Nordiskt sticksymposium 2016 i Sverige (2)

DSC08846 Vilken tur att Erika Nordvall-Falck en gång fick några av de välanvända och slitna vantar Skaite Maria stickat.
DSC08836 Vantarna är kompakta och tätt stickade i ett ganska grovt garn och på ganska tunna stickor. Vantarna är arbetarvantar och helt raka så att man lätt kan slå dem av sig. Ingen vante är den andra helt lik men man kan ändå se ett samhöre och hennes formspråk är tydligt.
DSC09111Jag blev väldigt inspirerad och startade ett par vantar i Skatie Marias anda. Mina blir lite nättare (i Stockholm finns ingen snö man kan slå av sig sina vantar i) och jag har faktiskt valt att inte lägga till en kil eftersom inga av hennes vantar hade det.

7 kommentarer

 1. Det är jättehärligt att sticka vantar med inspiration från Skaite-Maria tycker jag. Är inne på mitt tredje par nu.

  1. Det kan jag förstå Karin, jag är sugen på fler redan innan mitt första par är färdigstickat 🙂

 2. Skaite-Marias vantar har jag länge velat sticka. Min kompis sambo som kommer från Jokkmokk känner till dem mycket väl, det är häftigt att en kille i min ålder som inte är textilintresserad har koll på dem. Det säger något om hennes genomslagskraft.

  1. Ja, de grafiska mönstren är samtidigt både enkla och speciella…och inte svårstickade, så vad väntar du på ;-).

 3. Hej!
  Jag har nu börjat sticka vantar med mönster från Skaite-Maria eller i varje fall inspirerade av henne.
  Jag låste också i boken att Skaite-Maria sällan stickade helsvart och jag undrar om det helt enkelt blev för mörkt för att se. Själv har jag problem med svart

  1. Kul att du också kommit igång Kerstin. Det kan ju också vara att det inte fanns så mycket svart ull som gjorde att man inte stickade helsvart.

Kommentarer är stängda.