SjungareSlöjd 2022

Datum: 2-3 juli 2022
Plats: Sjungaregården, Granö

SjungareSlöjd är en slöjdfestival där du under två dagar får möjlighet att utvecklas inom det du är intresserad av, men också får möjlighet att testa helt nya slöjdområden. Du skräddarsyr själv ditt egna program genom att välja bland årets aktuella kurser.
Du får möta andra slöjdare, nybörjare och mer erfarna, som träffas över olika slöjdområden och tillsammans bildar en mötesplats för kunskap, erfarenhetsutbyte och härlig gemenskap i en orörd 1800-talsmiljö.
I år är jag inbjuden att hålla stickkurser i hela 2 dagar, vilken ära!

Lördag 2 juli
Sticka blommiga mönster

Dagen för dej som älskar att sticka olika sticktekniker. Vi kommer att sticka två olika tekniker som ger blomliknande mönster men stickas väldigt olika. För att få utbyte av kursen bör du behärska både aviga och räta maskor och att sticka runt på strumpstickor.

Blommiga ränder kan stickas med slätstickning eller rätstickning emellan. Man kan välja om mellanrummet mellan blomränderna skall ha samma färg som blommorna eller inte. Det går att variera mönstret genom att placera blommorna rakt över varandra eller förskjuta mönstret vilket ger nya mönstereffekter. De blommiga ränderna kan användas som dekorränder eller fylla hela ytor, allt efter smak, här kan du se hur jag använt mönstret..

Tulpanmönstret är mycket dekorativt, antingen som kant på ett plagg eller heltäckande som en hel blomsteräng. Mönstret ser mycket avancerat ut, men är inte alls svårt att sticka, man stickar med 3 färger men bara med en i taget. Vi börjar med att provsticka mönstret fram- och tillbaka och den som vill provar att sticka det runt. Därefter är det fritt fram att påbörja ett projekt, kika gärna här för att se hur man kan använda mönstret.

Tag med stickor (rund eller strumpstickor) och garn i minst tre (men gärna fler) kontrasterande färger. Teknikerna går att sticka i alla garngrovlekar, tag gärna med lite olika garner, men välj hellre ett lite grövre än ett tunt garn, att börja provsticka i. Anteckningsmaterial, sax och nål brukar vara bra att ta med.

Söndag 3 juli
Sticka av hjärtans lust

Dagen för dej som älskar att sticka och gillar hjärtan. Vi kommer att sticka två olika tekniker som ger hjärtliknande mönster men stickas väldigt olika. För att få utbyte av kursen bör du behärska både aviga och räta maskor och att sticka runt på strumpstickor.

Hjärtresår, är en strukturresår som kan stickas både fram och tillbaka och runt. Tekniken kan användas som resårkant på en kofta eller ett par strumpor men också till en hel sjal, kika gärna här och låt dej inspireras.

Hjärtmönster, stickas med två färger, men är betydligt lättare att sticka än det ser ut då man hela tiden endast stickar med en färg i taget. Mönstret stickas helst runt då mönstermaskan stickas över ett varv och från rätsidan. Kika gärna här för att se vad man kan använda mönstret till.

Tag med stickor (rund eller strumpstickor) och garn i minst två (men gärna fler) kontrasterande färger. Teknikerna går att sticka i alla garngrovlekar, tag gärna med lite olika garner, men välj hellre ett lite grövre än ett tunt garn, att börja provsticka i. Anteckningsmaterial, sax och nål brukar vara bra att ta med.
Vill du påbörja vanten Laura som ingår i kursdokumentationen tar du med strumpstickor 3 och 3,5 mm (ev virknål 3,5 till uppläggning) och ullgarn (300 – 350 m/100g): bottenfärg (naturvit) och mönsterfärg (hjärtfärg).

För mer information och hur du anmäler dej hittar du på Sjungaregårdens hemsida.