S eller Z är fortfarande frågan

Mina tvåändsstickade provlappar med S-tvinnat och Z-tvinnat garn är äntligen klara.

Det övre fotot är före tvätt och det undre är efter.
Två är stickade i olika Z-tvinnade garner och två i S-tvinnade garner och att se skillnaden är inte lätt (gissa gärna för jag vet). Det som gör den stora skillnaden är hur man tar och lägger garnet när man stickar (de olika partierna på de olika provlapparna). Garnerna beter sig också olika när man stickar.
Min slutsats är att man nog kan tvåändssticka i vilket garn som helst, bara man vet varför man valt det garn man valt. Jag tror att man skall vara vaksam på vad som händer, speciellt om man skall sticka något större, då gäller provstickning. Ett säkert råd är att välja ett garn av bra kvalitet – det är en tidsödande (men beroendeframkallande) teknik.

7 Responses to S eller Z är fortfarande frågan

 1. Stick-kine 8 maj, 2010 at 10:07 #

  Håller med om att tekniken är beroendeframkallande! Undrar om det prov som är lite ”diagonalt” är stickat med z-tvinnat? /Kine

 2. Knitarina 9 maj, 2010 at 18:42 #

  Blir nyfiken på hur du lägger garnet på olika sätt?

 3. Mamma P 9 maj, 2010 at 20:52 #

  mycket spännande!

 4. Marias garnhändelser 10 maj, 2010 at 07:53 #

  Antingen lägger jag garnet över spetsen eller under. Man kan ju också ta garnet på olika sätt, över eller under den bakre tråden. Det är dessa 4 olika variander jag testat på varje provlapp.

 5. Marias garnhändelser 13 maj, 2010 at 08:44 #

  De två provlapparna till vänster är i Z-tvinnat garn, de två till höger följdaktligen i S-tvinnat.

 6. Iréne 10 november, 2014 at 18:02 #

  Du har förmodligen aldrig stickat en tröja? Gör du det kommer du inse varför man ska ha Z-tvinnat garn. Jag har stickat flera.

  • Maria 11 november, 2014 at 07:13 #

   Åh, Irene det hade varit så spännande att se dina tvåändsstickade tröjor, jag har bara stickat vantar och andra småsaker.
   Du har så rätt, visst skall man helst ha Z-tvinnat garn när man tvåändsstickar (och det har jag också), men ibland kan jag inte låta bli att vara ”otrogen” :-).