Sockan Vår

Jag tycker så mycket om vårblommor, speciellt sådant som blommar på bar kvist; Körsbär, Magnolia och Forsythia.

När körsbärsträden blommade som mest på vår gård förra året påbörjade jag sockan Vår, men någon färdig beskrivning blev det inte då.

Istället blev det beskrivningar till sockan Höst och sockan Vinter under hösten och vintern.

Nu blommar körsbärsträden igen (dock inte på vår gård, än) och jag har gjort klart beskrivningen till sockan Vår.

Sockan Vår stickas från tån och upp och har en häl med hällapp för bästa passform, kilen är placerad under foten. Foten är helt slät förutom den förstärkta hälen. Sidan av foten och skaftet har ett roositudmönster (tekniken kallas även roosimine). Denna teknik förekommer främst på estniska vantar och knästrumpor. Att göra roositumönster kan närmast jämföras med att brodera plattsöm samtidigt som man stickar. På dessa sockor har jag använt tekniken till ett mer organiskt mönster än man traditionellt gjort.

Jag har valt att endast göra roositud-mönster på min högra socka. Jag har mönstrat högersidan av fotens ovansida och högersidan av skaftet. Du väljer själv om du vill mönstra en eller båda sockorna, om du vill mönstra fot, skaft eller både och.

Använder du koden BLOMMAR (glöm inte att trycka apply) när du checkar ut får du 20 % rabatt på beskrivningen till sockan Vår ända till på lördag (19/4 2025). 

Jag har samlat sockan Höst, sockan Vinter och sockan Vår i en e-bok som jag kallar Årstidssockor (och priset blir givetvis bättre om du köper den om du vill ha beskrivningen till alla ingående sockor). Planen är givetvis att det skall komma en sockan Sommar.

När det började blomma i år påbörjade jag ytterligare en sockan Vår, denna gång gör jag mönstret på vänster socka.

Pilligt men roligt

Mönstret på Fiorellino  är ganska pilligt att sticka, det gäller att vara lätt på handen och det är inte min starka sida, jag stickar ju ganska fast.

Fint blir det i alla fall och framträder fint även i det mörka garnet som jag valde då jag inte kunde välja färg.

Båda ärmarna samtidigt

Stickar båda ärmarna på Vittra parallellt och jag stickar faktiskt magic loop, det hör inte till vanligheterna. Stickar dock inte båda ärmarna på samma sticka, det tycker jag blir trassligt (och då är jag ändå tvåändsstickare).

Det går lite trögt, anledningen är nog att jag måste göra om halskantens I-cordavmaskning och sticka den på en lite tunnare sticka så att halskanten inte blir så vid. Har provat flera gånger och försökt tycka att det känns bra som det är, men det gör det inte. Det är ju så att halsens vidd påverkar ärmlängden så det är bäst att göra det innan ärmarna maskas av.