- Stickfest på Öland 2025
Datum: 13 – 15/6 2025
Plats: Skäftekärr Jägmästarboställe i BödaStickfest på Öland är ett årligen återkommande arrangemang, även i år skall jag vara med för att inspirera deltagarna med några roliga sticktekniker. Det är Ullcentrum som arrangerar och mer info finns i facebookgruppen ”Stickfest på Öland”. De kurser jag skall hålla i år är:
Fredag, Tvåändsstickning, heldag
Tvåändsstickning är namnet på en gammal nordisk stickteknik. Som ordet tvåändsstickning säger så stickar man hela tiden med två trådändor, antingen från samma nystan eller från två olika nystan. Det tvåändsstickade materialet blir tätt, vackert och mycket slitstarkt.
Vi börjar med att prata om tvåändsstickningen och dess historia. Vi pratar garn, material och provar att nysta på nystpinne. Vi går igenom tvåändsstickningens lite speciella men vackra uppläggning, stickar räta maskor och övar på att och hålla garnet på bästa sätt.
Efter lunch blir det aviga maskor och krokmaskor som skapar det fina ytmönster som är så speciellt för tvåändsstickningen. Du väljer själv om du vill göra en provlapp eller börja på ett par muddar eller vantar. Här kan du få lite inspiration: https://www.ravelry.com/bundles/tvaandsstickat-4.
När man tvåändsstickar använder man vanligen ett 2‑trådigt garn (vanligen 250-300 m/100g) som är Z-tvinnat, dvs tvinnat tvärt om mot det S‑tvinnade garn vi vanligen använder när vi stickar (i kursen ingår lite Z-tvinnat garn att provsticka i). Du behöver ett spel (5 stycken) strumpstickor 2,5 mm, en lång sticka (jumpersticka) kan vara bra att lägga upp på. Anteckningsmaterial och sax brukar vara bra att ha med. Har du en nystpinne tag med den.
Kursdagen är tänkt för dej som inte har tvåändsstickat förut men passar även dej som provat tidigare och vill komma igång igen. För att ha glädje av kursen bör du vara van vid att sticka runt på strumpstickor, det går även att tvåändssticka mha magic loop (det är inget vi lär ut under dagen).
OBS! Antalet deltagare är begränsat och föranmälan krävs!
Lördag, Tvåändsstickning, fortsättning, heldag
Tvåändsstickning är namnet på en gammal nordisk stickteknik. Som ordet tvåändsstickning säger så stickar man hela tiden med två trådändor, antingen från samma nystan eller från två olika nystan. Det tvåändsstickade materialet blir tätt, vackert och mycket slitstarkt.
Detta är kursen för dig som redan tvåändsstickat lite och vill lära dig mer. Vi börjar med att gå igenom de två vanligaste uppläggningarna, sedan stickar vi krokmaskor i en eller två färger och skapar de fina mönster som är så speciella för tvåändsstickningen.
På eftermiddagen pratar vi tumkilar och går igenom det vackra och lite speciella sättet att avsluta ett par vantar.
Du väljer själv om du vill påbörja ett armband (provlapp) eller börja på ett par muddar eller vantar. Här kan du få lite inspiration: https://www.ravelry.com/bundles/tvaandsstickat-4.
Är det något speciellt inom tvåändsstickningen du vill fördjupa dig i eller om du har ett pågående tvåändsstickningsprojekt kan du (om möjligt) få hjälp med det.
När man tvåändsstickar använder man vanligen ett 2‑trådigt garn (vanligen 250-300 m/100g) som är Z-tvinnat, dvs tvinnat tvärt om mot det S‑tvinnade garn vi vanligen använder när vi stickar (i kursen ingår lite Z-tvinnat garn att provsticka i). Du behöver ett spel (5 stycken) strumpstickor 2,5 mm, en lång sticka (jumpersticka) kan vara bra att lägga upp på. Anteckningsmaterial och sax brukar vara bra att ha med. Har du en nystpinne tag med den.
För att ha glädje av kursen bör du vara van vid att sticka runt på strumpstickor, det går även att tvåändssticka mha magic loop (det är inget vi lär ut under dagen).
OBS! Antalet deltagare är begränsat och föranmälan krävs! När du anmäler dig är det viktigt att du berättar om det är något speciellt inom tvåändsstickningen du vill fördjupa dej i.
Söndag, Sticka Viggmönster, halvdag
Viggmönstret är ett roligt och ganska snabbstickat mönster, betydligt lättare att sticka än det ser ut. Resultatet blir ett effektfullt och grafiskt mönster som kan användas på många sätt, som en kant på en mössa eller till en hel sjal. Kika in på Maria garns hemsida och låt dig inspireras: http://mariasgarn.se/tag/viggmonster/
Man stickar med två färger (minst), men endast 1 i taget. Det är lika lätt att sticka mönstret runt som fram och tillbakaI kursen ingår garn att provsticka i, ta med stickor 3,0 eller 3,5 mm.
Vill du sticka ett par muddar tar du med garn till själva mudden och stickor som passar till. Muddarna stickas på strumpstickor eller lång rundsticka mha magic loop om du kan det (det är inget vi lär ut under kursen, då fokuserar vi på viggmönstret). Anteckningsmaterial, virknål, sax och nål brukar vara bra att ha med. För att få utbyte av kursen bör du behärska både aviga och räta maskor och att sticka runt. - Nordiskt sticksymposium 2025
Datum: 24 – 29 juni 2025 (tisdag till söndag)
Plats: Danmark, Brandbjerg Højskole, läs mer härI år går det nordiska sticksymposiet av stapeln i Danmark, närmare bestämt på Brandbjerg Højskole i Jelling på Jylland. Anmälan har redan öppnat men än finns platser kvar.
I år är jag inbjuden att hålla några kurser på symposiet och det skall bli så spännande:
Intarsia stickad runt (halvdag)
Intarsia är en stickteknik där varje färgfält stickas med separata nystan. Garnet löper inte utmed hela varvet (inga flotteringar på avigsidan) utan snos om varandra så att det inte uppstår hål i arbetet. Vanligen stickas tekniken fram och tillbaka vilket innebär att man måste sy ihop det man stickar, men det finns knep på hur man även kan sticka tekniken runt. Vi stickar enkla former för att prova 2 olika sätt att sticka intarsia runt.
Magiska ränder (halvdag)
Magiska ränder är en enkel och spännande teknik där ena sidan kan bli långrandig och den andra tvärrandig. Magiska ränder är en förenklad variant av dubbelstickning och bygger också på att när man stickar resår framträder varannan maska mest på ena sidan och varannan på andra. Genom att sticka randigt med två färger och lyfta maskor kan man skapa enkla mönster.
Sticka av hjärtans lust (heldag)
Hjärtresår, är en strukturresår som kan stickas både fram och tillbaka och runt. Tekniken kan användas som resårkant på en kofta eller ett par strumpor men också till en hel sjal, kika gärna på Maria garns hemsida och låt dej inspireras, http://mariasgarn.se/tag/hjartresar/.
Hjärtmönster, stickas med två färger, men är betydligt lättare att sticka än det ser ut då man hela tiden endast stickar med en färg i taget. Mönstret stickas helst runt då mönstermaskan stickas över ett varv och från rätsidan. Kika gärna på Maria garns hemsida för att se vad man kan använda mönstret till, http://mariasgarn.se/tag/hjartmonster/.
Sticksymposiet arrangeras av Gavstrik, den danska stickföreningen och i år samarbetar man med Brandbjerg Højskole, läs mer här.
- Tvåändsstickning i Halland
En hel helg med tvåändsstickning
Datum: 1 – 2 november 2025
Plats: Knit One Purr One, Folkared i HallandTvåändsstickning är en gammal och främst nordisk stickteknik. Den skiljer sig från den stickning de flesta av oss är vana vid genom att man håller garnet i höger hand och hela tiden stickar med två garnändar som man snor om varandra under stickandet. Det tvåändsstickade materialet blir tätt, vackert och mycket slitstarkt.
Vi börjar med att prata lite historik och materialkunskap. Vi provar att nysta på nystpinne då tvåändsstickningen underlättas om man kan ta garnet inifrån nystanet.
Vi kommer att gå igenom tvåändsstickningens vackra men lite annorlunda uppläggning, lära oss hur man stickar räta och aviga maskor och hur man håller garnet på bästa sätt. Du väljer själv om du vill göra en provlapp, ett litet armband, börja på ett par randiga muddar eller vantar. Har du ett par vantar du vill sticka kan du få hjälp med starten.På söndagen fortsätter vi att sticka tvåändsstickning, den som vill provar att sticka det vackra krokmaskmönster som är så speciellt för tvåändsstickningen med en färg och med två färger för den som stickat krokmaskmönster tidigare.
Kursen vänder sig främst till dig som inte stickat tvåändsstickning förut, men även till dig som provat tidigare och vill komma igång igen. Har du stickat tvåändsstickning tidigare och har något moment inom tvåändsstickningen du vill fördjupa dig i, kontaktar du mig via mail maria @ mariasgarn.se för att diskutera om detta kan ingå i kursen. För att få glädje av kursen bör du ha stickvana och kunna sticka runt på strumpstickor, tekniken går även att sticka mha magic loop om du föredrar det (men det är inget vi lär ut under kursen).
När man tvåändsstickar använder man vanligen ett 2‑trådigt garn (vanligen 250-300 m/100g) som är Z-tvinnat, dvs tvinnat tvärt om mot det S‑tvinnade garn vi vanligen använder när vi stickar, men för provstickning duger S-tvinnat garn (men det är viktigt att garnet är starkt så att det inte går av), i minst 2 kontrasterande färger (+gärna lite av en mönsterfärg) + strumpstickor 2½ (gärna, om du har, en jumpersticka av samma storlek för att lägga upp på) gillar du att sticka mha magic loop funkar givetvis även det men det är inget jag lär ut på denna kurs. Anteckningsmaterial och sax brukar vara bra att ha med. Har du en nystpinne tag med den.
Praktisk information och anmälan hittar du här.
Tidigare kurser
- 5 sticktekniker på 5 kvällar (1)
- Sticka i Halmstad
- Stickfest i Väst 2025
- Vårstickning hos Tant Hulda
- 5 sticktekniker på 5 kvällar (3)
- 5 sticktekniker på 5 kvällar (2)
- Stickning hos Tant Hulda
- Kurs, tvåändsstickning
- Spinn och Stick fest i Rydal
- 2 dagar med 4 roliga sticktekniker
- Stickfest på Öland 2024
- Sticka trekantssjal i näverstickning
- Ett liv med stickning
- Tvåändsstickningshelg på The Lab
- Sticka hjärtresår
- Tvåändsstickningshelg i Gräsviken
- Stickfest på Öland 2023
- Kurs, mera tvåändsstickning
- Stickkurser på THE LAB
- 5 sticktekniker på 5 kvällar
- Haendigt 2022
- Stickfest på Öland
- SjungareSlöjd 2022
- Strik Bornholm 2022
- Hjärtvärmare och Ull för livet
- Kurshelg hos Limmo design
- Strik Bornholm 2020 (3 – 6 september)
- FUFF, Färg, Ull, Form i Farhult 2020
- Snart blir det fest i Stickholm
- 2 stickdagar i härliga Halland
- ULLDAG på norra berget
- Stickhelg på Siggesta gård
- Betongull
- FUFF, Färg, Ull, Form i Farhult
- Stickläger, Pörkenäs
- Sticka tröja med runt OK uppifrån och ner
- Stickfest i Väst 2019
- Sticka 4 olika sticktekniker på 4 kvällar II
- Sticka med mönster med flera färger, tips & tricks
- Sticka 4 olika sticktekniker på 4 kvällar I
- Prova på att sticka flerfärgat bellismönster
- Stickhelg hos Väv och Mix i byn i Fellingsbro
- Prova på att sticka Bellis- och stjärnmönster
- Dä ä i di djupe Värmlandsskogera dä hänner
- KNITWORK 2018, Köpenhamn
- Workshop, sticka raglantröja uppifrån och ner
- Strik Bornholm 2018 (7 – 9 september)
- STICKSTÄMMAN 2018
- Fånga våren med tvåändsstickning i FARHULT
- Vårstickning hos Väv och Mix i byn i Fellingsbro
- Sticka fiskbensflätor
- Sticka hjärtvärmare
- I blomsternes tegn
- Sticka flotterande mönster
- Workshop Näverstickning
- Kurs, tvåändsstickning, 5 tisdagar
- Tvåändsstickningshelg i Fellingsbro
- Kurs, pärlstickning (3 tillfällen)
- Hjärtvärmaren från Färghandlare Nordströms museum i Norrtälje.
- Kurs, sticka sockor från tån och upp
- Maria stickar till Finland
- KNITWORK 2017, Köpenhamn
- Sticka sockor från tån och upp
- StickaMera på Ransberg
- Sticka 5 olika sticktekniker på 5 kvällar
- Prova på att sticka krokodilfjäll
- Mitt stickliv
- Knitwork Stockholm 2017
- Prova på att sticka fiskbensflätor
- Sticka blommiga ränder
- Stickworkshops i Fellingsbro
- Workshop i flerfärgspatent (brioche)
- Sticka fiskbensmönster
- Fårfest i Kil 2017
- Kurs, prova på tvåändsstickning
- Prova på 5 sticktekniker på 5 kvällar
- Workshop, Sticka magiska ränder
- Mitt stickliv
- Grunden i montering
- Stickstämman i Värmland 2016
- #Knitwork16 – Strikkefestival i Köpenhamn 2016
- Strik Bornholm 2016 (1 – 4 september)
- Stickläger i Steninge 2016
- Fårfest i Kil 2016
- Stick@till fjälls
- Sticka struktur
- Stickfestival i Köpenhamn 2015
- Stickning på Filtmakeriet
- Workshop, Rädda din stickning
- Kurs, uppläggningar och avmaskningar
- Stickläger i Pörkenäs
- Kurs för föräldralediga – Sticka babykofta utan montering (5 tillfällen)
- Workshop, tröja uppifrån och ner
- Kurs, 4 sticktekniker på 4 kvällar
- Kurs, grundkurs i stickning (6 tillfällen)
- Kurs, tvåändstickning i två färger
- Stickad nålbindning?
- Sticka det vackra bellismönstret, lättare än man kan tro.
- Lära nytt och lära ut
- Sticka tröja uppifrån och ner