Vårstickning hos Väv och Mix i byn i Fellingsbro

[unordered_list]

Lördag klockan 10.30 – 13.00 Sticka flerfärgspatent (brioche)Efter att ha varit borta länge har patentstickningen kommit tillbaka. Istället för tröjor i tunna garner ser man idag halskragar och halsdukar i lite grövre garner gärna i flerfärgspatent.

Du får lära dig grunderna i patentstickning. Vi börjar med att sticka patent runt med två olika färger vilket ger ett spännande och vändbart resultat. Helt ologiskt är det lättare att sticka runt än att sticka fram och tillbaka. Till detta behövs garn i två kontrasterande färger (välj hellre ett lite grövre än ett tunt garn att provsticka i) och rundsticka, välj gärna en kort (40 cm) rundsticka så behöver du inte lägga upp så många maskor, i storlek som passar till garnet. Därefter fortsätter den som vill med att sticka patent i två färger men fram och tillbaka istället. Till detta behövs garn av två färger och två stycken strumpstickor eller en rundsticka (tekniken stickas på stickor med spets i båda ändorna) av passande storlek. Förutom garn och stickor enligt ovan behöver du ta med dig en virknål av liknande storlek som stickorna. Anteckningsmaterial och sax brukar vara bra att ha med.

För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor samt vara van att sticka runt med rundsticka.

För dej som redan kan sticka flerfärgspatent men ändå vill vara med stickar vi sjalen Veronica (beskrivningen till sjalen ingår inte i kursavgiften). Maria hjälper till och stöttar där det behövs.

På eftermiddagen är det fri stickning, Maria är med och hjälper till om det behövs.

Söndag klockan 10 – 12.30 Tvåändsstickning, uppföljning

Vi kommer framför allt att sticka optiska flerfärgsmönster med hjälp av krus eller krokmaskor.  Vi går igenom hur man läser diagram och stickar dessa spännande och nästan optiska mönster. Du väljer själv om du vill göra en provlapp eller börja på ett par muddar eller vantar. Har du ett par vantar du vill sticka kan du få hjälp med starten. Titta gärna här för inspiration.

Eftersom tvåändsstickning inte är den snabbaste tekniken kommer du att behöva förbereda en provlapp/vantstart innan. Lägg upp minst 48 maskor och sticka ett par varv i två färger (varannan maska mörk, varannan ljus), provet skall göras på strumpstickor 2,5 mm (eller magic loop om du föredrar det) och stickas runt. När man tvåändsstickar använder man vanligen ett 2‑trådigt garn (vanligen 250-300 m/100g) som är Z-tvinnat, dvs tvinnat tvärt om mot det S‑tvinnade garn vi vanligen använder när vi stickar, men för provstickning duger S-tvinnat garn (men det är viktigt att garnet är starkt så att det inte går av).

Det kommer även att finnas möjlighet att få hjälp att starta upp eller komma vidare i individuella tvändsstickningsprojekt..

Detta är kursen för dej som redan tvåändsstickat lite och vara van vid att sticka runt på strumpstickor (eller magic loop).

Tag gärna med sådant du tvåändsstickat så att vi kan inspirera varandra. Anteckningsmaterial och sax brukar vara bra att ha med. Har du en nystpinne tag med den.

[/box]

[box type=”info” border=”full”]Anmälan görs till Garn & Väv Mix i byn.[/box]

[hr]