Spinner igen

Jag har börjat spinna igen. Jag har varit sugen länge, men i helgen tog jag mej äntligen tid att ta fram spinnrocken igen.

Upptäckte att jag slutade spinna mitt i ett projekt (2012, så det är länge sedan, det är tur att jag har en blog så att jag kan söka tillbaka) där jag planerat att spinna garn till en tröja eller annat större stickprojekt. Det blå är från en fiberklubb men då det inte räckte beslöt jag att tvinna ihop det med brunbeige (troligen BFL) och jag tror att det kan bli vackert när jag stickar…men de 300 g jag spunnit hittills räcker inte till en tröja i alla fall.

Kände dock att jag behövde öva innan jag fortsätter spinna till samma projekt så jag plockade andra fibrer som jag haft liggande (lika länge). Tänkte att grönt inte är min favoritfärg att sticka i så att de kunde vara bra att öva på (det gör inget om det inte blir bra). Jag hoppas att kunna spinna lite varje dag (jag är hemma) och komma i form till Tour de fleece 2023, det vore kul att delta där för första gången. Hur det går med den gröna ullen kan du följa på Instagram, varje dag jag har spunnit tänker jag göra ett inlägg.

Har redan hunnit spinna 2 dagar och det ser faktiskt helt ok ut, ullen var långfibrig och lättspunnen. Kan jag kan tvinna ihop det med någon annan färg så att det känns mindre grönt? Vilken färg skall jag välja då?

Stickfest på Öland 2023

Datum: 16 – 18/6
Plats: Skäftekärr Jägmästarboställe i Böda

Stickfest på Öland är ett årligen återkommande arrangemang, även i år skall jag vara med för att inspirera deltagarna med några roliga sticktekniker. Det är Ullcentrum som arrangerar och mer info finns här. De kurser jag skall hålla är:

Tvåändsstickning, heldag

Tvåändsstickning är namnet på en gammal nordisk stickteknik. Som ordet tvåändsstickning säger så stickar man hela tiden med två trådändor, antingen från samma nystan eller från två olika nystan. Det tvåändsstickade materialet blir tätt, vackert och mycket slitstarkt.

Här kan du få lite inspiration.

OBS! Antalet deltagare är begränsat och föranmälan krävs!

Magiska ränder, halvdag, förmiddag

Magiska ränder är en enkel och spännande teknik där ena sidan kan bli långrandig och den andra tvärrandig. Magiska ränder är en förenklad variant av dubbelstickning och bygger också på att när man stickar resår framträder varannan maska mest på ena sidan och varannan på andra. Genom att sticka randigt med två färger och lyfta maskor kan man skapa enkla mönster.

Tulpanmönster, halvdag, eftermiddag

Tulpanmönstret är mycket dekorativt, antingen som kant på ett plagg eller heltäckande som en hel blomsteräng. Mönstret ser mycket avancerat ut, men är inte alls svårt att sticka, man stickar med 3 färger (1 bottenfärg och 2 mönsterfärger) men bara med en i taget.

Här kan du hitta lite inspiration till vad man kan göra med tulpanmönster.

För mer information och hur du anmäler dej hittar du på Stickfest på Ölands hemsida.

Kurs, tvåändsstickning

Tvåändsstickningskurs, 5 måndagar
Datum: 4/9, 11/9, 18/9, 25/9 och 2/10 2023
Klockan: 18.00 – 21.00
Plats: Birkagården, Karlbergsvägen 86, Stockholm

HilmaFlerf-C3-A4rg

Tvåändsstickning är en gammal och främst nordisk stickteknik. Den skiljer sig från vanlig stickning genom att man hela tiden stickar med två garnändar som man snor om varandra under stickandet, resultatet blir fast och mycket vackert.

Vi kommer att gå igenom tvåändsstickningens vackra men lite annorlunda uppläggning, lär oss hur man stickar det vackra krusmönster som är så speciellt för tvåändsstickningen både enfärgat och flerfärgat. Utöver detta kommer vi även prata lite historik och materialkunskap. Kursen vänder sig främst till dig som inte stickat tvåändsstickning förut, men även till dig som provat men vill komma igång igen. För att få glädje av kursen bör du ha stickvana och kunna sticka runt på strumpstickor (eller magic loop).

Material som du behöver ha med dej: Garn lämpligt för tvåändsstickning: 2-trådigt ullgarn, gärna Z-tvinnat i minst 2 kontrasterande färger samt en snutt mönsterfärg + strumpstickor 2½ (gärna även en jumpersticka av samma storlek för att lägga upp på). Om du har gärna en nystpinne. Anteckningsmaterial och sax brukar vara bra att ha med.

För mer information och anmälan, kontakta Birkagården.