiga ränderna kan användas som dekorränder eller fylla hela ytor, allt efter smak.

Vi kommer att prova att sticka mönstret fram och tillbaka samt runt på rundsticka. Ta med stickor och garn i minst två kontrasterande färger. Blommiga ränder går att sticka i alla garngrovlekar, tag gärna med lite olika garner, men välj hellre ett lite grövre än ett tunt garn, att börja provsticka i. Välj gärna en kort rundsticka när du skall sticka runt så behöver du inte lägga upp så många maskor. Anteckningsmaterial, virknål och sax brukar vara bra att ha med.

För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor samt vara van att sticka runt med rundsticka (om du vill prova att sticka mönstret runt).

Sticka flerfärgat bellismönster

Basen i mönstret är Bellismönster och Stjärnmönster som kombineras med lyfta maskor för att på ett enkelt sätt få fram mönstereffekten. Man stickar med två olikfärgade garner, men endast ett i taget. Bellismönstret (Daisy stitch) och Stjärnmönstret (Star stitch, förekommer bl a som bottenmönster inom den Estniska spetsstickningen) ser väldigt lika ut men stickas lite olika.

Vi börjar med att provsticka mönstret fram och tillbaka, den som vill provar att sticka det runt. Ta med garn (gärna några olika kvaliteter/grovlekar) i minst 2 färger att provsticka i och rund- eller strumpstickor (tekniken stickas på stickor med spets i båda ändorna) i passande storlek, välj gärna en kort rundsticka när du skall sticka runt så behöver du inte lägga upp så många maskor. Anteckningsmaterial, virknål och sax brukar vara bra att ha med.

För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor samt vara van att sticka runt med rundsticka (om du vill prova att sticka mönstret runt).

Anmälan görs till Vestfyns Husflid.
Sticka flotterande mönster

Flotterande mönster är ett annorlunda sätt att skapa flerfärgade mönster. Flotterande mönster stickas med dubbelt garn, man stickar med två trådar av olika färg. Effekten påverkas av vilka färger man väljer, hur stor kontrast det är mellan dessa och vilken av färgerna som får bilda mönster. Efter att vi provstickat är det fritt fram att börja ett eget projekt, kika gärna på Marias hemsida för inspiration, http://mariasgarn.se/?tag=flotterande-monster.

Tag med garn, minst två färger och gärna några olika kvaliteter att provsticka i och lite olika stickor. Det går lika bra att sticka runt som fram och tillbaka. Du kanske vill testa ett eget mönster, så ta med rutpapper. Anteckningsmaterial och sax brukar vara bra att ha med. För att få utbyte av kursen bör du behärska både aviga och räta maskor.

För mer information och anmälan, kontakta Slöjd Stockholm.
Workshop Näverstickning

sjal

Näverstickning är ett sticksätt som ger ett rutigt resultat och ser ut ungefär som flätat näver. Även om man historiskt stickade främst strumpskaft och vantmuddar passar tekniken utmärkt till sjalar, kuddar, väskor och tröjor etc.Det ser ganska komplicerat ut att sticka näverstickning, men har man väl kommit på hur det fungerar är det istället nästan svårt att sluta…man vill bara sticka en ruta till, och även om man stickar varje ruta för sig blir det inte en massa trådar att fästa.Under kvällen går vi igenom grunderna i tekniken och du får påbörja en trekantig sjal nerifrån spetsen. Sjalen gör sig mycket bra i självrandande garn med långa färgskiftningar, men även enfärgat går bra eller varför inte restgarner. Då vi skall sticka sjal väljer vi en sticka som är lite större än vanligt till garnet och gärna en rundsticka.För att få utbyte av kursen bör du ha lite stickvana och behärska både aviga och räta maskor.

För mer information och anmälan, kontakta Slöjd Stockholm.
Kurs, tvåändsstickning, 5 tisdagar


Datum:
Klockan:
Plats: Garnverket, Hantverkargatan 14 (T-bana Rådhuset, buss 3, 40 eller 62).

Tv-C3-A5-C3-A4ndsstickningKursf-C3-B6rberedelserHilma
Tvåändsstickning är en gammal och främst nordisk stickteknik. Den skiljer sig från vanlig stickning genom att man hela tiden stickar med två garnändar som man snor om varandra under stickandet, resultatet blir fast och mycket vackert.

Vi påbörjar ett par vantar/muddar och kommer att gå igenom tvåändsstickningens vackra men lite annorlunda uppläggning, lära oss hur man håller garnet på bästa sätt, sticka både räta och aviga maskor samt prova på hur man stickar det vackra krusmönster som är så speciellt för tvåändsstickningen både enfärgat och flerfärgat. Utöver detta kommer vi även prata lite historik och materialkunskap. Tvåändsstickning är en lugn och långsam teknik, så du kommer att behöva sticka hemma lite mellan gångerna.

Kursen vänder sig främst till dig som inte stickat tvåändsstickning förut, men även till dig som provat men vill komma igång igen. För att få glädje av kursen bör du ha stickvana och kunna sticka runt på strumpstickor (det går utmärkt att sticka tvåändsstickning mha magic loop om man redan kan det).

För mer information och anmälan, kontakta Garnverket.
Tvåändsstickningshelg i Fellingsbro

I början av november skall jag åka till Fellingsbro för att sticka igen, denna gång kommer det att handla om tvåändsstickning. På lördag eftermiddag har Katarina dessutom lovat trevlig socialstickning. Bor du i närheten eller vill åka dit så tror jag att det fortfarande kan finnas någon plats kvar.

Lördag klockan 10 – 12.30, Tvåändsstickningen och dess historia, uppläggning, räta och aviga maskor och att hålla garnet på bästa sätt för nybörjare, flerfärgat krokmaskmönster för de mer erfarna tvåändsstickarna. På eftermiddagen är det fri tvåändsstickning (eller annan stickning för den som vill vila händerna). Maria är med och hjälper till om det behövs.

Söndag klockan 10 – 12.30, Ökningar och tumkilar för de mer erfarna, enfärgat krokmaskmönster för nybörjare. På eftermiddagen är det fri tvåändsstickning (eller annan stickning för den som vill vila händerna).

Anmälan görs till Garn & Väv Mix i byn.
Kurs, pärlstickning (3 tillfällen)
 • Datum: 
 • Klockan: 
 • Plats: 

Pärlstickning1

Att förgylla sina stickade alster med pärlor har man gjort redan sedan början av 1800-talet. Vi kommer att titta på flera olika sätt att sticka in pärlor på sjalar, muddar och smycken. Vi stickar provlappar eller påbörjar större projekt, allt efter egna önskemål. För att ha glädje av kursen bör du ha viss stickvana och lite tålamod.

Anmälan görs till .
Hjärtvärmaren från Färghandlare Nordströms museum i Norrtälje.

Datum: 14/10 2017
Plats: Färghandlare Nordströms museum (Odd Fellow-lokalen), Norrtälje
Hjärtvärmare har länge varit ett av hemslöjdskonsulent Charlotte Hellsten Husmans många textila intressen. Genom åren har hon letat, undersökt och tittat på flera hjärtvärmare från olika delar av Stockholms län. Så den förtjusning och glädje som uppstod när just den här hjärtvärmaren hittades, i en låda i samlingen på Färghandlare Nordströms Museum, går nästan inte att beskriva.
Jag fick i samband med detta det roliga uppdraget att ta fram ett stickmönster till en hjärtvärmare med utgångspunkt i den som hittats i Nordströmska samlingen.

Lördag den 14 oktober bjuds det på föredrag, workshop och visning på Färghandlare Nordströms museum, ett borgarhem i Norrtälje från första delen av 1900-talet. Då kan du också ta del av arbetet med hjärtvärmaren. Garnbutiken Garnadiset i Bandhagen har gjort iordning en materialförpackning med garn och mönster på hjärtvärmaren som finns till försäljning under dagen.

Lördag den 14 oktober 2017
Kl 10:30-11:30 Föredrag
”Hjärtvärmare, den Nordströmska men också andra liknande” Länshemslöjdskonsulent Charlotte Hellsten Husman berättar om olika hjärtvärmare, dess tekniker och former och hur de troligtvis har använts. Du får också möjlighet att se originalet, hjärtvärmaren från Nordströmska Samlingen.
Kl 13-13:45 Visning
”Ett borgarhem i Norrtälje från första delen av 1900-talet”, guidad visning med Agneta Werlinder.
Arrangemanget är ett samarbete mellan Slöjd Stockholm, Stockholms läns
museum, Färghandlare Nordströms museum och Textil- och Dräktgruppen
Stockholms läns hembygdsförbund.
Kl 13-16 Workshop
”Sticka hjärtvärmare” med Maria Gustafsson. Vi stickar en minihjärtvärmare för att gå igenom de moment som behövs för att sedan kunna sticka en riktig. Vi provar elastisk uppläggning, patentstickning, förkortade varv, minskningar i patent, elastisk avmaskning samt lite enkel spetsstickning efter diagram till kanten.

Föranmälan krävs, antalet platser är begränsat.
Anmälan till respektive evenemang görs till Slöjd Stockholm.
Kurs, sticka sockor från tån och upp

Datum: 
Klockan: 
Plats: 

T-25C3-25A5uppsockorStart

Sticka sockor från tån och upp

Att sticka sockor från tån och upp har den fördelen att man kan sticka så långt garnet räcker, inga småslattar eller panikrusningar till garnaffären bara för att garnet inte räckte till andra tån. Samtidigt är det ju roligt att göra det ”bara för att man kan”.

Vi kommer att göra en liten socka för att prova de moment som är annorlunda; en variant på uppläggning och häl med hällapp.

För att ha glädje av kursen skall du vara van att sticka runt (kursen bygger på att man stickar på strumpstickor, men det fungerar även med magic loop om det är din favoritmetod) och det underlättar om du har stickat sockor tidigare.

Tag med garn med passande storlek på strumpstickor (5st). Beskrivningen är gjord för stickor 2½ men du kan med fördel göra din provsocka (vi hinner inte sticka en hel socka) i grövre garn/stickor, det ger bara annan storlek på sockan.

För mer information och anmälan, kontakta .
Maria stickar till Finland

Datum: 6 – 8/10 2017
Plats: Labbanäs semesterhem, Finland

Jag har blivit inbjuden till Marthaförbundets stickläger i Labbanäs. Jag kommer att hålla två stickkurser, flerfärgspatent (brioche) och blommiga ränder, men det kommer även att finnas kurser i färgning och återbruk.

Flerfärgspatent (lördag 7/10)
Efter att ha varit borta länge har patentstickningen kommit tillbaka. Istället för tröjor i tunna garner ser man idag mer halskragar och halsdukar i lite grövre garner.

Du får lära dig grunderna i patentstickning. Vi börjar med att sticka patent runt med två olika färger vilket ger ett spännande och vändbart resultat. Helt ologiskt är det lättare att sticka runt än att sticka fram och tillbaka. Till detta behövs garn i två kontrasterande färger (välj hellre ett lite grövre än ett tunt garn att provsticka i) och rundsticka, välj gärna en kort rundsticka så behöver du inte lägga upp så många maskor, i storlek som passar till garnet. Därefter fortsätter den som vill med att sticka patent i två färger men fram och tillbaka istället. Till detta behövs garn av två färger och två stycken strumpstickor eller en rundsticka (tekniken stickas på stickor med spets i båda ändorna) av passande storlek. Förutom garn och stickor enligt ovan behöver du ta med dig en virknål av liknande storlek som stickorna. Anteckningsmaterial och sax brukar vara bra att ha med.

Prova på att sticka blommiga ränder (söndag 8/10)
Blommiga ränder kan stickas med slätstickning eller rätstickning emellan. Man kan välja om mellanrummet mellan blomränderna skall ha samma färg som blommorna eller inte. Det går att variera mönstret genom att placera blommorna rakt över varandra eller förskjuta mönstret vilket ger nya mönstereffekter. De blommiga ränderna kan användas som dekorränder eller fylla hela ytor, allt efter smak.

Vi kommer att prova att sticka mönstret fram och tillbaka samt runt på rundsticka. Ta med stickor och garn i minst två kontrasterande färger. Blommiga ränder går att sticka i alla garngrovlekar, tag gärna med lite olika garner, men välj hellre ett lite grövre än ett tunt garn, att börja provsticka i. Välj gärna en kort rundsticka när du skall sticka runt så behöver du inte lägga upp så många maskor. Anteckningsmaterial, virknål och sax brukar vara bra att ha med. För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor samt vara van att sticka runt med rundsticka (om du vill prova att sticka mönstret runt).

Anmälan görs till Åbolands Marthadistrikt.
KNITWORK 2017, Köpenhamn

I september blir det återigen stickfestival i Köpenhamn! Jag kommer även i år att åka dit för att hålla kurs i tvåändsstickning med flerfärgskrus och sticka blommiga ränder, träffa andra stickare, gå på föredrag och kanske passa på att gå en kurs också om jag hinner (här är några bilder från 2016 och 2015). 

Prova på att sticka blommiga ränder (lördag 29/9 klockan 12.30-15.30)
Blommiga ränder kan stickas med slätstickning eller rätstickning emellan. Man kan välja om mellanrummet mellan blomränderna skall ha samma färg som blommorna eller inte. Det går att variera mönstret genom att placera blommorna rakt över varandra eller förskjuta mönstret vilket ger nya mönstereffekter. De blommiga ränderna kan användas som dekorränder eller fylla hela ytor, allt efter smak.

Vi kommer att prova att sticka mönstret fram och tillbaka samt runt på rundsticka. Ta med stickor och garn i minst två kontrasterande färger. Blommiga ränder går att sticka i alla garngrovlekar, tag gärna med lite olika garner, men välj hellre ett lite grövre än ett tunt garn, att börja provsticka i. Välj gärna en kort rundsticka när du skall sticka runt så behöver du inte lägga upp så många maskor. Anteckningsmaterial, virknål och sax brukar vara bra att ha med. För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor samt vara van att sticka runt med rundsticka (om du vill prova att sticka mönstret runt).

TvåändsstickatFlerfärgskrusSticka tvåändsstickning med flerfärgskrus (lördag 30/9 klockan 9-12)
Tvåändsstickning är namnet på en gammal stickteknik. Som ordet tvåändsstickning säger så stickar man hela tiden med två trådändor, antingen från samma nystan eller från två olika nystan.

Detta är kursen för dej som redan tvåändsstickat lite och vill lära dej mer. Vi kommer att sticka optiska flerfärgsmönster med hjälp av krus eller krokmaskor.

Eftersom tvåändsstickning inte är den snabbaste tekniken kommer du att behöva förbereda en provlapp innan. Lägg upp minst 48 maskor och sticka ett par varv i två färger (varannan maska mörk, varannan ljus), provet skall göras på strumpstickor (eller magic loop om du föredrar det) och stickas runt (för att ha glädje av kursen bör du därför vara van vid att sticka runt). Vanligen stickar man tvåändsstickning i Z-tvinnat garn men då detta är ett prov är det inte det viktigaste, viktigast är att färgerna skiljer sig åt väl. Anteckningsmaterial och sax brukar vara bra att ha med.

Ser verkligen fram emot detta härliga event. Kommer du?

Anmälan görs till Knitwork.
Sticka sockor från tån och upp

Datum: Torsdagen 28 september 2017
Klockan: 18.00–20.30
Plats: Fingerborg, Åsögatan 132, Stickholm

Att sticka sockor från tån och upp har den fördelen att man kan sticka så långt garnet räcker, inga småslattar eller panikrusningar till garnaffären bara för att garnet inte räckte till andra tån. Samtidigt är det ju roligt att göra det ”bara för att man kan”.

Vi kommer att göra en liten socka för att prova de moment som är annorlunda; en variant på uppläggning och häl med hällapp.

För att ha glädje av kursen skall du vara van att sticka runt (kursen bygger på att man stickar på strumpstickor, men det fungerar även med magic loop om det är din favoritmetod) och det underlättar om du har stickat sockor tidigare.

Tag med garn med passande storlek på strumpstickor (5st). Beskrivningen är gjord för stickor 2½ men du kan med fördel göra din provsocka (vi hinner inte sticka en hel socka) i grövre garn/stickor, det ger bara annan storlek på sockan. Anteckningsmaterial och sax brukar vara bra att ha med.

För mer information och anmälan, kontakta Fingerborg.
StickaMera på Ransberg

Datum: 22 – 24 september 2017
Plats: Ransberg

Denna helg skall det StickasMera på herrgården i vackra Ransberg, det skall bjudas på härlig gemenskap, fylld av garn, skratt och kunskap. Jag skall bidra med den del av kunskapen, övriga kurser beskrivs här):

Sticka stjärnor och bellis i en eller flera färger
Basen i det flerfärgade bellismönstret är bellismönster och stjärnmönster som sedan kombineras med lyfta maskor för att på ett enkelt sätt få fram mönstereffekten.  Man stickar med två olikfärgade garner, men endast ett i taget.
Vi börjar med att provsticka bellismönstret (Daisy stitch) och stjärnmönstret (Star stitch), de ser väldigt lika ut men stickas lite olika. Vi övergår sedan till att sticka det flerfärgade bellismönstret på lite olika sätt. Efter att vi provstickat mönstren är det fritt fram att påbörja ett projekt, kika gärna här för att få inspiration till vad du kan sticka: http://mariasgarn.se/?tag=daisystarstitch och http://mariasgarn.se/?tag=flerfargat-bellismonster

För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor. Ta med garn (gärna flera färger i olika grovlekar) i minst två färger att provsticka i, passande stickor (till det flerfärgade bellismönstret behövs stickor med spets i båda ändor) och virknål. Anteckningsmaterial och sax brukar vara bra att ha med.

Det kommer att finnas gott om inspiration till hur man kan sticka mönstren och vad man kan använda dem till, jag håller på att teststicka lite nya idéer just nu. Kom och låt dig inspireras! 

Anmälan görs till Stickamera på Ransberg.
Sticka 5 olika sticktekniker på 5 kvällar

Datum: 18/9, 25/9, 2/10, 9/10, 16/10
Klockan: 18.00 – 21.00
Plats: Birkagården, Karlbergsvägen 86, Stockholm
För dej som vill få lite ny inspiration i din stickning. Vi stickar en stickteknik per kväll;
Magiska ränder, en enkel och spännande teknik där ena sidan kan bli långrandig och den andra tvärrandig.
Blommiga ränder som kan stickas med slätstickning eller rätstickning emellan. Man kan välja om mellanrummet mellan blomränderna skall ha samma färg som blommorna eller inte.
Näverstickning, ett sticksätt som ger ett rutigt resultat och ser ut ungefär som flätat näver. Det ser ganska komplicerat ut att sticka näverstickning, men har man väl kommit på hur det fungerar är det istället nästan svårt att sluta…man vill bara sticka en ruta till.
Prickmönster, vem gillar inte prickar? Detta är ett roligt och lite annorlunda sätt att skapa stickat prickmönster. Prickmönstret stickas i minst två kontrasterande färger men man stickar endast med en färg i taget.
Krokodilfjäll, krokodilfjällsmönster har jag främst sett virkade, jag gillar att sticka och detta har blivit mitt sätt att komma fram till ett liknande resultat.
För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor samt vara van att sticka runt med rundsticka eller strumpstickor.

Anmälan görs till Birkagården.
Prova på att sticka krokodilfjäll

KrokodilKlar3Krokodilfjällsmönster har jag främst sett virkade, jag gillar att sticka och detta har blivit mitt sätt att komma fram till ett liknande resultat. Det blir ett värmande material med kul utseende som passar ypperligt till sjalar, halskragar och liknande, men även som kanter på andra plagg. KrokanKlar1Vi börjar med att provsticka mönstret fram- och tillbaka och den som vill provar att sticka det runt. Därefter är det fritt fram att påbörja ett projekt, kika gärna här för att få inspiration till vad du kan sticka.

Ta med garn (gärna några olika kvaliteter/grovlekar) att provsticka i och passande stickor. Anteckningsmaterial och sax brukar vara bra att ha med.KrossatGlasKlar2

För mer information och anmälan, kontakta Slöjd Stockholm.
Mitt stickliv

Förra gången jag skulle berätta om mitt stickliv var det snöstorm i Stickholm och det var många som blev förhindrade att komma.
Det borde väl inte hända när jag kommer på soppslöjd hos Lotta och Madelaine (2 stickare) den 30 augusti, med start klockan 18, för att berätta om mitt liv  med garn och stickor, hur det kommer sig att jag gör det gör, hur jag startade mitt företag och lite om min designande. Det blir både bilder och massor med uppstickade plagg. Det kommer att finnas gott om tid för frågor och att titta på det jag har med.

Välkommen och låt dej inspireras!

OBS! Föranmälan görs till 2 stickare.

Knitwork Stockholm 2017

Jag har varit på det trevliga arrangemanget Knitwork Köpenhamn två gånger, men snart kommer Knitwork till Stickholm också. Jag skall endast hålla en kurs för programmet ser spännande ut och jag räknar med att gå på något föredrag eller kurs själv också och så vill jag ju hinna med lite ”hyggestrik”.

Datum:
Plats: ABF-huset, Sveavägen 41, 
Stockholm

Sticka blommiga ränder
Blommiga ränder kan stickas med slätstickning eller rätstickning emellan. Man kan välja om mellanrummet mellan blomränderna skall ha samma färg som blommorna eller inte. Det går att variera mönstret genom att placera blommorna rakt över varandra eller förskjuta mönstret vilket ger nya mönstereffekter. De blommiga ränderna kan användas som dekorränder eller fylla hela ytor, allt efter smak.

Vi kommer att prova att sticka mönstret fram och tillbaka samt runt på rundsticka. Ta med stickor och garn i minst två kontrasterande färger. Blommiga ränder går att sticka i alla garngrovlekar, tag gärna med lite olika garner, men välj hellre ett lite grövre än ett tunt garn, att börja provsticka i. Välj gärna en kort rundsticka när du skall sticka runt så behöver du inte lägga upp så många maskor. Anteckningsmaterial, virknål och sax brukar vara bra att ha med.

För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor samt vara van att sticka runt med rundsticka (om du vill prova att sticka mönstret runt).


Ser verkligen fram emot detta härliga event. Kommer du?

Anmälan görs till Knitwork.
Prova på att sticka fiskbensflätor

Fiskbensflätan är en lite annorlunda fläta som man kan sticka utan hjälpsticka. Mönstret kan stickas på lite olika sätt (jag har valt ett av dem) och kallas caliper cables på engelska. Fiskbensflätorna är användbara och passar på det mesta, till exempel  halskragar, muddar, vantar och liknande, men även på sjalar.

Vi kommer att prova att sticka mönstret fram och tillbaka samt runt på rundsticka. Ta med stickor och garn. Fiskbensflätorna går att sticka i alla garngrovlekar, tag gärna med några olika att prova i, men välj hellre ett lite grövre än ett tunt garn att börja provsticka i (ljust garn är alltid lättare att se i). Välj gärna en kort rundsticka när du skall sticka runt så behöver du inte lägga upp så många maskor. Anteckningsmaterial, virknål och sax brukar vara bra att ha med.

För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor samt vara van att sticka runt med rundsticka (om du vill prova att sticka mönstret runt).

För mer information och anmälan, kontakta Slöjd Stockholm.
Sticka blommiga ränder

Sofia på Garnadiset och jag hyser samma kärlek till de blommiga ränderna. Kom till Garnadiset och prova din kärlek!

 • Datum: Torsdagen 4 maj 2017
 • Klockan: 18.30 – 21.00
 • Plats: Garnadiset, Bandhagen

Blommiga ränder kan stickas med slätstickning eller rätstickning emellan. Man kan välja om mellanrummet mellan blomränderna skall ha samma färg som blommorna eller inte. Det går att variera mönstret genom att placera blommorna rakt över varandra eller förskjuta mönstret vilket ger nya mönstereffekter. De blommiga ränderna kan användas som dekorränder eller fylla hela ytor, allt efter smak.

Vi kommer att prova att sticka mönstret fram och tillbaka samt runt på rundsticka. Ta med stickor och garn i minst två kontrasterande färger. Blommiga ränder går att sticka i alla garngrovlekar, tag gärna med lite olika garner, men välj hellre ett lite grövre än ett tunt garn, att börja provsticka i. Välj gärna en kort rundsticka när du skall sticka runt så behöver du inte lägga upp så många maskor. Anteckningsmaterial, virknål och sax brukar vara bra att ha med.

För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor samt vara van att sticka runt med rundsticka (om du vill prova att sticka mönstret runt).

För mer information och anmälan, kontakta Garnadiset.
Stickworkshops i Fellingsbro

Det är inte bara i de stora städerna stickerskorna vill ha ny inspiration, i april har jag blivit inbjuden av Garn & Väv Mix I Byn i Fellingsbro för att hålla två workshops. På lördag eftermiddag har Katarina dessutom lovat trevlig socialstickning. Bor du i närheten eller vill åka dit så tror jag att det fortfarande kan finnas någon plats kvar.

Datum: 8-9/4 2017
Plats: Garn & Väv Mix i byn
LÖRDAG 10.00-12.30 Sticka PrickmönsterVem gillar inte prickar? Detta är ett roligt och lite annorlunda sätt att skapa stickat prickmönster. Prickmönstret stickas i minst två kontrasterande färger men man stickar endast med en färg i taget. Prickvarven kan vara lite pilliga, men sedan har man flera vilovarv emellan. Vi börjar med att provsticka mönstret fram- och tillbaka och den som vill provar att sticka det runt. Därefter är det fritt fram att påbörja ett projekt, kika gärna här för att få inspiration till vad du kan sticka.

För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor.
Ta med garn (gärna ullgarn i olika grovlekar) ) i minst två färger  att provsticka i och passande stickor. Anteckningsmaterial och sax brukar vara bra att ha med.

SÖNDAG 10.00-12.30 Sticka flerfärgat Bellismönster
Basen i mönstret är Bellismönster och Stjärnmönster som kombineras med lyfta maskor för att på ett enkelt sätt få fram mönstereffekten.  man stickar med två olikfärgade garner, men endast ett i taget. Bellismönstret (Daisy stitch) och Stjärnmönstret (Star stitch, förekommer bl a som bottenmönster inom den Estniska spetsstickningen) ser väldigt lika ut men stickas lite olika. På bellismönstret stickas mönstermaskan från avigsidan och på stjärnmönstret från rätsidan. Vi kommer att sticka mönstret både fram- och tillbaka samt runt

För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor.
Ta med garn (gärna ullgarn i olika grovlekar) i minst två färger att provsticka i, passande stickor och virknål. Anteckningsmaterial och sax brukar vara bra att ha med.

Anmälan görs direkt till Garn & Väv Mix i byn.
Workshop i flerfärgspatent (brioche)

Datum: 
Klockan: 
Plats:
PaulaMuddFlerf-25C3-25A4rgspatent
Efter att ha varit borta länge har patentstickningen kommit tillbaka. Istället för tröjor i tunna garner ser man idag mer halskragar och halsdukar i lite grövre garner.

Du får lära dig grunderna i patentstickning. Vi börjar med att sticka patent runt med två olika färger vilket ger ett spännande och vändbart resultat. Helt ologiskt är det lättare att sticka runt än att sticka fram och tillbaka. Till detta behövs garn i två färger och kort rundsticka 40 eller 60 centimeter mätt från spets till spets i storlek som passar till garnet. Därefter fortsätter den som vill med att sticka patent i två färger men fram och tillbaka istället. Till detta behövs garn av två färger och två stycken strumpstickor eller en rundsticka av passande storlek.

För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor samt vara van att sticka runt med rundsticka eller strumpstickor.

Förutom garn och stickor enligt ovan (välj hellre ett lite grövre än ett tunt garn att provsticka i) behöver du ta med dig en virknål av liknande storlek som stickorna. Anteckningsmaterial och sax brukar vara bra att ha med.

För mer information och anmälan, kontakta
Sticka fiskbensmönster

Fiskbensmönstret är ett vackert  strukturmönster som ser komplicerat ut att sticka, men inte är så svårt när man väl kommit på hur man gör. Mönstret passar ypperligt till halsdukar och liknande, men jag har även gjort tex handledsvärmare.

Vi kommer att prova att sticka mönstret fram och tillbaka samt runt på rundsticka. Ta med stickor och garn, välj hellre ett lite grövre än ett tunt garn att börja provsticka i (ljust garn är alltid lättare att se i). För att mönstret skall bli bra stickas det på en sticka som är betydligt grövre än den man vanligen använder till garnet, välj gärna en kort rundsticka när du skall sticka runt så behöver du inte lägga upp så många maskor. Anteckningsmaterial, virknål och sax brukar vara bra att ha med.

För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor samt vara van att sticka runt med rundsticka (om du vill prova att sticka mönstret runt).

För mer information och anmälan, kontakta Slöjd Stockholm.
Fårfest i Kil 2017

Snart är det dags för Fårfest i Kil och jag har även i år blivit inbjuden att hålla två kurser där, det skall bli så roligt!

Datum: 3-5/3 2017
Plats: Fårfest i Kil

LÖRDAG 10.30-13.30 Sticka flerfärgspatent (brioche)

Efter att ha varit borta länge har patentstickningen kommit tillbaka. Istället för tröjor i tunna garner ser man idag mer halskragar och halsdukar i lite grövre garner. Du får lära dig grunderna i patentstickning. Vi börjar med att sticka patent runt med två olika färger vilket ger ett spännande och vändbart resultat. Helt ologiskt är det lättare att sticka runt än att sticka fram och tillbaka. Till detta behövs garn i två färger (välj hellre ett lite grövre än ett tunt garn att provsticka i) och kort rundsticka 40 eller 60 centimeter mätt från spets till spets (eller eventuellt strumpstickor) i storlek som passar till garnet. Därefter fortsätter den som vill med att sticka patent i två färger men fram och tillbaka istället. Till detta behövs garn av två färger och två stycken strumpstickor eller en rundsticka av passande storlek.

För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor samt vara van att sticka runt med rundsticka eller strumpstickor.Förutom garn och stickor enligt ovan behöver du ta med dig en virknål av liknande storlek som stickorna. Anteckningsmaterial och sax brukar vara bra att ha med.

 

LÖRDAG 14.00 – 17.00 Sticka FiskbensflätorFiskbensflätorna är lite annorlunda flätor och som man kan sticka utan hjälpsticka. Mönstret kan stickas på lite olika sätt (vi stickar ett av dem) och kallas caliper cables på engelska. Mönstret passar på det mesta, till exempel  halskragar, muddar, vantar och liknande, men även på sjalar. Vi kommer att prova att sticka mönstret fram- och tillbaka och runt på rundsticka eller strumpstickor.

För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor samt vara van att sticka runt med rundsticka eller strumpstickor (om du vill prova att sticka mönstret runt).Förutom garn och stickor (välj helst ett ljust och lite grövre garn att provsticka i), behöver du ta med dig en virknål av liknande storlek som stickorna. Anteckningsmaterial och sax brukar vara bra att ha med.

Anmälan görs direkt till Fårfest i Kil.
Kurs, prova på tvåändsstickning

Datum: torsdagen den 9/2 2017
Klockan: 18.00 – 20.30
Plats: Tvinnat, Gröndalsvägen 31, Stockholm
da

Tvåändsstickning är en gammal och främst nordisk stickteknik. Den skiljer sig från vanlig stickning genom att man hela tiden stickar med två garnändar som man snor om varandra under stickandet, resultatet blir fast och mycket vackert.

Att tvåändssticka lär man sig inte på en kväll men vi kommer att prova på att lägga upp maskor, sticka räta maskor och framför allt att hålla garnet i höger hand istället för i vänster hand som vi vanligen gör.

När man tvåändsstickar använder man vanligen ett 2‑trådigt garn som är Z-tvinnat, dvs tvinnat tvärt om mot det S‑tvinnade garn vi vanligen använder när vi stickar, men för provstickning duger S-tvinnat garn väl. Du behöver även ett spel (5 stycken) strumpstickor 2½ eller 3, anteckningsmaterial kan också vara bra att ha. För att få glädje av kursen bör du ha stickvana och kunna sticka runt på strumpstickor (det går utmärkt att sticka tvåändsstickning mha magic loop om man redan kan det).

För mer information och anmälan, kontakta Tvinnat.

Prova på 5 sticktekniker på 5 kvällar

Datum: 6/2, 13/2, 6/3, 20/3, 27/3 2017
Klockan: 18.00 – 21.00
Plats: Birkagården, Karlbergsvägen 86, Stockholm
För dej som vill få lite ny inspiration i din stickning. Vi stickar en stickteknik per kväll;
Fiskbensstickning, ett vackert  strukturmönster som ser komplicerat ut att sticka, men inte är så svårt när man väl kommit på hur man gör. Mönstret passar ypperligt till halsdukar och liknande, men även handledsvärmare. Vi kommer att prova att sticka mönstret fram- och tillbaka och runt på rundsticka.
Estniska fiskfjäll, ses ibland som mudd på Estniska vantar. Även namn som spiralribb eller fusk-näverstickning förekommer. Utseendet påminner en hel del om näverstickning (som också förekommer på Estniska vantar) men är betydligt lättare att sticka. Mönstret stickas runt på strump- eller rundsticka och vi kommer att påbörja ett par muddar.
Fiskbensflätor som är lite annorlunda flätor och som man kan sticka utan hjälpsticka. Mönstret kan stickas på lite olika sätt (vi stickar ett av dem) och kallas caliper cables på engelska. Mönstret passar på det mesta, till exempel  halskragar, muddar, vantar och liknande, men även på sjalar. Vi kommer att prova att sticka mönstret fram- och tillbaka och runt på rundsticka eller strumpstickor.
Bellismönstret (Daisy stitch) och Stjärnmönstret (Star stitch, förekommer bl a som bottenmönster inom den Estniska spetsstickningen) ser väldigt lika ut men stickas lite olika. Oavsett om man tycker det ser ut som blommor, spindlar eller stjärnor blir resultatet vackert och är roligt att sticka. Det kommer att finnas gott om inspiration till hur man kan sticka mönstret och vad man kan använda det till. Kom och låt dig inspireras! Vi kommer att provsticka mönstret på lite olika sätt.
Flerfärgspatent (brioche), du får lära dig grunderna i patentstickning. Vi börjar med att sticka patent runt med två olika färger vilket ger ett spännande och vändbart resultat. Helt ologiskt är det lättare att sticka runt än att sticka fram och tillbaka.
För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor samt vara van att sticka runt med rundsticka eller strumpstickor.

Anmälan görs till Birkagården.
Workshop, Sticka magiska ränder

5Magica2
Magiska ränder är en förenklad variant av dubbelstickning och bygger på att när man stickar enkel resår framträder varannan maska mest på ena sidan och varannan på andra. Genom att sticka randigt med två färger och lyfta maskor, kan man skapa enkla mönster.

Vi kommer att börja med att sticka en mudd som blir tvärrandig på ena sidan och långrandig på den andra, sedan fortsätter den som vill med rutor och prickar.

Till detta behöver du ett mellangrovt garn (c:a 200m/100g) och strumpstickor 4 mm. Stickar du hellre magic loop går detta lika bra (detta lär vi inte ut under kvällen, då fokuserar vi på de magiska ränderna). Sax, nål, virknål och anteckningsmaterial kan också vara bra att ta med. För att få utbyte av kursen bör du ha lite stickvana och behärska både aviga och räta maskor.

För mer information och anmälan, kontakta Kathrine, kathrine.a.eriksson@gmail.com.
Mitt stickliv

Välkommen till Galleri Lyktan i Skogås klockan 18.00 den 11 januari 2017!
Jag har blivit inbjuden till Lyktan för att berätta om mitt liv  med garn och stickor, hur det kommer sig att jag gör det gör, hur jag startade mitt företag och lite om min designande. Det blir både bilder och massor med uppstickade plagg. Det kommer att finnas gott om tid för frågor och att titta på det jag har med.

Välkommen och låt dej inspireras!

Grunden i montering

Datum: Torsdagen 10 november 2016
Klockan: 18.00–20.30
Plats: Garnadiset, BandhagenMonteraStickat1
Montering är väl inte det vi stickare tycker är allra roligast, vet att det finns stickare som undviker vissa projekt just i rädslan av att tvingas sy ihop. Det finns många knep hur man undviker sömmar och montering, men ibland måste man ju bara sammanfoga några delar och då är det ju kul om sömmarna blir snygga och inte förstör helhetsintrycket efter många stickade maskor.

Under kvällen går jag igenom man gör snygga sömmar, syr maskstygn, gör bra kantmaskor att sy i. Jag  delar med mej av mina tips och trix. Du kommer att få en liten hemläxa att göra innan kurstillfället, så att du har något att öva på själv. Du får gärna även ta med ett projekt där du har monteringsproblem så ger jag råd.

För mer information och anmälan, kontakta Garnadiset.
Stickstämman i Värmland 2016
Datum: 30 september – 2 oktober
Plats: Ransberg

I år kommer jag för första gången att vara med som kursledare på Stickstämman i Värmland. Jag kommer att hålla en workshop.

Sticka kofta på tvären (söndag 2/10 klockan 9-12)

KoftaPåTvärenRedan på 40-talet stickades det babykoftor på tvären. Koftan är lättstickad då den är rätstickad, skön att ha på sig då den saknar sömmar och formar sig bra på kroppen. Babykoftan har aldrig blivit omodern och stickas numer även i vuxenstorlekar.

Vi kommer att titta på koftans konstruktion och vad man behöver tänka på när man skall sticka sig en, vi provsticka tekniker som förekommer i koftan tex förkortade varv och tillfällig uppläggning. Tag med garn och stickor att provsticka med, maskhållare, måttband och anteckningsmaterial.

Anmälan görs till Stickstämman i Värmland.
#Knitwork16 – Strikkefestival i Köpenhamn 2016
Datum: 23-25/9
Plats: Köpenhamn

I september blir det stickfestival i Köpenhamn! Jag kommer även i år att åka dit för att hålla kurs , träffa andra stickare, gå på föredrag och kanske passa på att gå en kurs också om jag hinner (här är några bilder från förra året). Jag kommer att hålla två kurser:

TvåändsstickatFlerfärgskrusTvåändsstickning för nybörjare (lördag 24/9 klockan 9-12)

Tvåändsstickning är en gammal och främst nordisk stickteknik. Den skiljer sig från vanlig stickning genom att man hela tiden stickar med två garnändar som man snor om varandra under stickandet, resultatet blir fast och mycket vackert.

Vi kommer att gå igenom den vanligaste av tvåändsstickningens vackra men lite annorlunda uppläggningar, sticka räta maskor och framför allt att hålla garnet i höger hand istället för i vänster hand som vi vanligen gör.  Utöver detta kommer vi även prata lite historik och materialkunskap. Kursen vänder sig främst till dig som inte stickat tvåändsstickning förut.
För att få glädje av kursen bör du ha stickvana och kunna sticka runt på strumpstickor.

När man tvåändsstickar använder man vanligen ett 2‑trådigt garn som är Z-tvinnat, dvs tvinnat tvärt om mot det S‑tvinnade garn vi vanligen använder när vi stickar, men för provstickning duger S-tvinnat garn väl. Du behöver även ett spel (5 stycken) strumpstickor 2½.

PricksjalKlar3Prova på att sticka Prickmönster (lördag 24/9 klockan 13-16)

Vem gillar inte prickar? Detta är ett roligt och lite annorlunda sätt att skapa stickat prickmönster. Prickmönstret stickas i minst två kontrasterande färger men man stickar endast med en färg i taget. Prickvarven kan vara lite pilliga, men sedan har man flera vilovarv emellan.

Vi börjar med att provsticka mönstret fram- och tillbaka och den som vill provar att sticka det runt. Därefter är det fritt fram att påbörja ett projekt, kika gärna på Marias blog för att få inspiration till vad du kan sticka, http://mariasgarn.se/?tag=prickmonster. För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor.

Ta med garn (gärna några olika kvaliteter/grovlekar) att provsticka i och passande stickor. Anteckningsmaterial och sax brukar vara bra att ha med.

jeg underviser på_logo_orangeSer verkligen fram emot detta härliga event. Kommer du?

Anmälan görs till Knitwork.
Strik Bornholm 2016 (1 – 4 september)

För två år sedan gick det första Strik Bornholm av stapeln, här kan du läsa om hur bra jag hade det. Jag var där både som deltagare och workshopledare och njöt för fullt av Bornholm och alla stickare. Det är därför jag är så glad att ha blivit inbjuden som workshopledare andra gången eventet genomförs.PricksjalKlar4Denna gång kommer jag att hålla kurs i att sticka prickmönster,KrokanKlar1krokodilfjällsmönster

VanjaKlarP-C3-A54och flerfärgat bellismönster. Tre tekniker som jag älskar att sticka och det skall bli så fantastiskt att få dela mej sej av kunskap och inspiration på denna fantastiska ö.

Detaljerad information, program och hur du anmäler dej finns på Strik Bornholms hemsida.
Stickläger i Steninge 2016

Jag skall vara med och hålla kurs på årets stickläger i Steninge.

Datum: 23/4
Plats: Stickläger Steninge

LÖRDAG 9.00 – 12.00 FlerfärgspatentPaulaMuddFlerf-25C3-25A4rgspatent

Efter att ha varit borta länge har patentstickningen kommit tillbaka. Istället för enfärgade tröjor i tunna garner ser man idag flerfärgade halskragar och halsdukar i lite grövre garner. Stickad i två färger får patenten ett spännande dubbelsidigt uttryck med olika färgdominans. Tekniken har ett rykte att vara svårstickad, men man lär sig den lätt på ett par timmar.

Du får lära dig grunderna i patentstickning. Vi börjar med att sticka patent runt med två olika färger vilket ger ett spännande och vändbart resultat. Helt ologiskt är det lättare att sticka runt än att sticka fram och tillbaka. Till detta behövs garn i två färger och kort rundsticka 40 eller 60 centimeter mätt från spets till spets (eller eventuellt strumpstickor) i storlek som passar till garnet. Därefter fortsätter den som vill med att sticka patent i två färger men fram och tillbaka istället.

För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor samt vara van att sticka runt med rundsticka eller strumpstickor.

LÖRDAG 13.00 – 16.00 Sticka flerfärgat Bellismönster

SyfestivalBellisFlerfgBasen i mönstret är Bellismönster och Stjärnmönster som kombineras med lyfta maskor för att på ett enkelt sätt få fram mönstereffekten.  man stickar med två olikfärgade garner, men endast ett i taget. Bellismönstret (Daisy stitch) och Stjärnmönstret (Star stitch, förekommer bl a som bottenmönster inom den Estniska spetsstickningen) ser väldigt lika ut men stickas lite olika. På bellismönstret stickas mönstermaskan från avigsidan och på stjärnmönstret från rätsidan. Vi kommer att sticka mönstret både fram- och tillbaka samt runt
För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor.

Ta med garn (gärna ullgarn i olika grovlekar) i minst två färger att provsticka i och passande stickor. Anteckningsmaterial och sax brukar vara bra att ha med.

Anmälan görs direkt till Nystan och härvor.
Fårfest i Kil 2016

Snart är det dags för Fårfest i Kil och jag har blivit inbjuden att hålla två kurser där, det skall bli så roligt!

Datum: 4-6/3
Plats: Fårfest i Kil

LÖRDAG 10.30-13.30 Sticka Prickmönster

Prickar2Vem gillar inte prickar? Detta är ett roligt och lite annorlunda sätt att skapa stickat prickmönster. Prickmönstret stickas i minst två kontrasterande färger men man stickar endast med en färg i taget. Prickvarven kan vara lite pilliga, men sedan har man flera vilovarv emellan.
Vi börjar med att provsticka mönstret fram- och tillbaka och den som vill provar att sticka det runt. Därefter är det fritt fram att påbörja ett projekt. För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor.

LÖRDAG 14.00 – 17.00 Sticka flerfärgat Bellismönster

SyfestivalBellisFlerfgBasen i mönstret är Bellismönster och Stjärnmönster som kombineras med lyfta maskor för att på ett enkelt sätt få fram mönstereffekten.  man stickar med två olikfärgade garner, men endast ett i taget. Bellismönstret (Daisy stitch) och Stjärnmönstret (Star stitch, förekommer bl a som bottenmönster inom den Estniska spetsstickningen) ser väldigt lika ut men stickas lite olika. På bellismönstret stickas mönstermaskan från avigsidan och på stjärnmönstret från rätsidan. Vi kommer att sticka mönstret både fram- och tillbaka samt runt
För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor.

Ta med garn (gärna ullgarn i olika grovlekar) i minst två färger att provsticka i och passande stickor. Anteckningsmaterial och sax brukar vara bra att ha med.

Anmälan görs direkt till Fårfest i Kil.
Stick@till fjälls

I september blir det stickning i Härjedalsfjällen, jag skall vara med på Stick@till fjälls och hålla kurs i att sticka tröja uppifrån och ner samt i Krokodilfjällsstickning. Mer information finns här och här.
JuditKlarAtt det blivit allt mer populärt att sticka tröjor uppifrån och ner är inte svårt att förstå då det är lätt att prova och justera plagget efter hand. Att det sedan knappt blir någon montering är det inte många som blir ledsna över. Vi kommer att göra en beskrivning till en baströja med raglan efter egna mått och önskat garn. Det blir en del räknande och mycket mätande på den egna kroppen eller medhavt plagg. Vi kommer även att diskutera hur man gör för att förändra sin baströja.Krokodilfj-C3-A4llsprojekt1Krokodilfjällsmönster har jag främst sett virkade, jag gillar att sticka och detta har blivit mitt sätt att komma fram till ett liknande resultat. Det blir ett värmande material med kul utseende som passar ypperligt till sjalar, halskragar och liknande, men även som kanter på andra plagg. Vi börjar med att provsticka mönstret fram- och tillbaka och den som vill provar att sticka det runt. Därefter är det fritt fram att påbörja ett projekt, kika gärna på här för att få inspiration till vad du kan sticka.

Anmälan mailas till stick@tillfjalls.se.
Sticka struktur
Datum: 3 – 4/10 2015
Klockan: 9.30 – 16.00
Plats: Hemslöjdsgården, Linköping

FMProvlappar

Jag har blivit inbjuden till Hemslöjden i Linköping för att hålla stickkurs där i höst. Vi kommer att sticka olika sticktekniker; Flerfärgspatent, Bellismönster/Stjärnmönster både en- och flerfärgat, Fiskbensmönster och kanske något mer.
FMProvlapparPatent

Flerfärgspatent, stickad i två färger får patenten ett spännande dubbelsidigt uttryck med olika färgdominans. Efter att ha varit borta länge har patentstickningen kommit tillbaka. Istället för tröjor i tunna garner ser man idag mer halskragar och halsdukar i lite grövre garner. Du får lära dig grunderna i patentstickning med fokus på flerfärgspatent.FMProvlapparFiskbenFiskbensstickning, ett vackert strukturmönster som ser komplicerat ut att sticka, men inte är så svårt när man väl kommit på hur man gör. Mönstret passar ypperligt till halsdukar och liknande, men jag har även gjort handledsvärmare. Vi kommer att prova att sticka mönstret fram- och tillbaka och runt på rundsticka.FMProvlapparBellis

Bellismönstret (Daisy stitch) och Stjärnmönstret (Star stitch), förekommer bl a som bottenmönster inom den Estniska spetsstickningen) ser väldigt lika ut men stickas lite olika.  Oavsett om man tycker det ser ut som blommor, spindlar eller stjärnor blir resultatet vackert och är roligt att sticka. Vi kommer att sticka det både enfärgat och flerfärgat.

Anmälan görs direkt till Hemslöjden i Linköping.
Stickfestival i Köpenhamn 2015
Datum: 26-27/9
Klockan: lördag 9-22, söndag 9-14
Plats: Köpenhamn

I september blir det stickfestival i Köpenhamn! Jag kommer att åka dit för att hålla kurs, träffa andra stickare, gå på föredrag och kanske passa på att gå en kurs också om jag hinner. Jag kommer att hålla två kurser:

SyfestivalFörberedelserFlerfärgat bellismönster  (lördag 13-16)
Basen i mönstret är Bellismönster och Stjärnmönster som kombineras med lyfta maskor för att på ett enkelt sätt få fram mönstereffekten.  man stickar med två olikfärgade garner, men endast ett i taget. Bellismönstret (Daisy stitch) och Stjärnmönstret (Star stitch, förekommer bl a som bottenmönster inom den Estniska spetsstickningen) ser väldigt lika ut men stickas lite olika. På bellismönstret stickas mönstermaskan från avigsidan och på stjärnmönstret från rätsidan. Vi kommer att sticka mönstret både fram- och tillbaka samt runt För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor.TvåändsstickatFlerfärgskrusTvåändsstickning för nybörjare (söndag 9-12)
Tvåändsstickning är en gammal och främst nordisk stickteknik. Den skiljer sig från vanlig stickning genom att man hela tiden stickar med två garnändar som man snor om varandra under stickandet, resultatet blir fast och mycket vackert.
Vi kommer att gå igenom den vanligaste av tvåändsstickningens vackra men lite annorlunda uppläggningar, sticka räta maskor och framför allt att hålla garnet i höger hand istället för i vänster hand som vi vanligen gör.  Utöver detta kommer vi även prata lite historik och materialkunskap. Kursen vänder sig främst till dig som inte stickat tvåändsstickning förut. För att få glädje av kursen bör du ha stickvana och kunna sticka runt på strumpstickor.

Ser verkligen fram emot detta härliga event. Kommer du?

Anmälan görs till Knitwork.
Stickning på Filtmakeriet

Plats: Filtmakeriet, Kilafors

FMProvlappar

Jag har blivit inbjuden till Filtmakeriet för att hålla stickkurs i slutet av sommaren. Vi kommer att sticka Flerfärgspatent, Bellismönster/Stjärnmönster både en- och flerfärgat samt Fiskbensmönster. Vi kommer att ägna en halv dag år respektive teknik och provsticka i Filtmakeriets fantastiska garner, jag har redan börjat och det blir så vackert. Samtidigt som stickkursen kommer det även att vara kurser i Smide och att tova mattor eller sittdynor.FMProvlapparPatent

Flerfärgspatent, stickad i två färger får patenten ett spännande dubbelsidigt uttryck med olika färgdominans. Efter att ha varit borta länge har patentstickningen kommit tillbaka. Istället för tröjor i tunna garner ser man idag mer halskragar och halsdukar i lite grövre garner. Du får lära dig grunderna i patentstickning med fokus påflerfärgspatent.

FMProvlapparFiskbenFiskbensstickning, ett vackert strukturmönster som ser komplicerat ut att sticka, men inte är så svårt när man väl kommit på hur man gör. Mönstret passar ypperligt till halsdukar och liknande, men jag har även gjort handledsvärmare. Vi kommer att prova att sticka mönstret fram- och tillbaka och runt på rundsticka.FMProvlapparBellis

Bellismönstret (Daisy stitch) och Stjärnmönstret (Star stitch), förekommer bl a som bottenmönster inom den Estniska spetsstickningen) ser väldigt lika ut men stickas lite olika.  Oavsett om man tycker det ser ut som blommor, spindlar eller stjärnor blir resultatet vackert och är roligt att sticka. Vi kommer att sticka det både enfärgat och flerfärgat.

Anmälan görs till Filtmakeriet.
Workshop, Rädda din stickning

Datum:
Klockan:
Plats: 

RäddaStickningen

Ibland blir det bara inte som man tänkt sig…en liten avig maska har smugit sig in på fel ställe, en fläta är felvänd eller en maska är tappad. Vi tittar på hur man kan på olika sätt backa i sin stickning och rätta till det som blivit fel utan att repa upp alltihop.
Vi försöker rädda så många havererade projekt som möjligt.
Kurs, uppläggningar och avmaskningar

Datum:
Klockan:
Plats: 

UppläggAvmaskn1

Det måste finnas en anledning till att det finns över hundra uppläggningar och avmaskningar. Man behöver inte ha stickat många projekt innan man upptäcker att en allt för stram uppläggning eller fladdrig avmaskning skämmer ett annars välstickat plagg. Vi visar några användbara uppläggningar, avmaskningar och kantmaskor som gör ditt plagg ännu finare. Vi pratar också om när de är mest användbara.
För att få glädje av kursen bör du ha viss stickvana.
Stickläger i Pörkenäs

I april bär det av mot Finland och Stickläger i Pörkenäs igen. Här är lite bilder från i höstas.IMG_6063

Jag skall hålla tvåändsstickningskurs och det skall bli jättekul att sprida kunskap om denna gamla teknik även i Finland (men jag vet att det brukar vara en del svenska deltagare också). Blir du nyfiken hittar du mer information här.

Anmälan görs till Mikaela.
Kurs för föräldralediga – Sticka babykofta utan montering (5 tillfällen)

Datum:
Klockan:
Plats: 
 
Babytr-C3-B6jaSilkGardenKlar
Vi träffas i en lokal som har gott med utrymme för ditt barn medan vi stickar, ta gärna med en filt där ditt barn kan ligga medan du stickar.
Vi kommer att sticka en babykofta i medelgrovt garn. Koftan är enkel att sticka och konstruerad på ett sådant sätt att det i princip inte blir någon montering. Vi kommer att gå igenom alla moment som man behöver kunna för att sticka ett plagg; allt ifrån provlapp, läsa beskrivning, sticka fram och tillbaka på runsticka, sticka runt på strumpstickor, fästa trådar etc.  Målet är att du efter kursen skall ha tillräckliga kunskaper för att sticka plagg efter beskrivning.
För att ha glädje av kursen skall du ha en viss stickvana (lägga upp, sticka räta och aviga maskor samt avmaskning), men du behöver absolut inte vara någon expert, vi går igenom alla moment som behövs.
För att få färdigt ditt plagg kommer du att behöva sticka lite hemma mellan träffarna.

Workshop, tröja uppifrån och ner

I slutet av oktober åker jag till Pörkenäs i Finland och håller workshop i att sticka tröja uppifrån och ner. Mer information hittar du här,

JuditKlar

Att det blivit allt mer populärt att sticka tröjor uppifrån och ner är inte svårt att förstå då det är lätt att prova och justera plagget efter hand. Att det sedan knappt blir någon montering är det inte många som blir ledsna över.

Vi kommer att göra en beskrivning till en baströja med raglan efter egna mått och önskat garn. Det blir en del räknande och mycket mätande på den egna kroppen eller medhavt plagg. Vi kommer även att diskutera hur man gör för att förändra sin baströja. Den som är snabb hinner kanske till och med påbörja sitt projekt.

Kurs, 4 sticktekniker på 4 kvällar

Krokodilfj-C3-A4llsprojekt1

Kurs i 4 olika sticktekniker!

Flerfärgspatent; grunderna i patentstickning. Vi börjar med att sticka patent runt med två olika färger vilket ger ett spännande och vändbart resultat. Helt ologiskt är det lättare att sticka runt än att sticka fram och tillbaka.
Fiskbensstickning; ett vackert strukturmönster som ser komplicerat ut att sticka, men inte är så svårt när man väl kommit på hur man gör. Vi provar att sticka mönstret fram och tillbaka och runt på rundsticka.
Estniska fiskfjäll; ses ibland som mudd på Estniska vantar. Även namn som spiralribb eller fusknäverstickning förekommer. Utseendet påminner en hel del om näverstickning men är betydligt lättare att sticka. Mönstret stickas runt på strump- eller rundsticka och vi påbörjar ett par muddar.
Bellismönstret (Daisy stitch) och Stjärnmönstret (Starstitch, som förekommer bl a som bottenmönster inom den Estniska spetsstickningen), ser väldigt lika ut men stickas olika. Vi börjar med att provsticka mönstret och sedan är det fritt fram att påbörja ett projekt.

Kurs, grundkurs i stickning (6 tillfällen)
 • Datum: 
 • Klockan: 
 • Plats: 


Händer

Vill du komma igång att sticka (igen)?

Vi träffas i en liten grupp och börjar från början med att gå igenom uppläggning, räta och aviga maskor samt avmaskning. Utifrån deltagarnas förkunskaper och önskemål planerar vi kursens fortsatta innehåll som kan vara tex

 • Materialkunskap
 • Olika stickor och andra verktyg
 • Sticka runt på rundsticka och/eller strumpstickor.
 • Stickar ränder på olika sätt.
 • Sticka mönster med räta och aviga maskor.
 • Sticka flätor.
 • Enkel spetsstickning.
 • Olika uppläggningar, avmaskningar, kantmaskor, ökningar och minskningar och när man skall använda dem.

Kursen anpassas efter deltagarnas kunskapsnivå och önskemål och det kommer att finnas möjlighet att få hjälp med individuella stickprojekt.
Detta är kusen för dig som börjat sticka ganska nyligen och vill komma vidare eller dig som vill komma igång igen.

Kurs, tvåändstickning i två färger


Tvåändsstickning är namnet på en gammal stickteknik. Som ordet tvåändsstickning säger så stickar man hela tiden med två trådändor, antingen från samma nystan eller från två olika nystan.
Detta är kursen för dej som redan tvåändsstickat lite och vill lära dej mer. Vi kommer att sticka optiska flerfärgsmönster med hjälp av krus eller krokmaskor.

Eftersom tvåändsstickning inte är den snabbaste tekniken kommer du att behöva förbereda en provlapp innan. Lägg upp minst 48 maskor och sticka ett par varv i två färger (varannan maska mörk, varannan ljus), provet skall göras på strumpstickor och stickas runt (för att ha glädje av kursen bör du därför vara van vid att sticka runt). Vanligen stickar man tvåändsstickning i Z-tvinnat garn men då detta är ett prov är det inte det viktigaste, viktigast är att färgerna skiljer sig åt väl. Anteckningsmaterial och sax brukar vara bra att ha med.

Stickad nålbindning?

Även om resultatet ser nålbundet ut både på rät och avigsidan, är det faktiskt stickat. Det kallas ändå inte stickad nålbindning utan fiskbensstickning. Vill du veta hur man gör och prova själv kontaktar du Huskroken. Jag håller kurs där tisdagen den 22/4 (kl 18.00-20.30). Välkommen!

Sticka det vackra bellismönstret, lättare än man kan tro.

Vill du prova att sticka bellismönster och stjärnmönster kommer du till Huskroken 25/3, mer information finns på Huskrokens hemsida. Vi kommer främst att sticka det enfärgat, men är det någon som vill kikar vi även på hur man stickar det flerfärgat, och det är det säkert:-)

Lära nytt och lära ut

Att lära mej nya tekniker inom stickningen är så roligt tycker jag, igår kväll satt vi ett helt gäng stickande kvinnor och försökte lära oss att göra fin estnisk flätuppläggning.

Lika kul tycker jag att det är att lära andra vad jag lärt mej. Är du sugen på att prova nytt håller jag kurser i hur man stickar estniska fiskfjäll

och krokodilfjäll på SV Stockholm. Två helt olika men lika roliga tekniker. Välkommen!

Sticka tröja uppifrån och ner

Jag gillar verkligen att sticka mina plagg från halsen och neråt. Tycker att det är bra att man gör det svåraste och viktigaste (det som syns mest) först och att det sedan är lätt att prova, justera och vid behov modifiera kroppen och ärmarna. Att monteringen blir minimal är ju inte heller något minus.

Lördagen den 22 mars håller jag workshop på Garngalleriet i hur jag gör raglantröjor uppifrån och ner utifrån egna mått. Vi kommer att göra en beskrivning till en baströja efter egna mått och önskat garn. Det blir en del räknande och mycket mätande på den egna kroppen eller medhavt plagg. Vi kommer även att diskutera hur man gör för att förändra sin baströja (alla tröjor och koftor på bilden är gjorda med utgångspunkt från mallen). När dagen är slut har du hunnit lägga upp och börja sticka lite på din egen tröja. Kontakta Garngalleriet för mer information och anmälan. Observera att antalet platser är begränsat.

Prova på att sticka Krokodilfjäll!

Tisdagen den 25 februari stickar vi krokodilfjäll på Huskroken!

Vill du vara med kontaktar du Kicki via mail (kicki @ huskroken.se). Välkommen!

SIV åter på Grötö

Just som det är som gråast och man bara sitter och längtar till våren

kommer SIVs program upp, det gör ju inte vårlängtan mindre!

Jag kommer att vara där och lära ut hur man stickar Krokodilfjäll, Estniska fiskfjäll och gör Roositud, men jag kommer givetvis också njuta av den speciella avslappade SIVstämningen, att få sticka med andra, klämma på garn och den Bohuslänska naturen. Kanske kommer jag återigen få veta att jag inte är den snabbaste stickaren i väst.

Så kolla in programmet och värm upp klickfingret till den 10 januari, platserna brukar försvinna fort. Vi ses!

Montering, montering, montering

Montering är väl inte det vi stickare tycker är allra roligast, vet att det finns stickare som undviker vissa projekt just i rädslan av att tvingas sy ihop. Det finns många knep hur man undviker sömmar och montering, men ibland måste man ju bara och då är det ju kul om sömmarna blir snygga och inte förstör helhetsintrycket efter många stickade maskor.

Lördagen den 23/11 visar jag hur man gör snygga sömmar, syr maskstyg, gör bra kantmaskor att sy i och delar med mej av mina tips och trix. Du får gärna ta med ett projekt där du har monteringsproblem så ger jag råd. Platsen är garnbutiken ZiqZaq i Älvsjö, kontakta Katarina (katarina snabela ziqzaq.se) för mer information och anmälan.

Jag är med barn!

På torsdagsförmiddagarna stickar jag tillsammans med föräldralediga och deras barn på Birkagården.

Det är barn, garn och stickande mammor i en härlig blandning. Alla stickar på sin nivå och jag hjälper till där det behövs. De som vill avslutar med en stärkande soppa i Birkagårdens café innan vi åker hem för att sticka vidare.

Blir du intresserad (eller känner någon annan som skulle tycka det var kul), drar vi igång en ny omgång 31 oktober, det är bara att kontakta Christer på Birkagården.

Att lära sig tvåändssticka

Idag har jag visat en amerikansk kvinna hur man tvåändsstickar. Det är verkligen ”fuskigt” hur mycket lättare det är att greppa tekniken när man redan är van att hålla garnet i höger hand när man stickar, samtidigt är det  kul att sprida kunskap om denna fantastiska teknik som jag gillar så.

Vill du lära dej att tvåändssticka så håller jag en veckokurs i Skåne i sommar (24-28 juni). Vi kommer att hålla till på Östra Grevie Folkhögskola. Du kan läsa mer här (scrolla ner en bra bit). Efter kursen kommer du att ha ett grepp om tvåändstickningen och om du vill påbörjar du ett par vantar. Vi kommer att gå igenom tvåändsstickningens lite speciella (men snygga) uppläggning, räta och aviga maskor, krusmönster (enfärgat och flerfärgat), lite historik och materiallära. VÄLKOMMEN!

Vill du prova på Mosaikstickning?

Sedan jag designade koftan Wendela med mosaikstickade kanter har jag fått många förfrågningar om hur man stickar mosaikstickning. Vill du prova på tekniken har du nu möjligheten den 19 november klockan 18.00 – 20.30. 

Mosaikstickning är en teknik där man vanligen stickar flerfärgsmönster med två färger. Mönstereffekterna uppnås med hjälp av lyfta maskor. Mönstren är mer lättstickade än man tror då man endast använder en färg i taget.

Vi börjar med att provsticka och till det behövs garn i två färger, bäst effekt uppnås med starkt kontrasterande färger, och stickor som passar till. Den som vill kan påbörja ett par muddar, till det behövs stickor 2 eller 2½ (både raka och rundstickor fungerar bra, vi kommer att sticka fram- och tillbaka) och garn som passar till i två kontrasterande färger (det ena kan gärna vara självrandande). Skräpgarn och virknål tar du med om du vill prova en tillfällig uppläggning, sax och anteckningsmaterial är alltid bra att ha med.

Kursen hålls på Lerkrogen i Älvsjö. Lerkrogen ligger precis vi pendeltågsstationen där det också finns en hel del bussar. Åker du bil så finns det ett par parkeringar på Lerkrogens område.
Kursen kostar 300 kr per deltagare, kaffe/the och smörgås ingår. Anmälan görs via e-post till mariasgarn@telia.com. Efter besked om att det finns plats kvar vill jag ha din förskottsbetalning via bankgiro 5682-3875. Ange kursens namn, ditt namn och telefonnummer på betalningen. Observera att anmälan är bindande.
Vilken tur att vädret höll

Igår höll jag en privatlektion i garnmålning i vår trädgård.

Vi hade en fantastisk dag och färgade med regnbågens alla färger.

Hann även färga några härvor själv.

Efter ett par timmars färgande kände vi oss rika på vackert garn båda två!

Blivande brud spinner loss

Detta måste väl vara bästa möhippeaktiviteten? Igår kom ett gäng tjejer hem till mej med sin blivande brud-kompis.

Vi började med att känna, lukta, och klämma på ullen.

Sedan kardade vi, lite för hand men mest på kardmaskinen.

Att sländspinning inte är något man lär sig på ett ögonblick fick alla erfara.

Stilen var olika men spanns gjorde det…

Alla trodde att de skulle vara mycket lättare att spinna på spinnrock, men här går det ju ännu fortare….

Fikapaus med kaka som yngsta dottern bakat.

Man lär sig inte spinna på ett par timmar, men det är väl tid för att få prova och ha mysigt tillsammans i ullens tecken…och några små härvor fick tjejerna med sig när de skulle på nästa spännande aktivitet som var lakritsprovning (där vart jag allt lite avis). Önskar bruden all lycka till på sitt ståndande bröllop.
Även jag tyckte att detta var jätteroligt och gör gärna om det :-).

Kväll i krokningens tecken

Igår kväll höll jag kurs i krokning för nybörjare på Ziq Zaq. Vi krokade runt, pratade och hade det jättetrevligt.

Mobilen fick nytt fodral i våriga färger (jag åkallar vår allt vad jag orkar).

Inspirerad av att kroka vidare har jag också påbörjat ett par korokade muddar. Även den ”spetsiga” udden är krokad,  något jag inte testat tidigare. Kul att den så kompakt teknik även kan bli lite skirare.

I vår åker jag till Göteborg

för att hålla kurs i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan, Göteborg.

först blir det Workshop i flerfärgspatent och sedan blir det 

Workshop i att sticka med flera färger på flera sätt. Det känns verkligen spännande att åka ”hem” (är ju uppvuxen på framsidan) efter så många års boende på ostkusten.

Sticka med flera färger på många sätt

Den 19 nov. 10 – 16 samt den 26 nov kl. 13.30 – 16.30 arrangerar GarnGalleriet, http://www.garngalleriet.se/ Workshop, i att sticka med flera färger på många sätt med undertecknad som workshopledare.

Att sticka med flera färger är roligt, inspirerande och går att göra på många sätt. Det enklaste sättet att sätta färg på sin stickning är att sticka ränder. Ränder går att sticka på flera sätt, vi provar olika effekter med räta och aviga maskor. Oanade flerfärgseffekter kan uppnås med hjälp av lyfta maskor, de flesta mönster är lättstickade då man endast använder en färg i taget. Vi provstickar en handfull olika mönster. Det många tänker på först när man säger flerfärgsstickning är slätstickade mönster med två eller flera färger. Det kan vara svårt att få ett jämnt utseende, vi provar fairisle teknikens olika sätt att hålla garnet som gör det lättare att uppnå ett snyggt resultat. Mosaikstickning kan användas på nästan samma mönster som fair-isle-tekniken men med en annorlunda effekt, vi provar även detta.
Stickstämma 2011, Handmålat garn

Vi handmålade garn så att det stod härliga till. Microsarna snurrade så att propparna flög. Vi gjorde extralånga härvor för att få randigt garn. Många vackra härvor ”föddes” och adopterades. För att garnet skulle torka lite snabbare fick det gå i muskelcentrifugen. En naturfärgad sjal blev såhär vacker. Även ”fröken” hann färga några härvor när kursen var slut:-).

Stickstämma 2011, Jogless stripes eller ränder utan hack

Jag har haft nöjet att delta i årets stickstämma, inte bara som deltagare utan även som lärare. Den första kursen jag höll handlade om hur man slipper hacket i ränderna vid varvbytet när man stickar runt (det svarta provet). Stickning på lägsta detalj(nörd)nivå. Med min bakgrund som ickepedagog är det alltid lika roligt när jag lyckas dela med mej av mina kunskaper (och stickglädje) till andra. Att få diskutera för- och nackdelar med olika lösningar är alltid lika givande.
Nytt namn på kursen skulle kanske kunna vara ränder med hopp är hopplösa…