Dominans

Det pratas mycket om färgdominans vid flerfärgsstickning och att man skall hålla den färg som man vill att den skall vara den dominerande närmast arbetet.

Här håller jag garnet på vänster pekfinger med det mörkaste mot mej (och arbetet) och då kommer det mörka garnet synas lite starkare. Detta gäller oavsett hur man håller garnet.

Det som kan vara svår att förstå är vad som händer om man inte är konsekvent, men jag har ett så bra exempel. Denna tröja stickade jag för många år sedan och en bit på ryggen bytte jag handgrepp, jag minns faktiskt att jag tänkte ”undrar hur det känns om man håller såhär istället (inte en tanke på att det skulle påverka det färdiga resultatet). Minns inte om jag såg någon skillnad eller om jag tänkte att ”skuggan” borde försvinna vid tvätt. Tröjan är använd mycket och tvättad flera gånger men skillnaden består. Vad som händer när man byter lite hit och dit är du inte svårt att tänka sej…skillnaden blir ju inte lika tydlig, men resultatet kan bli oroligare än vad det blivit om man varit konsekvent, givetvis syns det olika mycket beroende på handlag, garn och mönster, men varför chansa?

Publicerat den
Kategoriserat som Okategoriserade Märkt

13 kommentarer

 1. Ja, hu vad ledsen jag skulle varit efter ett sådant mastodontarbete med två färger och så den där randen på mitten.
  Jag byter hej vilt hela tiden, men så stickar jag ganska ojämnt också :p

 2. Elin, det kan vara anledningen till att det ser ojämnt ut eller i alla fall ojämnare än vad det verkligen är…en synvilla helt enkelt…prova, på nästa projekt, att vara konsekvent så får du se hur det går!

 3. Så intressant – har naturligtvis hört mycket talas om fenomenet, men jag tror aldrig att jag sett det så tydligt illustrerat.

 4. Jättebra exempel. Jag har alltid hört att det r viktigt att hålla ordning på garnerna, men aldrig testat att byta. Sen ett par år tillbaka har jag en tråd i varje hand och stickar högra som tvåändsstickning, detta blir den dominanta för mig. Det är också bara på detta sätt jag kan binda trådarna utan att behöva ”snurra upp”, så jag byter nog inte tillbaka…..

 5. Störtbra exempel! Har stickat sedan 5 års ålder men lärde mig inte det här förrän för ca 3 år sedan. Snacka om att man har haft tur på 70-talet med alla norska lusekoftor….

 6. Men hur blir det då om man har en färg i vänster hand och en färg i höger hand, men konsekvent har färg A på vänster och färg B på höger?

 7. Hej Anonym!
  Jag håller vanligen en tråd i varje hand när jag stickar flerfärgsstickning. Stickar som vanligt med den i vänster hand och kastar med den i höger hand. För mej blir då den i vänster hand dominant, den ligger ju närmast arbetet (tittar man på avigsidan upplever jag att den andra dominerar. Enligt Anna-Karin ovan blir det tvärt om för henne…
  /maria

 8. Jag fick samma aha-upplevelse för en knapp månad sedan när jag stickade en Pippi-tröja till en väns bebis. Ändrade följden på garnen i två rader och insåg att det gjorde en jäkla skillnad. Gôtt, då vet jag det tänkte jag och bytte tillbaka igen. Syns inte jättetyligt och mottagaren kommer garanterat inte att se något. Gäller att göra ”felen” på rätt ställe! 😛

Kommentarer är stängda.