Nordiskt sticksymposium 2014 i Finland (1)

Årets symposium gick av stapeln i Finland, närmare bestämt i Vörå utanför Vasa. En hel veckas stickning beskriver man inte i ett svep så här kommer första delen och fler följer förhoppningsvis.

En av de workshops jag var med på handlade om vantar från Österbotten. Det finns många olika vantar, detta är ett urval, och i Österbotten är man mycket stolt över sitt hantverk. Det som var intressant att höra var att man hela tiden moderniserar (tex efter de garn som finns att tillgå) även om man försöker behålla det traditionella.

Rent tekniskt var det mest flerfärgsmönster men det fanns ändå en del att fundera på. Här diskuterar vår lärare Harriet Björklund och Kerstin någon intressant detalj.

Jag påbörjade ett par Korsnäsvantar som är helt stickade…ingen flerfärgsvirkning som det är på tröjan.

6 kommentarer

  1. Hej ! Har Du eller någon som läser detta mönster till Alfta-koft-jacka till folkdräkten. Det är ett nejlikemönster som stickas i svart-grönt-rött till ärmar och en s.k. ärmlapp som sitter över axeln.
    Vill ha tag på detta mönster och helst även sybeskrivning till hur man syr jackan som är i kläde och fodrad med linne.
    Inger Holmlund, 0910-775141

  2. Hej ! Jag söker mönster till Alfta-dräktens koftjacka med stickade ärmar och en stickad s k ärmlapp. Nejlikemönster och jackan sydd i kläde och fodrad med linne. Jag skulle även vilja ha tag på själva sybeskrivningen till koftjackan.
    Inger holmlund, 0910-775141

Kommentarer är stängda.