Vårens spinnprojekt

Tidigt i våras utmanade Andrea Mowry till att spinna med långa drag i 100 dagar.

Jag hade inte spunnit på detta sätt tidigare, bara hört talas om tekniken så jag började med Youtube och någon grå kardad ull jag hittade i skåpet. Det var inte någon rolig ull att spinna (gissar att den var tänkt till tovning), men jag fokuserade mer på känslan i handen än resultatet.

Letade vidare i skåpet och hittade kardad Ull blandad med lin som jag fortsatte spinna på, inte heller detta blev något roligt garn, mer beroende på fibern (som säkerligen också är tänkt till tovning och jag gav bort det jag inte orkade spinna upp ull till en tovare) för garnet börjar ser ganska ok ut, särskilt om man jämför med den 1:a härvan men känslan är klart raspig.

Sedan hittade jag 3* 100g flerfärgad kardad ull (vad jag förstått så passar just kardad ull bra att spinna med långa drag) från Åddebo ull som jag haft i skåpet i många år. Jag minns inte hur jag valde, men det ser ut som om jag valt 1 gulaktig, 1 blåaktig och 1 rödaktig.

Det var spännande att öppna de olika kardfloren, för att hålla isär dem gav jag dem namnen A, B, C. Då 100 g garn inte räcker till något speciellt beslöt jag att blanda de 3 kardfloren. Jag delade varje kardflor i 4 ganska lika bitar som jag sedan spann var för sig (25 g är ganska lagom att spinna tycker jag) och tvinna ihop dem enligt följande A+A, A+B, A+C, B+B, B+C, C+C.

Resultatet blev 6 härvor á 50g, 4 ganska lika och 2 som skiljer sig i färg (det är B som sticker ut). Det var intressant att se att de olika färgerna på ullen tog mer plats än andra. Grovleken varierar mellan 180 m/100 g och 270 m/100 g med ett snitt på 240 m /100g. Får fundera på vad jag kan använda det till. Kanske som mönsterfärg i en Kaleidoscope?

Hade jag bara spunnit dem var för sig hade det sett ut såhär A, B, C. Övningen har gett mej en helt ny känsla för hur ullen beter sig och tvinnar sig till garn, klart nyttigt. Jag är långt ifrån duktig på att spinna med långa drag (heller) men det har varit klart roligt att testa tekniken och jag kan klart se en utveckling från det första jag spann till det sista. Känns också bra att ha spunnit upp lite av den ull jag inköpte förra gången jag försökte börja spinna.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *