Moebius mania

var det på Avigmaskan igår (jag var så fokuserad att det inte var att tänka på att plocka fram kameran). Jag har provat moebiusuppläggning EN gång tidigare och det gick direkt åt fanders…uppläggningen var för hård och garnet gick av. Första försöket igår gick åt samma håll, på grund av för fast uppläggning/tunt garn gick det bara inte, i alla fall inte med denna teknik (nu vet jag hur man kan göra sin uppläggning lösare, men det visste jag inte igår).

Andra försöket blev med denna uppläggning och det gick mycket bättre, förutom att uppläggningen nu blev för lös (man kan se en maskrad som är MYCKET högre än den borde om man tittar nära på bilden).

Skam den som ger sig, eller tredje gången gillt…uppläggningen är fortfarande lite lös, men det hoppas jag jämnar ut sig i tvätt och blockning….

, ,

9 Responses to Moebius mania

 1. annasaviga 19 september, 2012 at 10:01 #

  Jag har haft samma problem och mina försök har slutat i frustration och att jag givit upp. Hade förlikat mig att leva livet utan en moebius, men kanske får jag tänka om nu 🙂

 2. Korssstygnsbolaget 19 september, 2012 at 15:59 #

  Jag slet också med uppläggningen häromveckan när jag för första gången skulle sticka en vriden halsduk.

  Men jag gav upp och gjorde som gjorde en gång när jag av misstag vred arbetet när jag började sticka en tröja med rundsticka.

  D.v.s. jag la upp som vanligt på raka stickor och sedan när jag förde över maskorna till rundstickan vred jag ett varv på uppläggningen och sedan var det bara att sticka och halsduken blir vriden.

 3. Hamrånge slöjdare 19 september, 2012 at 16:38 #

  Jag vet inte ens vad en ”Moebius mania” är! Men väldigt härlig färg är det på den!!

 4. Marias garnhändelser 19 september, 2012 at 17:01 #

  @korstygnsbolaget, skillnaden är att Moebiusen virds ett halvt varv medan din sjal vrids ett helt varv.
  mer om Moebiusbandet går att läsa här http://sv.wikipedia.org/wiki/M%C3%B6biusband

 5. Korssstygnsbolaget 19 september, 2012 at 18:24 #

  Ja, jag tyckte väl att jag hittat en alltför enkel lösning på problemet. Men det blev iallafall en halsduk som funkar som jag tänkt. Jag fattar inte riktigt vilken skillnad det blir på det stickade arbetet om det har hel eller halv vridning. Måste nog fördjupa mig mer i detta…

 6. bleakmidwinter 19 september, 2012 at 21:25 #

  Eller Möbius med Ö som han ju faktiskt stavade det! 😉 Den tyska matematikern och astronomen August Ferdinand Möbius som fått ge namnet till det halvvridna bandet.

 7. Marias garnhändelser 20 september, 2012 at 07:16 #

  Ah, han hetter Möbius matematikern…har stavat så tidigare men trodde jag gjort fel. Tak för kunskapsökningen Katarina:-)

 8. Matilda 22 september, 2012 at 13:07 #

  Den här använder jag:
  https://www.youtube.com/watch?v=LVnTda7F2V4

  Tycker videon är lätt att följa, och uppläggningen blir jättefin!

 9. Marias garnhändelser 22 september, 2012 at 19:28 #

  @Matilda, det är samma som vi använder du och jag, men på Cat’s hemsida finns ännu mer godis:-)