Vad är bloodwood?

Jag hann vara med en stund på söndagens spinnargille. Mycket trevligt att få träffa spinnintresserade och inspireras av alla vackra fibrer, verktyg och handspunna garner.

Pga elaka tummen blev det inte mycket spunnet för undertecknad, men jag lyckades i alla fall investera i en ny slända (längst till vänster på bilden). Betydligt mindre och lättare än de jag har sedan tidigare och den verkar vara lättspunnen. Tillverkad i bloodwood, vad det nu är…verkar användas till golv, musikinstrument, inläggningar i knivhandtag och mycket annat, men vad heter det på svenska? Någon som vet?
Istället för att spinna stickade jag på en mudd där det ingår GARN JAG SPUNNIT SJÄLV!

Duktiga spinnare/spinnerskor i spinn:

3 kommentarer

 1. Bloodwood verkar vara en benämning på olika exotiska träslag som inte nödvändigtvis är besläktade. Kolla in på wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/Bloodwood

  På svenska har jag bara hittat satiné bloodwood eller Brosimum paraense, som refererar till det brasilianska trädet.

  Hmmm, jag börjar undra vilken utrotning man bidrar till med dessa tjusiga sländor. Vågar jag köpa en i Tiger wood? :-S

 2. ja, det är mycket man skall tänka på…i detta fall saknade jag den helt…ville bara ha….
  De stickor jag har i ädelträ görs av rester efter tillverkning av musikinstrument vilket känns bra.

 3. Mmmm, jag har ju också Tom Foolery. Den är helt underbar. Jag hoppas att dom gör även sländor av rester. Ett träd som jag såg att man inte får fälla längre var pink ivory från Sydafrika. Och det tror jag att jag sett användas i sländor, men då får dom väl materialet nån annanstans ifrån. Återanvändning av gamla bords-/stolsben?

  Näpp, nu ska jag se om spinnrocken fortfarande vill samarbeta 🙂

Kommentarer är stängda.