Rätt eller fel

Jag brukar säga att jag inte tycker att det finns några fel när det gäller stickning, men jag har kommit på att jag har fel. Att INTE blocka (fukta & forma) en spetsstickad sjal tycker jag är fel, eller kanske mer synd för det är ju när sjalen ”bockats” som man kan se mönstret till fullo. Den tid det tar att ”blocka” sjalen är väl värt besväret (det är ju en ganska liten andel av projekttiden), även en rätstickad sjal blir oftast vackrare efter en ”blockning”. Vilken teknik man sedan använder bryr jag mig inte om.

Detta är min färdigstickade festivalsjal oblockad,
och såhär ser den ut när den blockas. man kan se en ”viss” skillnad, eller hur?
Denna sjal var betydligt mer tidsödande att blocka då varje luftmaskbåge krävde en knappnål för att det skulle bli riktigt snyggt och varje knappnål flyttas ju både 2 och tre gånger… Genvägen med ”blockningsvire” blev inte lika snyggt (tycker jag).
Sjalen är stickad i pälsull och stickstorleken är 4½.

10 kommentarer

  1. Håller med! Det blir snyggare om man tar sig tid att blocka. Men visst det är galet tidsödande!

  2. Mycket vackert! Grattis till en så vacker skapelse! Men det var väl ett lite dumt resonemang. Det är väl helt självklart att man ska blocka!

  3. Tja -dumt och dumt…jag vet inte det jag. Det kan ju uppenbarligen vara värt besväret när det gäller spetssjalar (den var mycket snyggare efteråt)men annars vete tusan. Det kan vara hugget som stucket ibland kan jag tycka!

  4. Fantastiskt vacker.Det är ju så att allt efterarbete man lägger ner lönar sej.Fast det kräver massor med nålar och en stark rygg:)

  5. Berätta mer om blockningsvire, jag vill också kunna göra så fint som du har gjort. Vad är en bl.v? och var köper man en?
    Hälsningar Maria utan blogg

  6. Maria, ”blockningsvire” är en tunn rostfri stålpinne som man trär genom uddarna på sjalen, sedan sätter man nålar utmed den istället för i varje udd. Det blir färre nålar att flytta om och därmed enklare och snabbare att blocka. På festivalsjalen har jag endast använt ”blockningsvire”2 i överkanten för att få den jämn. tidda gärna på övriga sjalinlägg på min blog, jag använder oftast denna teknik.
    Jag säljer stålpinnar som man kan använda som ”blockningsvire” i min butik Marias garn.

Kommentarer är stängda.