Stickning hos Tant Hulda

Datum: 20 – 22 september 2024 (fredag, lördag och söndag)
Plats: Tant Hulda, Stora Gråbrödersgatan 11, LUND

I september åker jag söder ut för att hålla kurs och inspirera i stickning.

 Stickcafe med bokpresentation, fredag kväll

Jag presenterar min stickbok ”Sticka en lätt, en svår eller en mittemellan från topp till tå” med 15 olika stickprojekt. Jag berättar lite om tanken bakom boken och visar upp plaggen.

Jag kommer ha med böcker till försäljning och signerar även din bok om du vill det och det kommer att finnas gott om tid för frågor och att titta på det jag har med.

Ta med dej din stickning och låt dej fyllas med stickinspiration!

Mer information hittar du här.

Sticka sockor från tån och upp, lördag fm, lördag fm

Att sticka sockor från tån och upp har den fördelen att man kan sticka så långt garnet räcker, inga småslattar eller panikrusningar till garnaffären bara för att garnet inte räckte till andra tån. Samtidigt är det ju roligt att göra det ”bara för att man kan”. 

Vi kommer att göra en liten provsocka för att prova de moment som är annorlunda; en variant på uppläggning och häl med hällapp.

Tag med garn med passande storlek på strumpstickor (5st). Beskrivningen är gjord för stickor 2½ men du kan med fördel göra din provsocka (vi hinner inte sticka en hel socka) i grövre garn/stickor, det ger bara annan storlek på sockan. Anteckningsmaterial och sax brukar vara bra att ha med.

För att ha glädje av kursen skall du vara van att sticka runt (kursen bygger på att man stickar på strumpstickor, men det fungerar även med magic loop om det är din favoritmetod att sticka sockor) och ha stickat sockor tidigare (förståelse för sockstickning).

Sticka flerfärgspatent (brioche), lördag eftermiddag

Efter att ha varit borta länge är patentstickningen nu populärare än någonsin. Istället för tröjor i tunna garner ser man idag halskragar, halsdukar, sjalar och mycket annat i lite grövre garner gärna i flerfärgspatent.

Du får lära dig grunderna i patentstickning. Vi börjar med att sticka patent runt med två olika färger vilket ger ett spännande och vändbart resultat. Helt ologiskt är det lättare att sticka runt än att sticka fram och tillbaka. Till detta behövs garn i två kontrasterande färger (välj hellre ett lite grövre än ett tunt garn att provsticka i) och rundsticka, välj gärna en kort (40 eller 60 cm) rundsticka så behöver du inte lägga upp så många maskor, i storlek som passar till garnet. Därefter fortsätter den som vill med att sticka patent i två färger men fram och tillbaka istället. Till detta behövs garn av två färger och två stycken strumpstickor eller en rundsticka (tekniken stickas på stickor med spets i båda ändorna) av passande storlek. Förutom garn och stickor enligt ovan behöver du ta med dig en virknål av liknande storlek som stickorna. Anteckningsmaterial och sax brukar vara bra att ha med.

För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor samt vara van att sticka runt med rundsticka.

Sticka raglantröja uppifrån och ner, söndag

Att det blivit allt mer populärt att sticka tröjor uppifrån och ner är inte svårt att förstå då det är lätt att prova och justera plagget efter hand. Att det sedan knappt blir någon montering är det inte många som blir ledsna över.

Vi kommer att göra en beskrivning till en baströja med raglan efter egna mått och önskat garn. Det blir en del räknande och mycket mätande på den egna kroppen eller medhavt plagg.
Vi kommer även att diskutera hur man gör för att förändra sin baströja, det kommer att finnas en hel del inspirationsmaterial som visar enkla förändringar. Vi går igenom olika raglanökningar och tillfällig uppläggning. När dagen är slut har du hunnit lägga upp och börja sticka lite på din egen baströja.

Som förberedelse måste du göra en provlapp (minst 12 * 12 centimeter) i det garn du vill sticka din tröja. Mät provlappen, tvätta provlappen och mät den igen, givetvis antecknar du provlappens mått (eller stickfasthet) både före och efter tvätt. Förutom provlappen tar du med måttband & transparent linjal, miniräknare, anteckningsmaterial, tröja i allra bästa favoritstorlek eller kroppen att mäta på. För att kunna påbörja din tröja behövs lite garn och rundsticka (60 cm) vill du göra en tillfällig uppläggning behöver du även en virknål och lite bomullsgarn (eller annat slätt garn som du har i ditt garnskåp).

Detta är kursen för dig som tidigare stickat tröjor men nu vill sticka uppifrån och kunna påverka storlek samt utformning själv.

Sticka flätor, söndag eftermiddag

Att flytta maskor åt höger eller vänster och skapa vridningar i det stickade materialet skapar många möjligheter till vackra mönster – dessutom är det jätteroligt och enklare än man kan tro! På den här kursen får du lära dig att sticka flätor med hjälpsticka och efter diagram. Vi ser på olika effekter av hur ofta och åt vilket håll man gör vridningarna, du får även prova att sticka flätor utan hjälpsticka.

Kursen är för dej som inte stickat flätor förut men behärskar räta och aviga maskor.

Vi går igenom grunderna i flätstickning och du får börja med att prova hur man gör. Till detta behöver du ett medelgrovt garn (gärna ljust ullgarn) och stickor som passar till garnet, hjälpsticka och anteckningsmaterial.

Har du ett eget mönster med flätor som du funderar på att sticka eller behöver hjälp att komma igång med får du gärna ta med det till kursen.

Mer information och hur du anmäler dej hittar du hos Tant Hulda.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *