Nordiskt sticksymposium 2016 i Sverige (3)

Erika Nordvall-Falk har samlat vantar och vantmönster i hela sitt liv, minns inte om hon sade hur många hon har nu. När hon får en vante stickar hon alltid upp minst en ny och oftast får givaren sig ett nystickat par. DSC09028Hon har sorterat vantarna och tycker sig se ett mönster i deras utseende och hittat mönsterformer och kombinationer som är ortstypiska.DSC09037Erika dukade upp ett bord med påbörjade vantar så att vi kunde testa mönster och tekniker innan vi satte igång med ett eget projekt/provlapp.
DSC09112Norrbottensvantar förknippas väl framför allt med flerfärgsmönster i många färger, jag fastnade dock för ett par vantar med strukturstickat skaft (och här kunde jag inte låta bli att lägga till en tumkil). Originalet till dessa gravvantar ligger i en grav under Jukkasjärvi kyrka och dokumenterades av Terese Torgrim på ett ganska makabert sätt.

,

6 Responses to Nordiskt sticksymposium 2016 i Sverige (3)

 1. Med nål och tråd 6 juli, 2016 at 11:49 #

  Åh vad roligt. Den boken har jag men jag har aldrig stickat från den. Fick ni tips på vilket garn som är lämpligt? Jag har hört att Storstalkas bandvävgarn kanske kanfunka

  • Maria 6 juli, 2016 at 12:34 #

   Erika hade kit och lite olika garner i dem beroende på vilken vante, 4 & 3-trådigt garn från Kampes men även Storstålkas garner, främst det grövre men även det tunna. Det viktigaste var att man stickade tätt.

 2. Ullemor 6 juli, 2016 at 11:51 #

  Den där Teres var en riktigt krutgumma! Ett föredöme.

 3. Erika Nordvall Falck 7 juli, 2016 at 09:59 #

  Ullemor det håller jag med om! Tack vare henne är alla stickade plagg som ligger under golvet i Jukkasjärvi kyrka, inte helt bortglömda. Två av dem fick hon möjlighet att rekonstruera och hon spred sedan kunskap om dem under resten av sitt liv.
  -Som ung ”nomadlärarinna” uppmanades hon av skolinspektören att samla in traditionella vantmönster bland samerna i området där hon arbetade. Det gjorde hon, och använde mönstren i slöjdundervisningen.
  Hon var själv en duktig slöjdare och gjorde en stor insats i att samla och bevara de gamla vantarna. När jag träffade henne som tonåring var det så inspirerande för mig.

 4. Pysselfarmor 8 juli, 2016 at 19:57 #

  Åh min kära f d kollega Erika, som fixade inkvartering till oss vid Jokkmokks marknads 400 års jubileum. Funderade på att åka till detta event, men ack ack jag är bunden vid jobbet ….än så länge! ;.) snart så snart så är jag fri som fågeln!

  • Maria 10 juli, 2016 at 10:16 #

   Känner du Erika, vilken lycka! Hon verkar vara så himla rar!
   /maria