Hjärtvärmaren från Färghandlare Nordströms museum i Norrtälje.

[unordered_list]Datum: 14/10 2017
Plats: Färghandlare Nordströms museum (Odd Fellow-lokalen), Norrtälje
Hjärtvärmare har länge varit ett av hemslöjdskonsulent Charlotte Hellsten Husmans många textila intressen. Genom åren har hon letat, undersökt och tittat på flera hjärtvärmare från olika delar av Stockholms län. Så den förtjusning och glädje som uppstod när just den här hjärtvärmaren hittades, i en låda i samlingen på Färghandlare Nordströms Museum, går nästan inte att beskriva.
Jag fick i samband med detta det roliga uppdraget att ta fram ett stickmönster till en hjärtvärmare med utgångspunkt i den som hittats i Nordströmska samlingen.

Lördag den 14 oktober bjuds det på föredrag, workshop och visning på Färghandlare Nordströms museum, ett borgarhem i Norrtälje från första delen av 1900-talet. Då kan du också ta del av arbetet med hjärtvärmaren. Garnbutiken Garnadiset i Bandhagen har gjort iordning en materialförpackning med garn och mönster på hjärtvärmaren som finns till försäljning under dagen.

Lördag den 14 oktober 2017
Kl 10:30-11:30 Föredrag
”Hjärtvärmare, den Nordströmska men också andra liknande” Länshemslöjdskonsulent Charlotte Hellsten Husman berättar om olika hjärtvärmare, dess tekniker och former och hur de troligtvis har använts. Du får också möjlighet att se originalet, hjärtvärmaren från Nordströmska Samlingen.
Kl 13-13:45 Visning
”Ett borgarhem i Norrtälje från första delen av 1900-talet”, guidad visning med Agneta Werlinder.
Arrangemanget är ett samarbete mellan Slöjd Stockholm, Stockholms läns
museum, Färghandlare Nordströms museum och Textil- och Dräktgruppen
Stockholms läns hembygdsförbund.
Kl 13-16 Workshop
”Sticka hjärtvärmare” med Maria Gustafsson. Vi stickar en minihjärtvärmare för att gå igenom de moment som behövs för att sedan kunna sticka en riktig. Vi provar elastisk uppläggning, patentstickning, förkortade varv, minskningar i patent, elastisk avmaskning samt lite enkel spetsstickning efter diagram till kanten.

[box type=”info” border=”full”]Föranmälan krävs, antalet platser är begränsat.
Anmälan till respektive evenemang görs till Slöjd Stockholm. [/box]