Nordiskt sticksymposium 2016 i Sverige (1)

Har varit på årets Nordiska sticksymposium som gick av stapeln i Kiruna, Sverige. Det har hänt mycket, men jag börjar med kursen som handlade om krusevantar från Jämtland och Härjedalen.DSC08736Krusevante innebär inte att vanten är lockig på något sätt utan att den är mönstrad och variationen var stor.
DSC08777Lena Person visade upp och berättade om en del av de vantar (daterade från 1700-talet och framåt) som Ingela Fredell (hemslöjdskonsulent i Jämtland) samlat ihop.
DSC08740Jag blev ju väldigt förtjust i denna kavelfrans som fanns både på ett par vantar och ett par muddar, men den var vävd och det var stickning kursen handlade om.
DSC09100Jag stickade vidare på mina Hammerdalsvantar men inhandlade garn till både brudvantar och annat. Garnet är av ull från Jämtlandsfåret (blandning av Svea & merino) och spunnet av Lena på Ullforum.

1 kommentar

  1. Kavelfransar gör man på kavel, gaffelfransar på en slags gaffel, och vävda fransar väver man (inte olikt ryamatta). Man kan sy fransar, och slynga fransar. Men man kan inte väva kavelfransar.

Kommentarer är stängda.