Maria

Maria Gustafsson
Maria Gustafsson

Hej!

Jag heter Maria och handarbetar nästan jämnt. Oftast stickar jag, men jag tycker även om att virka, brodera, sy, kroka, nålbinda, måla garn och att spinna. Jag har även knypplat och vävt men det var ett tag sedan. Jag älskar garn, främst naturmaterial och ullen är min favorit. Ett lokalproducerat rustikt, lite rivigt och lanolinfett ullgarn kan ge mig glädjerysningar.

Min yrkesmässiga bakgrund är brokig, jag har bland annat jobbat med kemi, statistik, butiksmätningar, marknadsföring, avtalshantering, IT-samordning och projektledning. 2006 bestämde jag mig för att realisera drömmen att ”jobba med något textilt” och öppnade garnbutiken marias garn på S:t Paulsgatan i Stockholm.  I butikens sortiment fanns enbart garner av naturmaterial samt mina egna handmålade garner och min egen stickdesign. Idag har jag inte kvar butiken utan jobbar främst med att hålla kurser och att designa stickat och virkat till olika garnleverantörer, veckopress och i eget namn (marias garn).

Att skapa egna modeller är ett måste för mej även om jag även stickar efter andras beskrivningar. Redan när jag började mitt stickande använde jag ofta delar från flera beskrivningar för att skapa det plagg jag ville göra. Det enda som är säkert är att jag ytterst sällan stickar samma sak flera gånger, inte ens när jag stickar efter mina egna beskrivningar. Idag designar jag från första maskan och tecknar även ner vad jag gjort så att andra kan sticka samma eller liknande plagg. Jag har ingen specialitet i mitt skapande utan gör det mesta och i många olika tekniker. Mina beskrivningar hittar du här på min hemsida, i min Ravelry-shop  och i några garnbutiker. Alla mina modeller finns på svenska och några är översatta till engelska. Välkommen in för att titta!

Jag älskar att prata stickning och att hålla garnrelaterade kurser och privatlektioner. Tycker att det är fantastiskt att få förmedla vidare de kunskaper jag har och se andra växa i sitt hantverkande. Oftast håller jag till i Stickholm, men åker även runt i landet föra att sprida maskandet, bland annat på olika stickevent (tex Stickfest i Väst, Stickstämmor och Syfestivalen), i garnbutiker samt i egen regi. Jag håller allt från nybörjarkurser till mer avancerade kurser i tex tvåändstickning. Min specialitet är nog udda tekniker som jag spårar upp på nätet eller i någon stickbok. De kurser som är planerade just nu hittar du under rubriken kurser.

Jag brinner verkligen för stickningen och andra garnrelaterade tekniker.Vad som händer när jag är med garn kan du läsa på här på min blogg Marias garnhändelser som uppdateras nästan varje dag. Det mesta handlar om garn på olika sätt, främst stickning, men även broderi, spånad, virkning och annat.

Du kan även följa marias garn på facebook och på Instagram.

About Maria in English