Vävd halsduk

För ett bra tag sedan fick jag en liten bordsvävstol av en granne som skulle flytta, det var hennes mamma som vävt på den. Jag tror att denna typ av vävstol kallas Bohusvävstol.

Äntligen har jag tagit mej tid att prova att väva på den. Det är ganska många steg innan man kan börja väva. Först varpar man och drar på varpen i vävstolen. Jag testade att varpa direkt i vävstolen och det funkade bra.

Sedan skall man solva och skeda.

Men sedan är det bara att väva på, ända till varpen tar slut.

Jag avslutade med sk hemstitch och gjorde sedan även det i början av halsduken innan jag tog halsduken ur vävstolen. Detta påminner mej på något sätt om hur jag fick fålla en vitbroderad duk i linne när jag gick i skolan, men det var länge sedan så jag kan minnas helt fel (och jag tror inte duken blev färdig heller).

Jag är i alla fal så nöjd med min (första) halsduk vävd på den lilla vävstolen.

Jag har använt shetlandsull från kon (av olika märken) i både varp och inslag, det gick bara åt 220 gram garn så den är lätt och fin. Det blev kanske lite två idéer i en, en svartvit pepitarutig halsduk och en halsduk i mer pastelliga toner, men jag är ändå nöjd med resultatet. Som nybörjare tycker jag att det är svårt att tänka mej hur det färdiga resultatet skall bli.

Halsduken var ganska sträv både nyvävd och efter ulltvätt 30 grader, nästan stickig. Inte alls som när man stickar i garnet.

Men efter uppborstning (i vått tillstånd) med en hård borste känns den mycket trevlig.